Iatropedia

Εμβόλιο γρίπης: Τι να προσέξετε πριν και μετά τον εμβολιασμό σας

vaccine

Απλά μέτρα που όλοι μπορούμε να εφαρμόσουμε για λιγότερες παρενέργειες και καλύτερη ανοσοποιητική αντίδραση.

Το εμβόλιο για τη γρίπη είναι η καλύτερη άμυνα εναντίον αυτής της ιδιαίτερα μεταδοτικής και απρόβλεπτης νόσου. Τι μπορείτε, όμως, να κάνετε για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αντιδράσει καλύτερα σε αυτό; Ειδικοί από τις ΗΠΑ έχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Ενυδατωθείτε καλά

Η επαρκής πρόσληψη υγρών είναι απαραίτητη για καλή υγεία και ακόμα περισσότερο όταν πρόκειται να εμβολιασθείτε. Το άφθονο νερό θα βοηθήσει το σώμα σας να διατηρήσει φυσιολογική την εσωτερική θερμοκρασία του. Αυτό είναι σημαντικό εάν αναλογισθείτε ότι μετά το εμβόλιο ενδέχεται να παρουσιάσετε λίγο πυρετό, αναφέρει η κυρία Patricia A. Stinchfield, πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Λοιμωδών Νόσων (NFID) των ΗΠΑ.

Η ποσότητα του νερού που καθημερινά πρέπει να πίνετε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (π.χ. φύλο, ηλικία, επίπεδο φυσικής δραστηριότητας κ.λπ.). Προσπαθήστε όμως τις ημέρες πριν από τον εμβολιασμό να πίνετε καθημερινά ένα ή δύο επιπλέον ποτήρια νερό, συνιστά.

Κοιμηθείτε αρκετά

Ο καλός ύπνος τις νύχτες πριν από τον εμβολιασμό είναι απαραίτητος για επαρκή ανοσολογική αντίδραση. Πρόσφατη συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) προγενέστερων μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσοι κοιμούνται λιγότερες από 6 ώρες τα τελευταία βράδια, έχουν μειωμένη αντίδραση στο εμβόλιο.

Αντίστοιχη μελέτη του 2002 είχε υπολογίσει πως ο μειωμένος ύπνος οδηγεί στην παραγωγή σχεδόν των μισών αντισωμάτων στο αντιγριπικό εμβόλιο απ’ ό,τι στα άτομα που έχουν κοιμηθεί επαρκώς.

Δώστε έμφαση στα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα

Βοηθήστε τον οργανισμό σας να προετοιμαστεί καλύτερα για τον εμβολιασμό, δίνοντας έμφαση σε τρόφιμα όπως:

Τα τρόφιμα αυτά μειώνουν την χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό πριν και μετά από τον εμβολιασμό, εξηγεί η διαιτολόγος Dr. Roxana Ehsani, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής & Διαιτητικής (AND) των ΗΠΑ. Μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο να εκδηλώσετε κόπωση και πονοκέφαλο μετά τον εμβολιασμό.

Μην πάτε με άδειο στομάχι

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται τις ενέσεις ή/και νιώθουν άγχος όταν κάνουν εμβόλια, με συνέπεια να διατρέχουν κίνδυνο να λιποθυμήσουν. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, φάτε ένα νόστιμο σνακ και πιείτε λίγο νερό ακριβώς πριν από το εμβόλιο. Μερικές φορές είναι αρκετά για να διατηρήσετε τις αισθήσεις, αναφέρει η κυρία Stinchfield. Μία υγιεινή μπάρα δημητριακών λ.χ. μπορεί να είναι καλή επιλογή, ακόμα κι αν έχει σοκολάτα, προσθέτει.

Προσέξτε ορισμένα φάρμακα

Ο γενικός κανόνας είναι να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας εάν παίρνετε φάρμακα (ακόμα και χωρίς ιατρική συνταγή) και έχετε αμφιβολίες για τυχόν αλληλεπίδραση με το εμβόλιο.

Τα περισσότερα φάρμακα δεν αλληλεπιδρούν με τα εμβόλια με αδρανοποιημένο ιό γρίπης (είναι αυτά που κυκλοφορούν στη χώρα μας). Επομένως πρέπει να τα παίρνετε όπως τα έχετε συστήσει ο γιατρός σας, εκτός κι αν εκείνος σας πει κάτι διαφορετικό.

Αν παίρνετε φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό, συμβουλευθείτε οπωσδήποτε τον γιατρό σας για το πότε και πως μπορείτε να εμβολιασθείτε. Φάρμακα που εξασθενούν το ανοσοποιητικό είναι, λ.χ., τα στεροειδή (κορτιζόνη), τα χημειοθεραπευτικά, τα ανοσοκατασταλτικά για τις μεταμοσχεύσεις. Το ανοσοποιητικό ενδέχεται επίσης να εξασθενήσει η ακτινοθεραπεία.

Μην πάρετε εκ των προτέρων παυσίπονα φάρμακα (ούτε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη) για να μην πονέσετε στο σημείο της έγχυσης. Μπορεί να καλύψουν τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως, λ.χ., ο πυρετός. Προτιμότερο είναι να δείτε πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός σας και αν πονέσετε, τότε να πάρετε παρακεταμόλη.

Μετά το εμβόλιο

Μετά τον εμβολιασμό, συνεχίστε να πίνετε πολλά υγρά και να τρέφεστε υγιεινά. Καλή ιδέα είναι την ίδια ημέρα και την επομένη να πιείτε ένα ή δύο ποτήρια νερό περισσότερα απ’ ό,τι συνήθως, συνιστά ο Dr. Jonathan Yadlosky, επίκουρος καθηγητής Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

Καλό είναι επίσης να καταναλώνετε τρόφιμα και ροφήματα πλούσια σε προβιοτικά (π.χ. «ζωντανό» γιαούρτι, κεφίρ, κίμτσι, κομπούτσα) που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ναυτίας, συνιστά η κυρία Stinchfield.

Για αρκετές ώρες αργότερα καλό είναι επίσης να αποφύγετε το αλκοόλ. Όταν, τέλος, περάσουν τουλάχιστον 15 λεπτά από τον εμβολιασμό, μπορείτε αν θέλετε να κάνετε κάποια ήπια φυσική δραστηριότητα/άσκηση (π.χ. περπάτημα). Αρκεί να νιώθετε καλά  και να μην διατρέχετε κίνδυνο να παρουσιάσετε αιμάτωμα στο χέρι (π.χ. επειδή παίρνετε αντιπηκτικά/αιμολυτικά φάρμακα). Έχει βρεθεί ότι η ήπια άσκηση μετά τον εμβολιασμό, ενισχύει την αντίδραση του ανοσοποιητικού.

Φωτογραφία: iStock