Iatropedia

Έχετε ίωση, γρίπη, COVID; Τι να κάνετε, τι να αποφύγετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας

Οι συστάσεις από τους ειδικούς της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ). Πότε να πάτε στον γιατρό.

Η μισή Ελλάδα μοιάζει να είναι άρρωστη τον τελευταίο καιρό, καθώς οι ιώσεις της εποχής εξαπλώνονται ραγδαία στους χώρους όπου συνωστιζόμαστε για τις γιορτινές αγορές και τις συγκεντρώσεις με συγγενείς και φίλους.

Κοινά κρυολογήματα, γρίπη, COVID και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) αυξάνονται συνεχώς, όπως πιστοποιεί και η τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Πώς μπορούμε, όμως, να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να συνέλθει από τις κάθε είδους ιώσεις της εποχής; Ειδικοί από την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA) έχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Να πίνετε πολλά υγρά

Το αίμα αποτελείται κατά 55% από πλάσμα και 45% από κύτταρα. Το πλάσμα του αίματος περιέχει αντισώματα και άλλες πρωτεΐνες, και γι’ αυτό είναι σημαντικό για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, επομένως και για τις ιώσεις.

Ωστόσο το πλάσμα αποτελείται κατά 90% από νερό. Επομένως, η κατανάλωση άφθονου νερού βοηθεί πολύ το ανοσοποιητικό σύστημα, αναφέρει η Dr. Pei-Ni Jone, καθηγήτρια Παιδοκαρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου. Η κατανάλωση ροφημάτων χωρίς καφεΐνη και ζεστής σούπας επίσης μπορεί να βοηθήσει, προσθέτει.

Η ποσότητα των υγρών που χρειάζεστε παρουσιάζει διακύμανση, αναλόγως με τον οργανισμό σας και ποικίλες συνθήκες. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι οι άνδρες χρειάζονται περίπου 3 λίτρα υγρών ημερησίως και οι γυναίκες περίπου 2 λίτρα. Στην ποσότητα αυτή συμπεριλαμβάνονται τα υγρά από ροφήματα και από τρόφιμα (π.χ. φρούτα, λαχανικά, σούπες κ.λπ.).

Να αποφεύγετε αλάτι, αλκοόλ, καφεΐνη

Όταν έχετε ίωση, να αποφεύγετε τα πολύ αλμυρά τρόφιμα, τα οινοπνευματώδη ποτά και τα ροφήματα με καφεΐνη (π.χ. καφές, δυνατό τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα, ισοτονικά ροφήματα). Και αυτό διότι όλα μπορεί να οδηγήσουν στην αφυδάτωση.

Η Dr. Jone επισημαίνει πως η καλή ενυδάτωση του οργανισμού έχει ζωτική σημασία, διότι το νερό συντηρεί την κυκλοφορία του αίματος. Έτσι, φθάνουν σε όλα τα όργανα και τους ιστούς τα αντισώματα και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που καταπολεμούν τις ιώσεις.

Ντυθείτε ζεστά

Αυτή είναι μία πολύ σημαντική συμβουλή, διότι οι ιώσεις προκαλούν συχνά πυρετό και ρίγη. «Ο πυρετός αποτελεί ένδειξη ότι ο οργανισμός καταπολεμά τον ιό που τον έχει προσβάλλει. Τα ρίγη είναι ακούσιες μυϊκές συσπάσεις τις οποίες χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να αυξήσει την εσωτερική θερμοκρασία του», εξηγεί η Dr. Jone. «Αν λοιπόν φροντίσουμε να είμαστε ζεστά ντυμένοι/σκεπασμένοι, μειώνεται η ενόχληση από τα ρίγη. Διεγείρεται επίσης η κυκλοφορία του αίματος που μεταφέρει τα ανοσοποιητικά κύτταρα στους ιστούς και τα όργανα».

Να κοιμάστε πολύ

Ο ύπνος παρέχει στο ανοσοποιητικό τη δυνατότητα να κάνει τη δουλειά του. Βοηθεί επίσης τον οργανισμό να αναρρώσει. Επτά έως εννέα ώρες ύπνος κάθε βράδυ είναι απαραίτητες στους ενήλικες. Ειδικά στις ιώσεις, όσο περισσότερο κοιμάστε, τόσο καλύτερα θα αναρρώσετε.

Να σαπουνίζετε καλά τα χέρια σας

Να βήχετε επίσης στο εσωτερικό του αγκώνα σας ή μέσα στην μπλούζα σας. Και αν χρειαστεί να βγείτε από το σπίτι, μην ξεχάσετε να φορέσετε μάσκα.

«Η τήρηση των κανόνων υγιεινής μειώνει τη μετάδοση των ιώσεων», λέει η Dr. Trish Perl, καθηγήτρια Εσωτερικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Southwestern του Τέξας. «Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε μα απολυμαντικό τα πόμολα στις πόρτες, τα χερούλια και άλλες σκληρές επιφάνειες που αγγίζετε. Οι ιοί μπορεί να επιζήσουν για μέρες πάνω τους».

Αν πρέπει να εργασθείτε, σκεφθείτε εάν έχετε συναδέλφους που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Σε τέτοια περίπτωση, είναι προτιμότερο να εργασθείτε από το σπίτι, εάν είναι εφικτό, συνιστά.

Συμβουλευθείτε τον γιατρό

Δεν υπάρχει ένας κανόνας για όλες τις ιώσεις, όσον αφορά την ιατρική συμβουλή ή/και επίσκεψη. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, το ίδιο και κάθε ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού.

Αν ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ηλικία άνω των 65 ετών ή χρόνιο πρόβλημα υγείας ανεξαρτήτως ηλικίας) και παρουσιάσετε συμπτώματα από το αναπνευστικό, συμβουλευθείτε αμέσως τον γιατρό σας. Αν έχετε COVID ή γρίπη, όσο νωρίτερα πάρετε αντιϊικά φάρμακα τόσο το καλύτερο. Άμεση ιατρική συμβουλή χρειάζονται και οι έγκυοι.

Καλό είναι επίσης να συμβουλεύεστε αμέσως τον γιατρό και αν παρουσιάσετε απ’ ευθείας υψηλό πυρετό. Αυτό είναι γενικός κανόνας για όλους, τονίζει η Dr. Perl.

Η ιατρική συμβουλή είναι απαραίτητη και αν τα συμπτώματά σας επιμένουν ή επιδεινώνονται. Οι περισσότερες βακτηριακές επιπλοκές μετά από ιώσεις συνήθως εκδηλώνονται 5-10 ημέρες μετά τη μόλυνση, προσθέτει.

«Να χρησιμοποιείτε τη λογική σας για να αποφασίσετε αν θα καλέσετε τον γιατρό», συνιστά η καθηγήτρια.

Φωτογραφία: iStock