Iatropedia

Γλυκά: Πώς να σταματήσετε τη λαχτάρα σας για τη ζάχαρη

cravings sugar sweet

Δεν είναι εύκολο, αλλά μερικά απλά κόλπα μπορεί να σας βοηθήσουν, αναφέρει μία διαιτολόγος από τις ΗΠΑ.

Όλοι ξέρουμε ότι το να αλλάξει κάποιος τη διατροφή του δεν είναι εύκολο, ιδίως εάν αγαπά τα γλυκά και τα τρώει συστηματικά. Αν, όμως, θέλετε για οποιονδήποτε λόγο να την βελτιώσετε, υπάρχουν τρόποι για να θέσετε υπό έλεγχο την επιθυμία σας για κάτι γλυκό, που είναι σίγουρο ότι θα εκδηλώνετε καθώς θα περνούν οι μέρες;

«Η απάντηση εξαρτάται από την προσωπικότητα κάθε ατόμου. Ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που πρέπει να «κόψουν μαχαίρι» τις λιχουδιές για να ολοκληρώσουν μια προσπάθεια που κάνουν; Ή μπορείτε να φάτε μικρή ποσότητα από ένα παχυντικό τρόφιμο, χωρίς να σας επηρεάσει;», απαντά η διαιτολόγος Dr. Kristin Kirkpatrick, συνεργάτις στο Τμήμα Διατροφής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

Αναλόγως με την απάντηση, μπορείτε να λάβετε μερικά μέτρα για να τιθασεύσετε την επιθυμία σας για κάτι γλυκό, συνεχίζει. Αν λ.χ. πρέπει να απαρνηθείτε τα γλυκά για να κάνετε δίαιτα, καλό είναι να προμηθευτείτε θρεπτικά υποκατάστατα με γλυκιά γεύση. Παραδείγματα είναι:

Όσον αφορά τα τρόφιμα με τεχνητά γλυκαντικά, σίγουρα είναι πειρασμός να αγοράσετε κάποιο σχετικό γλυκό. Ωστόσο μελέτες έχουν δείξει πως είναι εύκολο να τα υπερκαταναλώσουμε, διότι «ανοίγουν» την όρεξη και αυξάνουν την κατανάλωση τροφής.

Αυτό οφείλεται στο ότι επηρεάζουν τη ρύθμιση της όρεξης από τον εγκέφαλο και την αντίληψη της γεύσης, σύμφωνα με άλλες μελέτες.

Χρειάζεται χρόνος

Το μέλι είναι μία καλή εναλλακτική λύση, αλλά είναι σημαντικό να καταναλώνεται σε μέτρια ποσότητα. «Αν φτάσετε στο σημείο να μην μπορείτε να φάτε το γιαούρτι ή τα φρούτα σας χωρίς μέλι, τότε μάλλον έχετε αρχίσει να εθίζεστε στη γλυκιά γεύση του. Επομένως καλό είναι να το μειώσετε λίγο», λέει η Dr. Kirkpatrick.

Αν πάλι μπορείτε να τρώτε σποραδικά ελάχιστη ποσότητα από κανονικά γλυκά, χωρίς να υπονομεύσετε την νέα διατροφή σας, τότε μπορείτε να το κάνετε. Όσο πιο απλό, όμως, είναι το γλυκό σας, τόσο λιγότερο επιβαρυντικό θα είναι.

Να θυμάστε επίσης ότι ο οργανισμός σας θα χρειαστεί λίγο καιρό για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Τελικά όμως θα τα καταφέρει και θα διαπιστώσετε ότι θα νιώθετε ολοένα σπανιότερα ασίγαστη λαχτάρα για κάτι γλυκό.

Φωτογραφία: iStock