Iatropedia

Καρδιακή ανακοπή: Πως να παρέχουμε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση – Οδηγίες από τον ΕΕΣ

Senior man having heart problems during exercise

Η σειρά της διαδικασίας ανάνηψης για τα παιδιά και τα βρέφη με καρδιακή ανακοπή είναι η ίδια όπως και για τους ενήλικες, με κάποιες διαφοροποιήσεις.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς, η οποία γιορτάζεται σήμερα 16 Οκτωβρίου, δίνει οδηγίες για το πως πρέπει να αντιδράσουμε σε περίπτωση που ένα άτομο πάθει καρδιακή ανακοπή.

To φετινό μήνυμα είναι «Όλοι οι πολίτες του κόσμου μπορούν να σώσουν μια ζωή».

Σημειώνεται ότι, στις δέκα καρδιακές ανακοπές που συμβαίνουν, ποσοστό λιγότερο από 20% των παρευρισκόμενων είναι σε θέση να παρέχουν καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Το ποσοστό αυτό δε, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύ μικρότερο, αγγίζοντας το 5% . Εάν τα ποσοστά αυτά μπορούσαν, μέσω κατάλληλης εκπαίδευσης, να βελτιωθούν, θα σώζονταν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, μετά από αιφνίδιες καρδιακές ανακοπές που συμβαίνουν εκτός νοσοκομείου.

Οδηγίες του Τομέα Υγείας του Ε.Ε.Σ.

Εάν το θύμα δεν αντιδρά και δεν αναπνέει κανονικά (κάνει δηλαδή λιγότερες από 2 αναπνευστικές κινήσεις σε 10 δευτερόλεπτα), η κατάσταση είναι κρίσιμη και θα πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα. Γι’ αυτό:

Δείτε το βίντεο με τις οδηγίες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Φωτογραφία iStock