Iatropedia

Ευλογιά των πιθήκων (mpox): Νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ για τους ταξιδιώτες

mpox

Τι να προσέξουν πριν, στη διάρκεια και μετά το ταξίδι σε χώρα με κρούσματα. Πότε να το αναβάλλουν.

Αναθεωρημένες οδηγίες προς όσους προγραμματίζουν να ταξιδέψουν σε χώρες όπου αναφέρονται κρούσματα της νόσου mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων), εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ο Οργανισμός είχε εκδώσει τις πρώτες συστάσεις του στις 16 Αυγούστου, δύο ημέρες μετά την κήρυξη νέας παγκόσμιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Στις αναθεωρημένες οδηγίες του παραθέτει αναλυτικά (και) τα μέτρα ατομικής προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν όσοι ταξιδεύουν σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου έχει κρούσματα της mpox. Εξηγεί επίσης τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που εκδηλώσουν ύποπτα συμπτώματα κατά την επιστροφή τους.

Ο ΕΟΔΥ υπενθυμίζει ακόμα τους τρόπους μετάδοσης του υπαίτιου ιού και τα συμπτώματα που προκαλεί η mpox. Πιο αναλυτικά, στις αναθεωρημένες οδηγίες του αναφέρει τα εξής:

Τρόποι μετάδοσης και συμπτώματα

Η νόσος mpox είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη. Μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, έναν DNA ιό που ανήκει στο γένος Orthopoxvirus.

Μεταδίδεται μετά από δάγκωμα ή γρατζουνιά μολυσμένου ζώου (κυρίως τρωκτικού). Σπανιότερα μεταδίδεται με την κατανάλωση μη επαρκώς μαγειρεμένου κρέατος ή μέσω επαφής με το δέρμα ή το τρίχωμα μολυσμένου ζώου.

Η μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες και σωματικά υγρά του πάσχοντος, ιδίως:

Διαβάστε ακόμα Mpox: Συστάσεις του ΕΟΔΥ για ταξιδιώτες, εργαζομένους, ναυτικούς στις χώρες με κρούσματα

Από τη στιγμή της έκθεσης στον ιό που προκαλεί την mpox έως την ανάπτυξη συμπτωμάτων (περίοδος επώασης) μεσολαβούν συνήθως 6 έως 13 ημέρες. Έχουν όμως αναφερθεί και περιστατικά με χρόνο επώασης 5 έως 21 ημερών. Τα συμπτώματα που προκαλεί η mpox συμπεριλαμβάνουν:

Τα συμπτώματα στην πλειονότητα των κρουσμάτων είναι ήπια. Ωστόσο σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι έγκυοι, τα μικρά παιδιά και οι ασθενείς με ανοσοκαταστολή, η νόσος μπορεί να είναι σοβαρή.

Ο κίνδυνος μετάδοσης

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι προς το παρόν ο κίνδυνος μετάδοσης είναι:

Τι να προσέξουν οι ταξιδιώτες

Οι ταξιδιώτες, που επισκέπτονται χώρες όπου αναφέρονται κρούσματα mpox πρέπει πριν την αναχώρησή τους να ενημερώνονται για τους τρόπους μετάδοσης της νόσου. Στη διάρκειά του πρέπει επίσης να τηρούν ορισμένα σημαντικά μέτρα ατομικής προστασίας.

Οι συστάσεις αυτές είναι ιδιαιτέρως σημαντικές για τους υψηλού κινδύνου ταξιδιώτες όπως είναι:

Τα μέτρα ατομικής προστασίας που πρέπει να τηρούν είναι τα εξής, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:

Τι να κάνουν αν εμφανίσουν συμπτώματα

Εάν ένας ταξιδιώτης εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με την νόσο mpox στη διάρκεια του ταξιδιού του, πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική φροντίδα και να αποφεύγει την επαφή με άλλα άτομα.

Εάν ο ταξιδιώτης αναπτύξει συμπτώματα στη διάρκεια της επιστροφής του με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο, πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια κατά την άφιξή του. Πρέπει επίσης να αναφέρει το πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού, ούτως ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά της νόσου και να διευκολυνθεί η διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών.

Τι να προσέξουν μετά την επιστροφή τους

Μετά την επιστροφή τους συνιστάται στους ταξιδιώτες να παρακολουθούν την υγεία τους για 21 ημέρες. Σε περίπτωση που εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα, να αναζητήσουν αμέσως ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε ό,τι αφορά στο εμπόριο και στις διεθνείς μετακινήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ ΕΔΩ. Μπορούν επίσης να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 210-5212054, 210 5212184-186, 210 5212195.