Καταρράκτης: 7 συμβουλές για να προστατεύσετε τα μάτια σας

  • Ρούλα Τσουλέα
καταρράκτης
Ο Ιούνιος είναι μήνας ενημέρωσης για τον καταρράκτη, αναφέρει η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών.

Ο καταρράκτης είναι κύρια αιτία διαταραχής της όρασης και τύφλωσης σε όλο τον κόσμο. Οφείλεται στη θόλωση του φυσικού φακού του ματιού και συνήθως εκδηλώνεται σε μεγάλης ηλικίας ανθρώπους. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι να προληφθεί ή να καθυστερήσει η ανάπτυξή του.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι 94 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν μειωμένη μακρινή όραση ή τύφλωση εξαιτίας του. Ο αριθμός των πασχόντων αυξάνεται με την ηλικία. Κυμαίνεται από 3,9% στις ηλικίες 55-64 ετών έως πάνω από 90% στις ηλικίες 80 ετών και άνω.

Όπως αναφέρει ο κ. Στέλιος Μυλόβας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ), αν και η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποκαταστήσει την όραση, η πρόληψη του καταρράκτη είναι προτιμότερη.

Στη συνέχεια παρατίθενται μερικές συμβουλές της ΠΕΟΟ που μειώνουν τον κίνδυνο να αναπτυχθεί καταρράκτης και συμβάλλουν γενικότερα στη διαφύλαξη της υγείας των ματιών.

Προστατεύστε τα μάτια σας από τον ήλιο

Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) του ηλίου μπορεί να βλάψει τον φακό του ματιού και να επιταχύνει την ανάπτυξη του καταρράκτη.

Η χρήση γυαλιών ηλίου που δεσμεύουν την UV και καπέλων με φαρδύ γείσο μπορεί να προστατεύσει τα μάτια από τις βλαβερές ακτίνες. Τέτοιου είδους γυαλιά ηλίου μπορείτε να βρείτε μόνο στα καταστήματα οπτικών, όπου ο οπτικός-οπτομέτρης θα σας προτείνει τα κατάλληλα για εσάς.

Αποφύγετε τους τραυματισμούς

Οι τραυματισμοί στα μάτια μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καταρράκτη. Η χρήση ειδικών προστατευτικών γυαλιών κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων ή εργασιών που ενέχουν κίνδυνο τραυματισμού είναι απαραίτητη. Και σε αυτή την περίπτωση απευθυνθείτε σε ένα κατάστημα οπτικών.

Να τρώτε υγιεινά

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C και E, μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη του καταρράκτη.

Τα πορτοκάλια, τα καρότα, το σπανάκι και το μπρόκολο είναι ενδεικτικά παραδείγματα τροφίμων που ενισχύουν την υγεία των ματιών.

Μην καπνίζετε

Ο καταρράκτης είναι συχνότερος στους καπνιστές, διότι οι τοξίνες που περιέχει ο καπνός μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες στους φακούς των ματιών.

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει σημαντικά αυτόν τον κίνδυνο και να βελτιώσει την γενική υγεία των ματιών.

Να γυμνάζεστε συχνά

Η σωματική άσκηση συμβάλλει στη διατήρηση της καλής κυκλοφορίας του αίματος, βελτιώνοντας την οξυγόνωση και τη θρέψη των οφθαλμικών ιστών. Η τακτική άσκηση μπορεί επίσης να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου να αναπτυχθεί καταρράκτης.

Να κάνετε τακτικά προληπτικές εξετάσεις των ματιών

Οι τακτικές επισκέψεις στον οφθαλμίατρο είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση της υγείας των ματιών και την έγκαιρη ανίχνευση οποιωνδήποτε προβλημάτων.

Να παρακολουθείτε το σάκχαρό σας

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καταρράκτη. Ο σωστός έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο.

Η τακτική παρακολούθηση του σακχάρου και η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής είναι κρίσιμης σημασίας για τους διαβητικούς.

Φωτογραφία: iStock