Iatropedia

Καύσωνας και ύπνος: Πως να κοιμάστε καλύτερα τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού

Ο καύσωνας μας έχει «χτυπήσει την πόρτα» για τα καλά και πολλές φορές μας δυσκολεύει να κοιμηθούμε καλά τα βράδια. Τι μπορούμε να κάνουμε;

Οι υψηλές θερμοκρασίες και ο καύσωνας επηρεάζουν τις δραστηριότητές μας καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας, αλλά και τον ύπνο μας τη νύχτα. Το κλιματιστικό δεν είναι πάντα η κατάλληλη λύση, καθώς δεν είναι τόσο καλό να μένει ανοιχτό όλη τη νύχτα.

Υπάρχουν τρόποι να κάνουμε τον ύπνο μας πιο ποιοτικό τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, χωρίς να ξυπνάμε κρυωμένοι από το κλιματιστικό που θα μας «χτυπάει» όλη τη νύχτα.

Η θερμοκρασία παίζει σημαντικό ρόλο στον κύκλο ύπνου του ανθρώπου. Καθώς πλησιάζει η ώρα που κοιμόμαστε, η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός μας συνήθως πέφτει μαζί με τον καρδιακό μας ρυθμό και αυτό θεωρείται ότι αυξάνει τη γνωστή αίσθηση της υπνηλίας.

Αντίθετα, τις ζεστές νύχτες, γίνεται πιο δύσκολο για το σώμα μας να χάσει θερμότητα, πράγμα που σημαίνει ότι επηρεάζεται και η ικανότητά μας να αποκοιμηθούμε. Οι ζεστές νυχτερινές θερμοκρασίες μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε διαταραγμένο ύπνο, αφήνοντάς μας με ένα αίσθημα κόπωσης το οποίο μας συνοδεύει για όλη την υπόλοιπη μέρα.

Τι προτείνουν οι Γιατροί SOS για να κοιμόμαστε καλύτερα αυτές τις ζεστές ημέρες.

Καύσωνας: Τι να αποφύγετε κοντά στην ώρα του ύπνου

Δείτε επίσης: Κλιματιστικά: Τι να προσέχετε και πως να τα χρησιμοποιήσετε τις ημέρες του καύσωνα

Καύσωνας: Τι να κάνετε πριν τον ύπνο

Δείτε επίσης: Καύσωνας: Οικονομικοί τρόποι για να κρατήσετε δροσερό το σπίτι σας

Φωτογραφία iStock