Iatropedia

Γιατί πρέπει να καθαρίζουμε την βούρτσα των μαλλιών και πώς να το κάνουμε

Woman losing hair on hairbrush in hand

Η βούρτσα και η χτένα μας μπορεί να «μαζέψουν» σκόνη, λάδια και βρωμιά από τις τρίχες μας και να τα «περάσει» πίσω στα καθαρά μαλλιά μας.

Μια βούρτσα μπορεί να ξεμπερδέψει τα μαλλιά μας, αλλά μπορεί επίσης να λερωθεί πολύ γρήγορα απορροφώντας το λάδι, τη βρωμιά, τη σκόνη και τα προϊόντα από τις τρίχες μας.

Όταν χρησιμοποιείτε μια βρώμικη βούρτσα μαλλιών ή χτένα, όλη αυτή η βρωμιά, μπορούν να «ξαναμπούν» στα μαλλιά σας. Γι’αυτό είναι σημαντικό να καθαρίζουμε τη χτένα μας συχνά.

Ανεξάρτητα από το πόσο συχνά χρησιμοποιείτε τη βούρτσα μαλλιών σας, έχει την ικανότητα να λειτουργεί σαν σφουγγάρι. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παγιδεύσει κάθε είδους υπολείμματα, τόσο από τα μαλλιά σας όσο και από το περιβάλλον.

Τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών, όπως τα μαλακτικά, τα τζελ ή οι λακ, μπορούν να συσσωρευτούν στα μαλλιά σας και να κολλήσουν στις τρίχες της βούρτσας σας. Η βούρτσα σας περιέχει επίσης νεκρά κύτταρα δέρματος που μπορούν να μεταφερθούν πίσω στα μαλλιά σας κάθε φορά που χρησιμοποιείτε τη βούρτσα σας.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τη βούρτσα σας;

Δεν υπάρχει κάποιος «κανόνας» για το πόσο συχνά να καθαρίζετε μια βούρτσα μαλλιών. Εξαρτάται από τους τύπους προϊόντων που χρησιμοποιείτε στα μαλλιά σας και πόσο συχνά τα χρησιμοποιείτε.

Εάν χρησιμοποιείτε τακτικά κρέμες styling, τζελ ή λακ, καλό θα ήταν να καθαρίζετε την χτένα σας μία φορά την εβδομάδα.

Εάν δεν χρησιμοποιείτε τέτοια προϊόντα συχνά, προσπαθήστε να καθαρίζετε τη βούρτσα σας κάθε 2 έως 3 εβδομάδες.

Για να διευκολύνετε τον καθαρισμό, προσπαθήστε να αφαιρείτε τις τρίχες που έχουν συσσωρευτεί στην βούρτσα κάθε δύο μέρες.

Πως να την καθαρίσετε

Ο καθαρισμός μιας βούρτσας μαλλιών δεν απαιτεί πολύ χρόνο. Χρειάζεστε ένα μπολ με ζεστό νερό (ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νιπτήρα του μπάνιου), ένα απαλό σαμπουάν, προαιρετικά λίγη μαγειρική σόδα, ένα ψαλίδι, μια μικρή μυτερή χτένα και μια παλιά οδοντόβουρτσα

Βήμα 1. Αφαιρέστε τα μαλλιά

Χρησιμοποιήστε το άκρο μιας λεπτής και μικρής χτένας για να αφαιρέσετε τρίχες από τη βάση της βούρτσας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ψαλίδι για να κόψετε τυχόν τρίχες που είναι μπερδεμένες.

Βήμα 2. Βουτήξτε τη στο νερό

Γεμίστε ένα μπολ με ζεστό νερό. Προσθέστε μερικές σταγόνες απαλού σαμπουάν στο νερό και δημιουργήστε αφρό. Σε αυτό το βήμα μπορείτε να προσθέσετε προαιρετικά ένα ή δύο κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα. Ανακατέψτε καλά το νερό.

Αν η βούρτσα σας είναι πλαστική, τότε μπορείτε να την βουτήξετε ολόκληρη στο νερό. Αφήστε τη να μουλιάσει για 3 με 5 λεπτά. Αν όμως είναι ξύλινη, δεν πρέπει να βουτήξετε το ξύλινο μέρος στο νερό.

Βήμα 3. Χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα για επιπλέον καθαρισμό

Εάν η χτένα σας είναι αρκετά βρώμικη, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια παλιά οδοντόβουρτσα για να καθαρίσετε τη βάση και τις τρίχες.

Βουτήξτε την οδοντόβουρτσα στο σαπουνόνερο και φροντίστε να τρίψετε κάθε «δοντάκι» της βούρτσας.

Βήμα 4. Ξεπλύνετε και στεγνώστε

Μόλις ολοκληρώσετε τον καθαρισμό της βούρτσας μαλλιών σας, ξεπλύνετε την με κρύο νερό. Αφήστε τη βούρτσα να στεγνώσει, με τα «δοντάκια» προς τα κάτω, πάνω από ένα καθαρό πανί ή πετσέτα.

Φωτογραφία iStock