Iatropedia

Καρκίνος ενδομητρίου: Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν το βασικό σύμπτωμά του

menopause sad doctor

Ο καρκίνος αυτός είναι ο τέταρτος συχνότερος στις γυναίκες στη χώρα μας, με 1.950 κρούσματα τον χρόνο.

Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ένα βασικό προειδοποιητικό σύμπτωμα του καρκίνου του ενδομητρίου, της πιο συχνής μορφής καρκίνου των γυναικείων αναπαραγωγικών οργάνων, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σχεδόν τέσσερις στις δέκα (το 37%) απ’ όσες συμμετείχαν σε σχετική έρευνα δεν γνώριζαν ότι το αίμα μετά την εμμηνόπαυση αποτελεί βασικό σύμπτωμα της νόσου.

Επιπλέον, ακόμα περισσότερες (το 41%) είπαν ότι δεν θα ρωτούσαν τον γιατρό τους για το αίμα μετά την εμμηνόπαυση, εάν συνέβαινε μόνο μία φορά.

Το γεγονός αυτός ίσως σχετίζεται (και) με την ελλιπή ενημέρωση. Λιγότερες από τις μισές γυναίκες που συμμετείχαν στην μελέτη είπαν πως είχαν ενημερωθεί για το θέμα από τον γιατρό τους.

Ο καρκίνος του ενδομητρίου αναπτύσσεται όταν αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται (διαιρούνται) ανεξέλεγκτα κύτταρα από το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου (GCO), είναι ο 4ος συχνότερος καρκίνος στις Ελληνίδες. Ετησίως διαγιγνώσκονται 1.950 κρούσματα. Καταγράφονται επίσης περίπου 400 θάνατοι από τη νόσο.

Το αίμα μετά την εμμηνόπαυση αποτελεί ένδειξη που δίνει το σώμα ότι κάτι δεν πάει καλά, εξηγεί η Dr. Larissa Meyer, αναπληρώτρια καθηγήτρια Γυναικολογικής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Δεν οφείλεται πάντοτε σε καρκίνο, αλλά το 90% των γυναικών με καρκίνο του ενδομητρίου μετά την εμμηνόπαυση το αναφέρουν ως σύμπτωμα. Γι’ αυτό τον λόγο συνιστάται να αξιολογείται πάντοτε από τον γιατρό.

Η έρευνα

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Menopause. Διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Μινεάπολις σε 648 εθελόντριες. Οι 145 είχαν περάσει την εμμηνόπαυση.

Μόνο το 63% γνώριζαν ότι το αίμα μετά την εμμηνόπαυση αποτελεί σύμπτωμα του καρκίνου του ενδομητρίου. Οι γυναίκες αυτές ήταν πιθανότερο να είναι απόφοιτες ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης.

Από τις μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες, μόνο το 46,5% είπαν πως τις είχε ενημερώσει ο γιατρός τους για την κολπική αιμορραγία. Επιπλέον, μόνο το 59% είπαν ότι θα τον συμβουλεύονταν αν είχαν έστω και μία φορά αίμα.

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι σε μεγάλο βαθμό ιάσιμος, όταν διαγιγνώσκεται σε αρχικό στάδιο. Το 95% των γυναικών ξεπερνούν το ορόσημο της πενταετίας από τη διάγνωση.

Όταν όμως διαγνωστεί στο προχωρημένο (μεταστατικό) στάδιο, το αντίστοιχο ποσοστό μειώνεται στο 19%.

Φωτογραφία: iStock