Γιατί ο καταψύκτης σας μυρίζει άσχημα και τι μπορείτε να κάνετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καταψύκτης
Συνήθως, οι "ένοχοι" είναι μικρόβια - βακτήρια, ζυμομύκητες και μούχλες.

Οι περισσότεροι νομίζουν ότι ο καταψύκτης μπορεί να διατηρήσει τα ευπαθή τρόφιμα φρέσκα και ασφαλή από αλλοίωση για πολλούς μήνες. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Έχετε παρατηρήσει ποτέ μια άσχημη μυρωδιά στην κατάψυξη του ψυγείου σας; Από πού προέρχεται και τι μπορεί να γίνει για να διορθωθεί το πρόβλημα;

Ανθεκτικά μικρόβια και χημικές ουσίες με έντονη οσμή

Υπάρχουν πολλές αιτίες για τις άσχημες μυρωδιές που προέρχονται από τον καταψύκτη σας. Συνήθως, οι ένοχοι είναι μικρόβια – βακτήρια, ζυμομύκητες και μούχλες.

Αν και ένας καταψύκτης επιβραδύνει δραματικά την ανάπτυξη των πιο κοινών μικροβίων αλλοίωσης, μερικά μπορούν ακόμα να ευδοκιμήσουν εάν η θερμοκρασία ανέβει πάνω από -18℃ (η συνιστώμενη θερμοκρασία κατάψυξης). Αυτό μπορεί να συμβεί εάν υπάρχει διακοπή ρεύματος για περισσότερες από μερικές ώρες ή εάν βάλετε κάτι ζεστό κατευθείαν στην κατάψυξη.

Οι διαρροές τροφίμων και τα ανοιχτά δοχεία παρέχουν την ευκαιρία στα μικρόβια να δραστηριοποιηθούν. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πολλά μικρόβια θα επιβιώσουν από την κατάψυξη και θα αρχίσουν να αναπτύσσονται ξανά όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, για παράδειγμα, εάν αφαιρέσετε τα τρόφιμα, τα αποψύξετε μερικώς και τα επιστρέψετε στην κατάψυξη.

Δύο πράγματα συμβαίνουν όταν χαλάσει το φαγητό:

  1. Πρώτον, καθώς τα μικρόβια αρχίζουν να αναπτύσσονται, παράγονται αρκετές χημικές ουσίες με ισχυρή οσμή.
  2. Δεύτερον, τα λίπη και οι γεύσεις που αποτελούν μέρος του ίδιου του φαγητού μπορούν και θα απελευθερωθούν.

Αυτές γενικά αναφέρονται ως πτητικές οργανικές ενώσεις. Είναι τα ευχάριστα αρώματα που αισθανόμαστε όταν τρώμε, αλλά οι πτητικές οργανικές ενώσεις μπορούν επίσης να παραχθούν από βακτήρια.

Για παράδειγμα, πολλοί από εμάς είναι εξοικειωμένοι με τις μυρωδιές που προέρχονται από τη ζύμωση (μια μικροβιακή διαδικασία). Όταν ζυμώνουμε ένα τρόφιμο, το μολύνουμε σκόπιμα με μικρόβια γνωστών χαρακτηριστικών, ή παρέχουμε συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη επιθυμητών μικροβίων και την επακόλουθη παραγωγή αρωματικών ενώσεων.

Αντίθετα, η ανεξέλεγκτη αλλοίωση των τροφίμων είναι προβληματική, ειδικά όταν τα μολυσματικά μικρόβια μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες.

Η ψύξη αλλάζει το φαγητό

Δεν είναι μόνο η μικροβιακή ανάπτυξη που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες οσμές. Υπάρχει επίσης μια σειρά από χημικές διεργασίες που συμβαίνουν στον καταψύκτη.

Η κατάψυξη προκαλεί σωματικές αλλαγές στα τρόφιμα, ενισχύοντας συχνά τη διάσπασή τους. Ίσως έχετε προσέξει κι εσείς το λεγόμενο “κάψιμο κατάψυξης” σε κρέατα και άλλα τρόφιμα, καθώς και τους κρυστάλλους πάγου στα κατεψυγμένα τρόφιμα.

Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται “απόρριψη αλατιού”. Ανάλογα με το πόσο γρήγορα κάτι καταψύχεται, τα άλατα μπορεί μερικές φορές να συγκεντρωθούν, καθώς το καθαρό νερό παγώνει σε υψηλότερη θερμοκρασία από το νερό με αντικείμενα διαλυμένα σε αυτό (όπως σάκχαρα και άλατα). Σε μεγάλη κλίμακα, αυτό συμβαίνει στα παγόβουνα στον ωκεανό. Καθώς το θαλασσινό νερό παγώνει, αφαιρείται το αλάτι. Έτσι, το παγόβουνο αποτελείται από γλυκό νερό και το γύρω θαλασσινό νερό γίνεται μια πιο αλμυρή και πυκνότερη άλμη.

Με παρόμοιο τρόπο, καθώς το νερό στα τρόφιμα παγώνει, τα οργανικά μόρια συγκεντρώνονται και αποβάλλονται. Εάν αυτά είναι πτητικά, κινούνται γύρω από τον καταψύκτη και κολλάνε σε άλλα πράγματα. Το πού καταλήγουν εξαρτάται από το τι άλλο υπάρχει γύρω.

Μερικά από τα πτητικά όπως το νερό, τα ονομάζουμε “υδρόφιλα”, δηλαδή “τους αρέσει” το νερό. Αυτά είναι που θα κάνουν το φαγητό σας να έχει άσχημη γεύση. Άλλα είναι το αντίθετο, δηλαδή “υδροφοβικά” και κολλάνε σε πράγματα όπως παγοθήκες σιλικόνης, με αποτέλεσμα να μυρίζουν.

Κατά κανόνα στο σπίτι έχει ο καθένας μας ένα ψυγείο με καταψύκτη. Οπότε αυτά τα δύο συνδέονται στην ίδια συσκευή και αυτό παρέχει μια άλλη ευκαιρία για τις μυρωδιές να μετακινούνται από το ένα σύστημα (ψύξη) στο άλλο (κατάψυξη). Οι δύο μονάδες μοιράζονται μια ενιαία πηγή ψύξης και ένα κανάλι ροής αέρα. Εάν το ψυγείο σας έχει δυσάρεστες οσμές από τα τρόφιμα μέσα (φυσικές ή μετά από μικροβιακή αλλοίωση), είναι πολύ πιθανό να “μεταναστεύσουν” στον καταψύκτη σας.

Τι να κάνετε για να μην μυρίζει άσχημα ο καταψύκτης

Υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μην μυρίζει ο καταψύκτης σας.

Αρχικά, προσπαθήστε να αποτρέψετε την ανάπτυξη οσμών, καλύπτοντας καλά το φαγητό. Εάν τοποθετήσετε τα τρόφιμα σε ένα αεροστεγές δοχείο (το γυαλί είναι το καλύτερο), θα επιβραδύνει σε μεγάλο βαθμό την απελευθέρωση τυχόν αρωματικών ενώσεων που παράγονται από βακτήρια ή το ίδιο το φαγητό. Το σκεπασμένο φαγητό είναι επίσης λιγότερο πιθανό να απορροφήσει μυρωδιές και γεύσεις από άλλα τρόφιμα γύρω του.

Εάν έχουν ήδη αναπτυχθεί μυρωδιές, μπορείτε να τις εξαλείψετε ακολουθώντας μερικά απλά βήματα, όπως ένας σχολαστικός καθαρισμός:

  • Αφαιρέστε όλα τα αντικείμενα από την κατάψυξη και επιθεωρήστε τα τρόφιμα για τυχόν αλλοιώσεις, εγκαύματα κατάψυξης ή δυσάρεστες οσμές.
  • Πετάξτε οτιδήποτε έχει σχηματίσει κρυστάλλους πάγου και αποθηκεύστε το υπόλοιπο σε ένα πιο δροσερό κουτί, για όση ώρα καθαρίζετε τον καταψύκτη. Θα πρέπει επίσης να επιθεωρήσετε το ψυγείο και να απορρίψετε τυχόν τρόφιμα με άσχημη οσμή.
  • Αφού αφαιρέσετε όλα τα αντικείμενα, βγάλτε τα ράφια και καθαρίστε τα.
  • Σκουπίστε όλες τις επιφάνειες του καταψύκτη με χλιαρό σαπουνόνερο ή ένα μείγμα από δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα με χλιαρό νερό.
  • Πλύνετε όλα τα ράφια και τις θήκες πάγου και αφήστε τα να στεγνώσουν εντελώς.

Εάν οι μυρωδιές δεν αφαιρεθούν με αυτά τα απλά βήματα καθαρισμού, ο καταψύκτης μπορεί να απαιτεί βαθύ καθαρισμό, ο οποίος περιλαμβάνει απενεργοποίηση της μονάδας και να την αφήσετε την να “αναπνεύσει” για μερικές ημέρες.

Η τοποθέτηση λίγης μαγειρικής σόδας μέσα στην κατάψυξη πριν προσθέσετε φαγητό μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση τυχόν υπολειμματικών οσμών. Για σοβαρές μυρωδιές, όπου έχουν περάσει σε ρωγμές και στην μόνωση, μπορεί να χρειαστείτε τεχνικό σέρβις.

Πηγή: https://theconversation.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι αναπτύσσεται στο μπουκάλι ή κανάτα φίλτρου με νερό για το ψυγείο – Πώς και πόσο συχνά το πλένουμε

Μην βάζετε ποτέ αυτές τις τροφές στο επάνω ράφι του ψυγείου: Σοβαρός κίνδυνος λοιμώξεων

Πιθανός κίνδυνος από τα παγάκια που φτιάχνει το ψυγείο – Τι πρέπει να ξέρετε

φωτό: iStock