Iatropedia

Γαστρεντερίτιδα: Καλό πλύσιμο χεριών, επιφανειών και ρούχων – Πως να περιορίσετε την μετάδοσή της

Woman suffering heavy stomachache sitting on the couch. High resolution 42Mp indoors digital capture taken with SONY A7rII and Zeiss Batis 40mm F2.0 CF lens

Σύμφωνα με έκθεση του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα από γαστρεντερίτιδα σημειώνουν ραγδαία αύξηση και δίνει χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη της μετάδοσης.

Η γαστρεντερίτιδα είναι λοίμωξη του γαστρεντερικού συστήματος που μπορεί να προκαλέσει διάρροια, εμετό, κράμπες στην κοιλιά, ναυτία, ακόμη και πυρετό και πονοκέφαλο.

Καθώς η γαστρεντερίτιδα (νοροϊός) μεταδίδεται εύκολα, και κανείς δεν θέλει να περάσει τις γιορτές στην τουαλέτα, ο ΕΟΔΥ δίνει τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για τον περιορισμό της μετάδοσής της.

Συχνό και πολύ καλό πλύσιμο των χεριών

Πλένουμε τα χέρια μας συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και ειδικά:

Μπορούμε να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά διαλύματα χεριών σε συνδυασμό με το πλύσιμο των χεριών, όμως σε καμία περίπτωση η χρήση τους δεν το υποκαθιστά.

Δείτε επίσης: Γαστρεντερίτιδα: Ραγδαία αύξηση στα κρούσματα εφέτος στην Ελλάδα, λέει ο ΕΟΔΥ

Σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών

Έπειτα από ένα επεισόδιο εμέτου ή διάρροιας:

Σχολαστικό πλύσιμο μολυσμένων με εμέσματα ή διαρροϊκά κόπρανα υφασμάτων

Αφαιρούμε αμέσως και πλένουμε υφάσματα που μπορεί να έχουν εμέσματα ή διαρροϊκά κόπρανα:

Λόγω του ότι o νοροϊός μπορεί να μεταδοθεί και με αερολύματα (aerosols) συστήνεται η χρήση χειρουργικής μάσκας κατά την απολύμανση επιφανειών (ειδικά κατά την απομάκρυνση των εμεσμάτων), τον χειρισμό μολυσμένων υφασμάτων και κατά την παροχή φροντίδας σε ασθενείς με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας από νοροϊό.

Δείτε επίσης: Από το κρυολόγημα μέχρι την πνευμονία: Οι 10 ασθένειες που πρέπει να προσέχουμε τον χειμώνα

Ασφαλής χειρισμός και προετοιμασία τροφίμων

Πριν την προετοιμασία και την κατανάλωση των τροφίμων:

Η περίοδος επώασης του νοροϊού είναι 12-48 ώρες. Οι ασθενείς μεταδίδουν τον ιό κυρίως όσο έχουν συμπτώματα, αλλά πιθανόν και πριν αυτά εκδηλωθούν, ενώ είναι μεταδοτικοί έως και 48 ώρες μετά την αποδρομή τους.

Όταν κάποιος νοσεί από ιογενή γαστρεντερίτιδα, θα πρέπει για όσο διαρκούν τα συμπτώματά του και για διάστημα τουλάχιστον 48 ωρών μετά την υποχώρησή τους:

Δείτε επίσης: Χειμερινές αλλεργίες: Τι τις προκαλεί και πώς να τις αντιμετωπίσουμε

Λόγω του ότι οι γαστρεντερίτιδες από νοροϊό χαρακτηρίζονται από υψηλή μεταδοτικότητα με αποτέλεσμα να οδηγούν σε επιδημίες μεγάλης έκτασης, το προσωπικό των δομών όπου παρατηρείται υψηλός συγχρωτισμός όπως νοσοκομεία, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, βρεφονηπιακοί σταθμοί πρέπει να είναι ενημερωμένο σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης εξάρσεων κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας.

Φωτογραφία iStock