Καθαρίστε τα τζάμια και ανεβοκατεβείτε τις σκάλες: 4 αερόβιες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι

  • Ελισάβετ Σταύρου
αερόβιες ασκήσεις
Μπορείτε να αφιερώσετε 20 με 30 λεπτά την ημέρα μέσα στο σπίτι σας και να κάνετε διάφορες αερόβιες ασκήσεις στο σαλόνι σας.

Οι αερόβιες ασκήσεις είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσετε την καρδιά, τους πνεύμονες και το καρδιαγγειακό σας σύστημα υγιή και δυνατά.

Ωστόσο, μπορεί να μην έχετε χρόνο να γραφτείτε και να πάτε γυμναστήρι ή σε κάποιο άθλημα. Ακόμα και το τρέξιμο στο τετράγωνο της γειτονιάς μπορεί να είναι χρονοβόρο.  Υπάρχει λύση! Μπορείτε να μετατρέψετε τις δουλειές στο σπίτι σε αερόβιες ασκήσεις, ή ακόμη και να κάνετε λίγη γυμναστική στη μέση του σαλονιού σας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος των ΗΠΑ (NHLBI), η προσθήκη περισσότερων «καθημερινών» δραστηριοτήτων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε κάποιες προπονήσεις μέτριας έντασης.

Σύμφωνα με τους περισσότερους ειδικούς, δεν έχει μεγάλη σημασία τι είδους ασκήσεις θα κάνετε, αρκεί να κινείστε και να είστε δραστήριοι.

Σχοινάκι

Σύμφωνα με το NHLBI, το σχοινάκι για μόλις 15 λεπτά θεωρείται προπόνηση μέτριας έντασης.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Research Journal of Pharmacy and Technology διαπίστωσε ότι η ομάδα που έκανε σχοινάκι δύο φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες είχε καλύτερους ρυθμούς απορρόφησης οξυγόνου κατ’ όγκο (γνωστή ως μέγιστη βαθμολογία VO2). Αυτή η υψηλότερη βαθμολογία υποδηλώνει βελτίωση στα επίπεδα φυσικής κατάστασης και υγείας, ειδικά στην υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων.

Δείτε επίσης: Άσκηση: 15 λεπτά αρκούν για να μεταμορφώσουμε την υγεία μας

Κηπουρική

Το σκάψιμο, η μετακίνηση φυτών, το τράβηγμα ζιζανίων, η τσουγκράνα και το κούρεμα μπορούν όλα να αυξήσουν τον καρδιακό σας ρυθμό και να σας βοηθήσουν να ιδρώσετε. Στην πραγματικότητα, η American Heart Association θεωρεί την κηπουρική μια αερόβια προπόνηση μέτριας έντασης.

«Γιατί η κηπουρική φαίνεται να είναι τόσο ωφέλιμη για την υγεία; Συνδυάζει τη σωματική δραστηριότητα με την κοινωνική αλληλεπίδραση και την έκθεση στη φύση και το φως του ήλιου», τονίζει ο Δρ Richard Thompson.

Σκούπισμα, σφουγγάρισμα και τζάμια!

Φυσικά και οι δουλειές του σπιτιού θεωρούνται γυμναστική! Το να ξεσκονίζετε ράφια που βρίσκονται ψηλά και χαμηλά, το να τρίβετε τα τζάμια σε θέση καθίσματος (squat), και το σφουγγάρισμα μπορούν να θεωρηθούν αερόβιες ασκήσεις που θα σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη.

Κάντε τις δουλειές του σπιτιού πιο ευχάριστες βάζοντας μουσική και μαζί με την σκούπα και το ξεσκονόπανο ασκηθείτε στον ρυθμό!

Επιπλέον, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες που κινούνται τουλάχιστον τέσσερις ώρες την ημέρα,έστω και στα πλαίσια του μαγειρέματος ή των οικιακών εργασιών, είχαν 43% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και 30% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού από τις γυναίκες που έκαναν λιγότερο από δύο ώρες την ημέρα από αυτές τις δουλειές.

«Η μελέτη αποδεικνύει ότι κάθε κίνηση μετράει για την πρόληψη ασθενειών», αναφέρουν οι ερευνητές.

Δείτε επίσης: Μπορεί η άσκηση το βράδυ να διαταράξει τον ύπνο; Τι δείχνει νέα μελέτη

Ανεβοκατεβείτε τα σκαλοπάτια

Εάν έχετε σκάλες στο σπίτι σας, βρήκατε την κατάλληλη αερόβια άσκηση! Το να ανεβάζετε τα ψώνια του σουπερμάρκετ ή κούτες πάνω κάτω στις σκάλες θα μπορούσε να θεωρηθεί έντονη προπόνηση. Οι ειδικοί συνιστούν 75-150 λεπτά αυτού του τύπου προπόνησης ή 150-300 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα.

Προφανώς δεν θα ανεβοκατεβαίνετε τις σκάλες για πάνω από μια ώρα, αλλά όσο περισσότερο το κάνετε (και όσα περισσότερα σκαλιά), τόσο το καλύτερο για την καρδιά σας.

Πέρα από τις παραπάνω συμβουλές, μπορείτε γενικά να αφιερώσετε 20 με 30 λεπτά την ημέρα μέσα στο σπίτι σας, να στρώσετε ένα στρώμα στο σαλόνι σας και να κάνετε διάφορες μέτριας έντασης ασκήσεις.

Φωτογραφία iStock