Iatropedia

Η «στρατιωτική μέθοδος» ύπνου: Πως να κοιμηθείτε μέσα σε δύο λεπτά

Young woman in military clothes is taking a sweet nap on a cozy sofa, she smiles in her sleep

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ενώ είστε πολύ κουρασμένοι; Η «στρατιωτική μέθοδος» υπόσχεται να κάνει «θαύματα» στον ύπνο σας.

Εκατομμύρια άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή να διατηρήσουν τον ύπνο τους, ενώ κάποιοι παλεύουν χρόνια με την αϋπνία. Η «στρατιωτική μέθοδος» ύπνου, μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε μόλις σε λίγα λεπτά.

Όπως έδειξε μια πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου (AASM), το 12% των Αμερικανών πάσχουν από χρόνια αϋπνία.

Η στρατιωτική μέθοδος ύπνου πρωτοεμφανίστηκε το 1981, στο βιβλίο «Relax and Win: Championship Performance», του Lloyd Bud-Winter. Ο ίδιος στο βιβλίο του εξηγεί πώς οι πιλότοι του αμερικανικού στρατού με τους οποίους μίλησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποίησαν μια στρατιωτική τεχνική για να τους βοηθήσουν να χαλαρώσουν και να αποκοιμηθούν σε μόλις 10 λεπτά, παρά το έντονο στρες και τους συνεχείς βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με τον Bud-Winter, οι στρατιώτες κατάφερναν να αποκοιμηθούν μέσα σε 2 λεπτά μόνο μετά από 6 εβδομάδες εξάσκησης της συγκεκριμένης τεχνικής.

Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί συγκεκριμένα βήματα που διαρκούν συνολικά 120 δευτερόλεπτα και αμέσως μετά είστε έτοιμοι να αποκοιμηθείτε.

Δείτε επίσης: «Bed Rotting» και άλλες τάσεις στο TikTok που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο σας

Στρατιωτική μέθοδος ύπνου: Τα βήματα 

  1. Ξαπλώστε ανάσκελα και κλείστε τα μάτια σας. Επικεντρωθείτε στις αργές και βαθιές αναπνοές.
  2. Χαλαρώστε το μέτωπο και τα μάτια σας.
  3. Χαλαρώστε το σαγόνι και αφήστε το στόμα σας να μείνει ανοιχτό, χαλαρώνοντας τη γλώσσα και τα χείλη.
  4. Ρίξτε τους ώμους κάτω και τα χέρια σας στο πλάι και χαλαρώστε τον αγκώνα, τον καρπό και τα δάχτυλά σας.
  5. Χαλαρώστε το στήθος και αφήστε νοερά τον κορμό σας να απλωθεί.
  6. Νιώστε την κατάσταση χαλάρωσης και συνδέστε τη με τη λέξη «ηρεμία».
  7. Χαλαρώστε τα πόδια, τους αστραγάλους, τις γάμπες, τα γόνατα και τους μηρούς. Ιδανικά, μπορείτε να βάλετε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας.
  8. Για να κοιμηθείτε, καθαρίστε το μυαλό σας φανταζόμενοι τον εαυτό σας σε μια γαλήνια κατάσταση, όπως να είστε ξαπλωμένοι στην παραλία. Το σημαντικό, σύμφωνα με τον Bud-Winter, ήταν να αποφύγουμε κάθε σκέψη κίνησης.
  9. Αν όλα τα παραπάνω αποτύχουν, πείτε τις λέξεις «μην σκέφτεσαι» για 10 δευτερόλεπτα. Και μέσα σε 10 δευτερόλεπτα θα πρέπει να έχετε αποκοιμηθεί.

Δείτε επίσης: Ύπνος: Τι να κάνετε και τι να αποφύγετε τις 2 ώρες πριν κοιμηθείτε

Φωτογραφία iStock