Iatropedia

Γιορτές: Μικρά μυστικά από τον ΕΦΕΤ για το μαγείρεμα και την αποθήκευση των τροφίμων

Christmas or Thanksgiving turkey on rustic wooden table

Πως πρέπει να αποθηκεύσουμε με ασφάλεια τα φαγητά που αγοράσαμε για τις γιορτές και το χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Ο ΕΦΕΤ απαντά.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) μοιράζεται τα «μυστικά» του για την ασφαλή αποθήκευση των τροφίμων στο ψυγείο και στα ράφια της κουζίνας μας, αλλά και για να μαγειρέψουμε με ασφάλεια τα φαγητά μας για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και να αποφύγουμε ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως δηλητηριάσεις από ωμά τρόφιμα.

Όταν αποθηκεύουμε προϊόντα στο ψυγείο τοποθετούμε τα ωμά τρόφιμα (π.χ.  κρέας, ψάρι κ.λπ.) στα κάτω ράφια και μέσα σε κατάλληλους θήκες για τρόφιμα, ενώ στα πάνω ράφια τοποθετούμε τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (π.χ. σαλάτες).

Αυτό το κάνουμε για να αποκλείσουμε την πιθανότητα να πέσουν, λόγω απόψυξης, υγρά από τα ωμά στα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα και να επιμολυνθούν, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ.

Ελέγχουμε ότι η θερμοκρασία του ψυγείου μας δεν ξεπερνά τους 5 °C, είναι δηλαδή σε θερμοκρασία που κρατάει τα τρόφιμά μας ασφαλή μέχρι την ημερομηνία που αναγράφει η ετικέτα τους.

Χειρισμός τροφίμων όταν μαγειρεύουμε

Δείτε επίσης: Γιορτές: Τι να προσέξετε για να αποφύγετε τα πεπτικά προβλήματα

Μετά τo μαγείρεμα, για να μην πάει τίποτα «χαμένο»

Όπως συμβουλεύει ο ΕΦΕΤ, μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε τα περισσεύματα των τροφίμων μας που δεν καταναλώθηκαν με διαφορετικούς τρόπους:

Δείτε επίσης: Γαστρεντερίτιδα: Καλό πλύσιμο χεριών, επιφανειών και ρούχων – Πως να περιορίσετε την μετάδοσή της

Φωτογραφία iStock