Κάψιμο στο δέρμα: Σπιτικές θεραπείες για να το αντιμετωπίσετε και τι να αποφεύγετε

Αν καταλάθος ακουμπήσατε το ταψί που μόλις βγήκε από τον φούρνο, ή ρίξατε στο χέρι σας το πολύ ζεστό τσάι που μόλις φτιάξατε, ή ακουμπήσατε την ισιωτική των μαλλιών σας, υπάρχουν τρόποι να ανακουφιστείτε από το μικρό κάψιμο στο δέρμα που δημιουργήθηκε.
Σε περίπτωση ενός μικρού καψίματος, ενός εγκαύματος πρώτου βαθμού, με απλούς τρόπους στο σπίτι μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον πόνο. Ωστόσο, αν το κάψιμο είναι σοβαρότερο και πάθατε κάποιο έγκαυμα δεύτερου ή τρίτου βαθμου, πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Ένα έγκαυμα πρώτου βαθμού θεωρείται το λιγότερο σοβαρό επειδή επηρεάζει μόνο το εξωτερικό στρώμα του δέρματος και συνήθως προκαλεί μόνο ήπιο πόνο, ερυθρότητα και πρήξιμο.
Τα εγκαύματα δεύτερου βαθμού επηρεάζουν τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και προκαλούν φουσκάλες και λευκό, υγρό και λαμπερό δέρμα. Τα εγκαύματα τρίτου βαθμού περιλαμβάνουν βλάβη σε όλα τα στρώματα του δέρματος, ενώ εγκαύματα τέταρτου βαθμού μπορεί να αφορούν τις αρθρώσεις και τα οστά.
Δείτε επίσης: Χλωρίνη: Τι να προσέχετε όταν καθαρίζετε το σπίτι και τι να κάνετε αν έρθετε σε επαφή
Οι καλύτερες σπιτικές θεραπείες για το κάψιμο στο δέρμα
Τα ήπια εγκαύματα χρειάζονται συνήθως περίπου μία ή δύο εβδομάδες για να επουλωθούν πλήρως και συνήθως δεν προκαλούν ουλές. Ο στόχος μιας σπιτικής θεραπείας είναι η μείωση του πόνου, η πρόληψη λοιμώξεων και η γρηγορότερη επούλωση του δέρματος.
1. Δροσερό νερό
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν έχετε ένα μικρό έγκαυμα είναι να αφήσετε να τρέξει δροσερό (όχι κρύο) νερό πάνω από την περιοχή του εγκαύματος για περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια πλύνετε την περιοχή με ήπιο σαπούνι και νερό.
2. Δροσερές κομπρέσες
Μια δροσερή κομπρέσα ή ένα καθαρό υγρό πανί τοποθετημένο πάνω από την περιοχή του εγκαύματος βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο και το πρήξιμο. Μπορείτε να εφαρμόσετε τη κομπρέσα σε διαστήματα 5 έως 15 λεπτών. Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε υπερβολικά κρύες κομπρέσες γιατί μπορεί να ερεθίσουν περισσότερο το έγκαυμα.
3. Αλοιφές
Οι αντιβιοτικές αλοιφές και κρέμες βοηθούν στην πρόληψη λοιμώξεων. Εφαρμόστε μια αντιβακτηριακή αλοιφή στο έγκαυμα και καλύψτε με μεμβράνη ή ένα αποστειρωμένο πανί.
4. Μέλι
Εκτός από την νόστιμη γεύση του, το μέλι μπορεί να βοηθήσει να θεραπεύσει ένα μικρό έγκαυμα όταν εφαρμόζεται τοπικά. Το μέλι είναι αντιφλεγμονώδες, αντιβακτηριακό και αντιμυκητιακό.
5. Μείωση της έκθεσης στον ήλιο
Θα πρέπει όσο μπορείτε για να αποφύγετε την έκθεση του εγκαύματος στο φως του ήλιου, καθώς το δέρμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο.
6. Αλόη βέρα
Μελέτες έχουν δείξει ότι η αλόη βέρα είναι αποτελεσματική στην επούλωση εγκαυμάτων πρώτου έως δεύτερου βαθμού. Η αλόη είναι αντιφλεγμονώδης, προάγει την κυκλοφορία και αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηρίων.
Αν βάλετε αγορασμένη κρέμα αλόης (και όχι το τζελ απευθείας από το φυτό), φροντίστε να μην περιέχει πρόσθετα αρώματα και χρωστικές.
7. Μην σκάσετε τις φουσκάλες σας
Το να σκάσετε μια φουσκάλα μόνοι σας μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση.
Δείτε επίσης: Αυγά: Πως να τα αποθηκεύσουμε και να τα καθαρίσουμε για να είναι ασφαλή
Τι να αποφεύγετε
Υπάρχουν σπιτικές θεραπείες που είναι ευρέως διαδεδομένες, αλλά στην πραγματικότητα δεν πρέπει να ακολουθήσετε.
1. Βούτυρο
Μην βάλετε βούτυρο σε έγκαυμα. Μπορεί να φιλοξενεί επιβλαβή βακτήρια που μπορούν να μολύνουν το καμένο δέρμα.
2. Οδοντόκρεμα
Η μέθοδος της οδοντόκρεμας στο κάψιμο είναι πολύ διαδεδομένη, αλλά πρέπει να «απομυθοποιηθεί». Ποτέ μην εφαρμόζετε οδοντόκρεμα σε έγκαυμα. Η οδοντόκρεμα θα μπορούσε να ερεθίσει το έγκαυμα και να δημιουργήσει ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για μόλυνση.
3. Πάγος
Ο πάγος και το πολύ κρύο νερό μπορεί στην πραγματικότητα να ερεθίσουν περισσότερο την περιοχή του εγκαύματός σας.
4. Λάδια
Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το λάδι καρύδας δεν θεραπεύει τα πάντα. Για τον ίδιο λόγο για τον οποίο δεν πρέπει να βάζετε βούτυρο στα εγκαύματά σας, τα έλαια, όπως το λάδι καρύδας, το ελαιόλαδο και τα μαγειρικά έλαια, συγκρατούν τη θερμότητα και μπορούν να κάνπυν χειρότερο το κάψιμο.
Φωτογραφία iStock