Iatropedia

Καταιγίδα: Πώς να υπολογίσετε πόσο απέχει από εσάς και τι να κάνετε

thunderstorm rain

Τι να προσέχετε όταν ρίχνει κεραυνούς και χαλάζι, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία.

Σφοδρές καταιγίδες, χαλάζι και κεραυνούς προβλέπει για σήμερα και αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σε πολλές περιοχές της χώρας, μετά τη ραγδαία μεταβολή που θα παρουσιάσει ο καιρός. Πώς μπορεί όμως να γνωρίζει κανείς πόσο μακριά βρίσκεται μία καταιγίδα και πόσο χρόνο έχει για να λάβει τα μέτρα του;

Για να εκτιμήσετε την απόσταση από μία καταιγίδα μετρήστε τον χρόνο (σε δευτερόλεπτα) που μεσολαβεί μεταξύ μίας αστραπής και της βροντής που ακολουθεί, συνιστά η Πολιτική Προστασία. Διαιρέστε τον χρόνο που μετρήσατε με το 3, ώστε να υπολογίσετε την απόσταση της καταιγίδας σε χιλιόμετρα.

Αν η καθυστέρηση μεταξύ αστραπής-βροντής είναι 3 δευτερόλεπτα, τότε σημαίνει ότι ο κεραυνός λαμβάνει χώρα σε απόσταση περίπου 1 χιλιομέτρου μακριά από εσάς, σύμφωνα με το Σύστημα  TALOS του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η απόσταση που θα υπολογίσετε σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως είστε ασφαλείς. Οι κεραυνοί μπορούν να παρατηρηθούν μέχρι και 15 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της εντονότερης βροχόπτωσης. Υπάρχει επομένως κίνδυνος κεραυνού ακόμα και σε περιοχές όπου δεν βρέχει ή βρέχει ασθενώς, σύμφωνα με το TALOS.

Επιπλέον, αν ακούτε τις βροντές σημαίνει ότι βρίσκεστε σε περιοχή η οποία είναι αρκετά κοντά ώστε να κινδυνεύετε από κτύπημα κεραυνού. Αυτό όμως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο:

Πρακτικά όλ’ αυτά σημαίνουν πώς πρέπει να λάβετε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα, πριν η καταιγίδα σάς πλησιάσει. Να θυμάστε πως η απόσταση είναι απλώς ενδεικτική: η καταιγίδα μπορεί να εμφανιστεί πολύ γρήγορα πάνω από την περιοχή στην οποία βρίσκεστε. Η Πολιτική Προστασία παραθέτει μία σειρά από συστάσεις για να προστατευθείτε:

Τι να κάνετε αν βρίσκεστε στο σπίτι

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

Αν σηκωθούν τα μαλλιά σας

Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας, αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός.

Σε τέτοια περίπτωση, να κάνετε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια σας. Με αυτό τον τρόπο θα περιορίσετε στο ελάχιστο την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος. Ταυτοχρόνως πετάξτε μακριά όλα τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Κατά τη διάρκεια μίας χαλαζόπτωσης

Βρείτε αμέσως καταφύγιο σε ασφαλή χώρο. Μην τον εγκαταλείψετε χώρο, εάν δεν βεβαιωθείτε ότι η καταιγίδα πέρασε. Να θυμάστε ότι η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Φωτογραφία: iStock