Πολλοί άνθρωποι με αλλεργία στα ακάρεα της σκόνης εκδηλώνουν επίσης συμπτώματα άσθματος, όπως συριγμό και δυσκολία στην αναπνοή.
Τα ακάρεα της σκόνης, στενοί συγγενείς με τα τσιμπούρια και τις αράχνες, είναι πάρα πολύ μικρά για να τα δούμε χωρίς μικροσκόπιο. Τα ακάρεα της σκόνης τρώνε τα κύτταρα του δέρματος που πέφτουν με φυσικό τρόπο από το σώμα σας και ευδοκιμούν σε ζεστό, υγρό περιβάλλον.
Στα περισσότερα σπίτια, τα κλινοσκεπάσματα, τα επικαλυμμένα έπιπλα και τα χαλιά παρέχουν ένα ιδανικό περιβάλλον για τα ακάρεα της σκόνης. Δεν έχει σημασία πόσο καθαρό είναι ένα σπίτι, τα ακάρεα της σκόνης δεν μπορεί να εξαλειφθούν εντελώς.
Ωστόσο, ο αριθμός των ακάρεων μπορεί να μειωθεί ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές, προκειμένου να μειώσετε και την αλλεργία που, ενδεχομένως, σας προκαλούν:
- Χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα ή κλιματιστικό για να διατηρείτε την υγρασία περίπου στο 50% ή χαμηλότερα, τουλάχιστον στον χώρο που κοιμάστε.
- Βάλτε ειδικά καλύμματα σε στρώματα και μαξιλάρια, που κρατούν μακριά τη σκόνη και είναι τα αλλεργιογόνα.
- Πλύνετε όλα τα κλινοσκεπάσματα και κουβέρτες μία φορά την εβδομάδα σε καυτό νερό (τουλάχιστον 55-60° C) για να σκοτώσετε τα ακάρεα της σκόνης. Τα κλινοσκεπάσματα που δεν πλένονται μπορείτε να τα αφήσετε έξω σε πολύ κρύα ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της νύχτας για να σκοτώσετε τα ακάρεα της σκόνης με το ψύχος.
- Αντικαταστήστε τα κλινοσκεπάσματα από μαλλί ή φτερά με συνθετικά υλικά.
- Εάν είναι δυνατόν, αφαιρέστε μοκέτες και χαλιά στα υπνοδωμάτια και αφήστε μόνο τα πατώματα. Επίσης, αν μπορείτε, αφαιρέστε και υφασμάτινες κουρτίνες και ταπετσαρίες επίπλων.
- Χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί για να απομακρύνετε τη σκόνη. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ στεγνό πανί καθώς αυτό απλά σκορπάει τα αλλεργιογόνα των ακάρεων.
- Χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική σκούπα με αλλεργιογόνο παγίδα για να εγκλωβίσετε τα ακάρεα. Εάν έχετε τέτοια σκούπα είναι σώφρον αν τη χρησιμοποιείτε ακόμα και καθημερινά, τουλάχιστον στους χώρους που κοιμάστε.
- Φορέστε μια μάσκα, ενώ κάνετε ηλεκτρική σκούπα για να αποφύγετε την εισπνοή αλλεργιογόνων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ