Ηλιακό έγκαυμα: Όχι στο βούτυρο και στο λάδι – Οι σωστοί τρόποι για να το αντιμετωπίσετε

  • Ρούλα Τσουλέα
έγκαυμα
Πώς εκδηλώνεται το ήπιο και πως το σοβαρό και το παραμελημένο έγκαυμα. Πότε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Η ζέστη λιώνει την άσφαλτο και όσοι έχουν τη δυνατότητα σπεύδουν στις παραλίες για να δροσιστούν όσο περισσότερο μπορούν. Ακόμα και στη σκιά, όμως, μπορεί να πάθουν ηλιακό έγκαυμα, αφού η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) του ηλίου αντανακλάται στις λείες επιφάνειες, όπως η ψιλή άμμος και το νερό της θάλασσας.

Για να προστατευθείτε από αυτό χρειάζεστε άφθονο αντηλιακό με το οποίο θα αλείφετε συχνά το δέρμα σας και οπωσδήποτε μετά από κάθε έξοδό σας από το νερό.

Απαραίτητο είναι ακόμα να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, αναφέρει κυρία Μαρία Πασιώτη, από τους SOS Ιατρούς.

Αν παρ’ όλα αυτά πάθετε ηλιακό έγκαυμα, εάν είναι ήπιο και απλό, θα εκδηλωθεί με ελαφρύ κοκκίνισμα του δέρματος και πόνο. Το κοκκίνισμα εκδηλώνεται περίπου 2 έως 6 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο. Αρχικά το κοκκινισμένο δέρμα προκαλεί ενόχληση. Οι μέγιστες επιδράσεις θα παρατηρηθούν σε 12-14 ώρες.

Αν είναι πιο σοβαρό, αναπτύσσονται πιο σοβαρά δερματικά προβλήματα όπως κάψιμο και φουσκάλες. Μπορεί να υπάρξει επίσης μαζική απώλεια υγρών (αφυδάτωση), ηλεκτρολυτικές διαταραχές και ενδεχομένως λοίμωξη.

Εάν δεν δώσετε σημασία στο σοβαρό ηλιακό έγκαυμα και συνεχίσετε την έκθεση στον ήλιο (παραμελημένο έγκαυμα), υπάρχει κίνδυνος να φτάσετε έως το σοκ, κατά το οποίο μειώνεται η κυκλοφορία του αίματος σε ζωτικά όργανα.

Διαβάστε ακόμα: Έγκαυμα από τον ήλιο: Πότε να πάτε στον γιατρό – Τι να προσέξετε

Τι να κάνετε

Για το ήπιο έγκαυμα, η κυρία Πασιώτη συνιστά να χρησιμοποιήσετε κατ’ αρχάς κρύα επιθέματα  που μπορείτε να προμηθευτείτε σε ένα φαρμακείο. Ειδάλλως, βρέξτε με κρύο νερό μία γάζα ή ένα μαλακό, καθαρό ύφασμα.

Να εφαρμόσετε απαλά αυτή την κρύα κομπρέσα για 15-20 λεπτά στην περιοχή του δέρματος που έχει καεί από τον ήλιο. Να κάνετε αλλαγή ή να ανανεώνετε το ύφασμα και το κρύο νερό κάθε 2-3 ώρες.

Για να απαλύνετε τον πόνο, να κάνετε ένα δροσερό ντους ή μπάνιο. Στη συνέχεια, να χρησιμοποιείτε μαλακιά πετσέτα για να στεγνώσετε απαλά, χωρίς τρίψιμο, το δέρμα σας. Μετά το ντους, να αλείψετε απαλά το δέρμα σας με ελαφρύ ενυδατικό προϊόν χωρίς άρωμα.

Ένα απλό παυσίπονο θα μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή αν το πάρετε νωρίς (με την έναρξη του πόνου και όχι με την κορύφωσή του).  Σημαντικό είναι επίσης να καλύψετε το εκτεθειμένο δέρμα. Να ελέγξετε επίσης αν υπάρχουν φουσκάλες μέσα στο δέρμα σας. Η παρουσία τους υποδηλώνει ότι το έγκαυμα είναι σοβαρό και είναι πολύ πιθανές οι επιπλοκές. Μην ξεχάσετε, τέλος, να πίνετε άφθονο νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση

Τι να αποφύγετε

  • Να μην βάζετε στο έγκαυμα βούτυρο, πελτέ τομάτας ή λάδι. Αυτό ισχύει για όλα τα είδη εγκαύματος, όχι μόνο για το ηλιακό. Τα προϊόντα αυτά όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά επιδεινώνουν το έγκαυμα.
  • Να μην κάνετε μπάνιο με παγωμένο νερό, νομίζοντας ότι θα περάσει πιο γρήγορα το έγκαυμα
  • Να αποφύγετε τα άλατα μπάνιου, τα έλαια και τα αρώματα, διότι μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις ευαισθησίας στο δέρμα
  • Να αποφύγετε να τρίβετε το δέρμα σας
  • Να αποφύγετε το ξύρισμα
  • Να αποφύγετε τις ενυδατικές λοσιόν που περιέχουν τοπικό αναισθητικό.
  • Να αποφύγετε τον ήλιο. Η συνέχιση της έκθεσης στην UV μετά το ηλιακό έγκαυμα, θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Πότε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια

Εάν αισθάνεστε ότι το ηλιακό έγκαυμα είναι σοβαρό ή αν το άτομο που έχει πάθει το έγκαυμα έχει βεβαρημένο ιστορικό με άλλες παθήσεις και παίρνει φάρμακα, καλέστε τον γιατρό.

Φωτογραφία: iStock