Γυμναστική στην παραλία: Οι καλύτερες ασκήσεις για να κάνετε πάνω στην άμμο

  • Ελισάβετ Σταύρου
παραλία
Η γυμναστική στην παραλία δεν είναι μόνο το κολύμπι στη θάλασσα, αλλά και οι ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε στην άμμο.

Ακόμα και αν έχετε πάει διακοπές ή επισκέπτεστε συχνά την παραλία, δεν χρειάζεται να σταματήσετε το πρόγραμμα της γυμναστικής σας. Τις περισσότερες ασκήσεις μπορείτε να τις κάνετε και στην παραλία το πρωί, πριν ανέβει η θερμοκρασία, ή το βράδυ αφού πέσει λίγο ο ήλιος.

Η γυμναστική στην παραλία έχει σημαντικά οφέλη για την ψυχική υγεία και για το σώμα σας, καθώς η άμμος προσφέρει το ιδανικό «τερέν» για να ασκηθείτε, πιέζοντας λιγότερο τις αρθρώσεις σας και «καίγοντας» περισσότερες θερμίδες.

Τρέξιμο στην παραλία

Για παράδειγμα, το τρέξιμο στην παραλία είναι σίγουρα λιγότερο βαρετό από το να τρέχετε σε ένα διάδρομο γυμναστηρίου ή να κάνετε κύκλους γύρω από ένα πάρκο.

Επίσης, όταν τρέχετε στην άμμο, ασκείται λιγότερη πίεση στους αστραγάλους, τα γόνατα και τους γοφούς σας. Η μείωση της πρόσκρουσης σε αυτές τις αρθρώσεις μπορεί να μειώσει την πιθανότητα μυοσκελετικών τραυματισμών.

Επιπλέον, το τρέξιμο στην άμμο παρέχει πρόσθετη αντίσταση στους μεγάλους μύες του κάτω μέρους του σώματος, απαιτώντας περισσότερη προσπάθεια και ενέργεια για να προωθηθεί το σώμα σας. Οι μεγαλύτερες ενεργειακές απαιτήσεις ισοδυναμούν με μεγαλύτερη καύση θερμίδων.

Το ειδυλλιακό τοπίο, του ήλιου και της θάλασσας, θα σας βοηθήσει να είστε περισσότερο αποδοτικοί στην προπόνησή σας και θα συμβάλλει στην μείωση του στρες.

Push ups

Μετά το τρέξιμο, ήρθε η ώρα να γυμνάσετε το πάνω μέρος του σώματός σας και τον κορμό σας.

Τα push ups μπορεί να φαίνονται πιο εύκολα στην άμμο, καθώς το μαλακό έδαφος προσφέρει λιγότερη πίεση στα χέρια μας.

Κάντε 3 επαναλήψεις των 10 και συνεχίστε στην επόμενη άσκηση.

Squats (καθίσματα)

Τα squat (με άλματα ή χωρίς) είναι μια κλασική άσκηση που «δουλεύει» τους γλουτούς, τα ισχία και τους τετρακέφαλους. Ταυτόχρονα θα γυμναστούν και οι κοιλιακοί, οι γάμπες και οι οπίσθιοι μηριαίοι σας, ειδικά στην ασταθή επιφάνεια της άμμου.

Μην ξεχνάτε να κρατάτε τα χέρια σας σε οριζόντια στάση για καλύτερη ισορροπία και τα γόνατα σας να μην ξεπερνάνε τις μύτες των ποδιών σας όταν κάνετε το κάθισμα.

Κάντε 3 επαναλήψεις των 10 με ενδιάμεση ξεκούραση λίγων δευτερολέπτων.

Προβολές ποδιών

Οι προβολές είναι μια εξαιρετική άσκηση για το κάτω μέρος του σώματος που λειτουργεί στους τετρακέφαλους, τις γάμπες και τους γλουτούς. Όταν κάνετε αυτήν την άσκηση στην άμμο, το σώμα σας δυσκολεύεται να διατηρήσει την ισορροπία και έτσι γυμνάζεται πιο σκληρά.

Ξεκινήστε με 10 προβολές στο κάθε πόδι και επαναλάβετε για δύο σετ.

Σανίδα

Η σανίδα, η πολύ απλή αλλά πολύ απαιτητική άσκηση, γυμνάζει τους μύες σε ολόκληρο το σώμα, από τα χέρια ως τις άκρες των ποδιών.

Βάλτε τα χέρια σας στην άμμο και κρατήστε μια στάση οριζόντια πάνω από την άμμο. Κρατήστε αυτήν την στάση για όσο περισσότερο μπορεί, ιδανικά για ένα λεπτό. Επαναλάβετε δύο φορές.

Όπως και στις υπόλοιπες ασκήσεις, το ανισόρροπο έδαφος στην παραλία θα αυξήσει την δύναμη που πρέπει να βάλετε, ενώ ταυτόχρονα η μαλακή άμμος δεν θα πιέσει τις αρθρώσεις σας σε πόδια και χέρια.

Τι να προσέχετε

Μπορείτε να κάνετε κι άλλες παραδοσιακές ασκήσεις στην άμμο, όπως κοιλιακούς σε διάφορες παραλλαγές, ασκήσεις για τους ραχιαίους, για τα πόδια και τα χέρια.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία πρέπει να προσέχετε. Μην υπερβείτε τις αντοχές σας και κάνετε περισσότερες ασκήσεις από αυτές που υπάρχουν στο συνηθισμένο πρόγραμμα γυμναστικής σας. Επίσης, αποφύγετε να πάτε στην παραλία και να κάνετε γυμναστική το μεσημέρι, ή όταν ο ήλιος είναι πολύ έντονος. Μην ξεχάσετε να βάλετε αντηλιακό και να πίνετε πολύ νερό.

Τέλος, όπως σε όλα τα προγράμματα γυμναστικής μην ξεχάσετε στο τέλος να κάνετε σωστές και καλές διατάσεις για να αποφύγετε τραβήγματα και τραυματισμούς, ώστε να μπορείτε άνετα να απολαύσετε την ημέρα σας στην παραλία.

Φωτογραφίες iStock