Iatropedia

Φαστ φουντ: Απλές συμβουλές για να παραγγέλνετε τα πιο υγιεινά πιάτα

greek turkey burger fast food

Οι συστάσεις των καρδιολόγων για να αποφύγετε τα πολλά λιπαρά και τις «κενές» θερμίδες.

Επιστρέφετε στο σπίτι μετά από μια δύσκολη, κουραστική ημέρα και το τελευταίο που θέλετε είναι να μπείτε στην κουζίνα να μαγειρέψετε. Μπορείτε, άραγε, να παραγγείλετε έτοιμο, υγιεινό φαγητό από φαστ φουντ, πιτσαρίες και σουβλατζίδικα;

Μία πρώτη επιλογή είναι να ελέγξετε στο διαδίκτυο τι πιάτα σερβίρει, συνιστούν ειδικοί από την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA). Εάν όλα είναι κόκκινα κρέατα, τηγανητά και με σάλτσες, ίσως πρέπει να κοιτάξετε κάτι άλλο.

Μη διστάζετε επίσης να ρωτήσετε. Μπορεί να μην καταλαβαίνετε κάποιο συστατικό ή χαρακτηριστικό ενός πιάτου. Ή να μην είστε σίγουροι για το πώς μαγειρεύτηκε. Πάρτε τηλέφωνο στο κατάστημα και ρωτήστε.

Ρωτήστε επίσης εάν μπορεί να γίνει υποκατάσταση. Αν λ.χ. θέλετε να φάτε μία μερίδα ή ένα σουβλάκι με κοτόπουλο, ρωτήστε αν μπορεί να συνοδευτεί μόνο με λαχανικά, αντί για τηγανητές πατάτες.

Μία άλλη καλή ιδέα είναι να φάτε την μισή μερίδα, εάν αυτή που παραγγείλατε στο φαστ φουντ ή στα άλλα καταστήματα είναι μεγάλη ή παχυντική. Συμπληρώστε το φαγητό σας με σαλάτα από κομμένα λαχανικά, που μπορείτε να έχετε στο ψυγείο σας.

Για λιγότερες θερμίδες και λιπαρά, να ζητάτε να σας βάζουν σε εξτρά δοχείο τη σος (π.χ. σε μία σαλάτα του Καίσαρα). Με αυτό τον τρόπο θα ελέγξετε την ποσότητα που θα καταναλώσετε.

Οι πιο υγιεινές επιλογές

Σε γενικές γραμμές, πιο υγιεινές επιλογές στα φαστ φουντ και γενικότερα τα ταχυφαγεία είναι συνήθως τα πιάτα με κοτόπουλο και με ψωμί/πίτα/ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Επίσης τα βραστά και τα ψητά (στα κάρβουνα ή στον φούρνο) φαγητά. Εννοείται ότι υγιεινές είναι και οι σαλάτες και τα πιάτα με όσπρια, εφ’ όσον δεν έχουν σος ή δεν είναι τηγανητά. Άλλη καλή επιλογή είναι τα ψάρια, αν και αυτή είναι σπανιότερη στα ταχυφαγεία.

Γενικώς, να προτιμάτε ό,τι πιο άπαχο έχει το μενού του φαστ φουντ. Να προτιμάτε επίσης λαχανικά και πρωτεΐνες φυτικής προελεύσεως (π.χ. φακές, φασόλια). Να αποφεύγετε τα τηγανητά πιάτα και όσα έχουν κρέμα γάλακτος.

Εάν δεν θέλετε να αφήσετε την μισή μερίδα για άλλη μέρα, μπορείτε να παραγγείλετε παιδική μερίδα. Ή να διαλέξετε κάτι υγιεινό από τα ορεκτικά (να προτιμάτε ό,τι δεν είναι τηγανητό).

Για επιδόρπιο, καλό είναι να προτιμήσετε φρέσκα φρούτα που επίσης μπορείτε να έχετε στο σπίτι σας. Τέλος, πιείτε σκέτο νερό ή κάποιο ρόφημα χωρίς ζάχαρη (π.χ. μεταλλικό νερό με γεύσεις).

Φωτογραφία: iStock