Γιατί έχετε κόκκινα μάτια; Αιτίες και φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

  • Iatropedia newsroom
κόκκινα μάτια
Το να έχετε κόκκινα μάτια συνήθως δεν είναι κάτι που πρέπει να σας προκαλέσει ανησυχία και υπάρχουν εύκολοι φυσικοί τρόποι να ανακουφιστείτε.

Τα «κόκκινα μάτια» είναι όταν τα μάτια μας ερεθίζονται ή μολύνονται από κάτι, με αποτέλεσμα να παίρνουν αυτήν την κόκκινη όψη.

Όταν εμφανίζεται η ερυθρότητα, μπορεί να έχετε και άλλα συμπτώματα όπως πόνο, κνησμό, οφλαμική έκκριση (δάκρυα) και πρήξιμο. Επίσης, ανάλογα την αιτία είναι πιθανό να επηρεαστεί και η όραση σας για λίγο.

Η ερυθρότητα μπορεί να επηρεάσει το ένα ή και τα δύο μάτια. Μπορεί να αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου ή να εμφανιστεί ξαφνικά, όπως με αλλεργίες ή τραυματισμό στα μάτια.

Πολλές περιπτώσεις ερυθρότητας των ματιών είναι σχετικά αβλαβείς και συνήθως βελτιώνονται με θεραπείες στο σπίτι και χωρίς ιατρική συνταγή.

Αλλά εάν το μάτι ή τα μάτια σας παραμένουν κόκκινα για περισσότερο από μία εβδομάδα ή εάν έχετε πόνο ή προβλήματα όρασης, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο.

Πιθανές αιτίες

Τα κόκκινα μάτια έχουν πολλές διαφορετικές αιτίες. Μερικές φορές, τα μάτια σας κοκκινίζουν όταν φοράτε τους φακούς επαφής σας για πολύ καιρό ή εάν κοιτάζετε την οθόνη του υπολογιστή σας για πολλή ώρα χωρίς διάλειμμα. Μερικές άλλες κοινές αιτίες είναι:

  • Αλλεργίες: Εκτός από κόκκινα μάτια μπορεί να νιώσετε φαγούρα, μια αίσθηση καψίματος και μπορεί να δακρύζετε συνεχώς.
  • Ξηρά μάτια: Είναι συχνότερα στις γυναίκες, στα άτομα άνω των 50 ετών και σε όσους φορούν φακούς επαφής.
  • Επιπεφυκίτιδα (ροζ μάτι) μπορεί να έχει διάφορες αιτίες, όπως: Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να προκληθεί από ιογενείς λοιμώξεις, όπως αυτές που οφείλονται σε αδενοϊούς, ιλαρά ή COVID-19. Άλλες αιτίες είναι οι βακτηριακές λοιμώξεις που μπορεί να προκληθούν από είδη όπως σταφυλόκοκκος ή στρεπτόκοκκος. «Ροζ μάτι» μπορεί να εμφανίσουμε και από τις αλλεργίες ή από καπνούς και χημικές αναθυμιάσεις. Η επιπεφυκίτιδα που οφείλεται σε ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη είναι πολύ μεταδοτική.
  • Βλεφαρίτιδα είναι όταν τα βλέφαρά σας προσβάλλονται από μία φλεγμονή. Μπορεί να κάνει τα βλέφαρα ή τα μάτια σας να φαίνονται κόκκινα και πρησμένα. Είναι επίσης πιθανό η βλεφαρίτιδα να προκαλέσει πιο σοβαρά συμπτώματα, ιδιαίτερα εάν δεν αντιμετωπιστεί. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια βλεφαρίδων, βλεφαρίδες που μεγαλώνουν σε λάθος θέση ή θολή όραση.
  • Μερικές φορές, ένα αιμοφόρο αγγείο σε ένα μάτι μπορεί να σπάσει και να διαρρεύσει αίμα στην επιφάνεια του ματιού σας. Αυτό ονομάζεται αιμορραγία του υποεπιπεφυκότα (υποεπιπεφυκοτική αιμορραγία). Η κατάσταση μπορεί να φαίνεται σοβαρή, αλλά συχνά είναι καλοήθης και υποχωρεί από μόνη της σε 1 έως 2 εβδομάδες.
  • Γλαύκωμα είναι μια κατάσταση όπου η πίεση στο μάτι σας αυξάνεται λόγω του ότι το μάτι παράγει περισσότερο υγρό από τον κανονικό ρυθμό. Αυτό μπορεί να βλάψει το οπτικό σας νεύρο, οδηγώντας ενδεχομένως σε απώλεια όρασης.
  • Τα άτομα που φορούν φακοί επαφής πρέπει να αγγίζουν τα μάτια τους και τη γύρω περιοχή πιο συχνά από όσους δεν φορούν φακούς επαφής. Ως εκ τούτου, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ερυθρότητας των ματιών λόγω διαφόρων παραγόντων.

Ποιες είναι οι θεραπείες για τα κόκκινα μάτια;

Οι θεραπείες για τα κόκκινα μάτια είναι απλές και μπορείτε να τις κάνετε μόνοι στο σπίτι για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα.

– Ξεκουραστείτε.

– Βάλτε δροσερές κομπρέσες πάνω από κλειστά μάτια.

– Κάντε ελαφρύ μασάζ στα βλέφαρά σας.

– Πλύντε απαλά τα βλέφαρά σας.

– Πάρτε οφθαλμικές σταγόνες (κολλύριο) που δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή.

Για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά, ειδικές οφθαλμικές σταγόνες ή αλοιφές.

Πώς μπορεί να προληφθεί το κόκκινο μάτι;

Τι μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε μια τέτοια κατάσταση στο μέλλον;

  • Μην τρίβετε τα μάτια σας. Η βρωμιά και τα μικρόβια στα χέρια και τα δάχτυλά σας μπορούν να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη ερυθρότητα και ερεθισμό.
  • Διατηρήστε τους φακούς επαφής σας καθαρούς και μην τους φοράτε περισσότερο από όσο συνιστάται.
  • Αφαιρέστε σωστά το μακιγιάζ των ματιών σας και κρατήστε τα μάτια σας καθαρά.
  • Κάντε τακτικά διαλείμματα όταν κοιτάτε την οθόνη του υπολογιστή για πολλή ώρα.
  • Αποφύγετε πράγματα που ξέρετε ότι ερεθίζουν τα μάτια σας, όπως σκόνη, καπνός ή τρίχωμα κατοικίδιων ζώων.

Φωτογραφία iStock