Κακή κυκλοφορία του αίματος: Τι συμπτώματα προκαλεί, πώς να προστατευθείτε

  • Ρούλα Τσουλέα
κακή κυκλοφορία
Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε πρόβλημα με την κυκλοφορία του αίματος. Γιατί εκδηλώνεται πρώτα στα πόδια.

Αν νιώθετε επίμονα συμπτώματα όπως ο πόνος και τα «μυρμηγκιάσματα »στα πόδια σας, ίσως πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για την κακή κυκλοφορία του αίματος. Αν πάσχετε και δεν κάνετε θεραπεία, μπορεί να έχει σοβαρές εκβάσεις στην υγείας σας, προειδοποιεί μία ειδικός από τις ΗΠΑ.

«Όταν η κυκλοφορία του αίματος είναι κακή, ο οργανισμός προσπαθεί να διατηρήσει την παροχή αίματος στα ζωτική όργανα, μειώνοντάς την στα άκρα», εξηγεί η Dr. Veenadhari Wang, επίκουρη καθηγήτρια Οικογενειακής Ιατρικής στο Κολλέγιο Ιατρικής Baylor, στο Τέξας. «Αυτό έχει συνήθως ως συνέπεια να εκδηλώνονται πρώτα τα συμπτώματά της στα πόδια».

Τα πρώιμα συμπτώματα της κακής κυκλοφορίας δεν είναι εύκολο να γίνουν αντιληπτά, διότι συμπίπτουν με εκείνα που προκαλούν άλλες νόσοι. Στα τυπικά συμπτώματα που προκαλεί συμπεριλαμβάνονται:

  • Καυστικός πόνος στο μπροστινό μέρος ή στα δάκτυλα των ποδιών, όταν ο ασθενής κάθεται
  • Πόνος στους μηρούς, τις γάμπες ή τους γλουτούς κατά την βάδιση, που υποχωρεί με την ανάπαυση
  • Πληγές που δεν επουλώνονται γρήγορα ή αποχρωματισμός του δέρματος
  • «Μυρμηγκιάσματα» και κράμπες στα πόδια

Το αίμα παρέχει οξυγόνο και σημαντικά θρεπτικά συστατικά σε όλα τα όργανα και τους ιστούς. Γι’ αυτό τον λόγο η μείωση της παροχής του στα άκρα, ώστε να διαφυλαχτούν τα ζωτικά όργανα, προκαλεί τόσα συμπτώματα, προσθέτει η Dr. Wang.

Οι αιτίες

Η κακή κυκλοφορία του αίματος μπορεί να προκληθεί από ποικίλους περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες, εξηγεί. Ένας από αυτούς είναι η αθηροσκλήρωση, δηλαδή η συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών που τους προκαλεί στένωση. Η αθηροσκλήρωση είναι συχνή στους καπνιστές και στους ασθενείς με διαβήτη.

Η υπέρταση, η φλεγμονή και οι θρομβώσεις αίματος επίσης μπορεί να παρεμποδίσουν την κυκλοφορία του αίματος.

Ο κίνδυνος να αναπτυχθεί κακή κυκλοφορία του αίματος είναι μεγαλύτερος στους ανθρώπους με γενετική προδιάθεση. Είναι λ.χ. μεγαλύτερος σε όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό αθηροσκλήρωσης, υπέρτασης ή διαβήτη. Είναι επίσης μεγαλύτερος στους ηλικιωμένους και στους άνδρες.

Αν η κακή κυκλοφορία του αίματος μείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να πλήξει ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά και το ήπαρ.

Η πρόληψη

Η θεραπεία για τις χρόνιες παθήσεις που προαναφέρθηκαν μπορεί να μειώσει τον πόνο της κακής κυκλοφορίας. Ωστόσο η Dr. Wang τονίζει πως η καλύτερη θεραπεία για τα συμπτώματά της είναι η πρόληψη και συνιστά:

  • Διακοπή του καπνίσματος
  • Συστηματική άσκηση
  • Λήψη φαρμάκων για τη χοληστερόλη
  • Αδυνάτισμα

Αν ένας ασθενής έχει σοβαρό πρόβλημα κυκλοφορίας του αίματος, οι γιατροί μπορεί να του χορηγήσουν και εξειδικευμένη φαρμακευτική αγωγή. Αν σε λίγους μήνες τα συμπτώματά του δεν τεθούν υπό έλεγχο, μπορεί να προτείνει και χειρουργικές λύσεις, όπως η διάνοιξη κάποιου αποφραγμένου αγγείου.

«Ο καλύτερος τρόπος θεραπείας, όμως, για την κακή κυκλοφορία του αίματος είναι η προστασία από αυτήν. Η μείωση των παραγόντων κινδύνου που αρρωσταίνουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, όπως το κάπνισμα, είναι απαραίτητη», καταλήγει η Dr. Wang.

Φωτογραφία: iStock