Κινητό τηλέφωνο: Τα κόλπα που μπορεί να σας σώσουν από τους τραυματισμούς
Οι τραυματισμοί από τα κινητά τηλέφωνα είναι πολύ συνηθισμένοι, καθώς κανένας δεν έχει ανοσία στο αυχενικό σύνδρομο του κινητού ή στην παραμόρφωση του μικρού δακτύλου στο οποίο πολλοί ακούσια το στηρίζουν.
«Δεν χρειάζεται παρατεταμένη χρήση για να προκληθεί υπερδιάταση και καταπόνηση των μυών, των αρθρώσεων και των συνδέσμων», αναφέρει ο Dr. Dominic King, ειδικός στις αθλητικές κακώσεις από την Cleveland Clinic, στο Οχάιο. «Ακόμα και η ήπια χρήση ενέχει κινδύνους όταν είναι καθημερινή».
Οι τραυματισμοί στους οποίους αναφέρεται ο Dr. King είναι σύνδρομα υπέρχρησης, δηλαδή οφείλονται στις μονότονες κινήσεις. Όσοι, λ.χ., χρησιμοποιούν το μικρό δάκτυλο του ενός χεριού για να στηρίζουν το κινητό τους, διατρέχουν τον κίνδυνο να πιέσουν ένα νεύρο. Αν συμβεί αυτό, μπορεί να αρχίσουν να εκδηλώσουν μουδιάσματα και «μυρμηγκιάσματα».
Υπάρχει επίσης ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια μικρή εσοχή στο δάκτυλό σας. Αν παρουσιάσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα σημαίνει ότι χρησιμοποιείτε υπερβολικά πολύ το κινητό σας.
Αντίστοιχα, το αυχενικό σύνδρομο του κινητού εκδηλώνεται σε όσους κοιτάζουν επί πολλή ώρα την οθόνη του κινητού τους. Η συνεχής κάμψη του κεφαλιού προς τα κάτω ασκεί πιέσεις στον αυχένα σας. Η συνέπεια μπορεί να είναι τραυματισμοί, όπως μυϊκοί πόνοι και σπασμοί.
Από τη στάση του σώματός σας όταν χρησιμοποιείτε το κινητό σας και από τις κινήσεις που κάνετε μπορεί επίσης να αναπτυχθούν τραυματισμοί:
- Στους ώμους
- Στην ράχη
- Στον καρπό
- Στο μεγάλο δάκτυλο του χεριού (από τα πολλά γραπτά μηνύματα)
- Στους αγκώνες
Μπορεί επίσης να χαλάσετε την στάση του σώματός σας, παρουσιάζοντας διάχυτα μυοσκελετικά ενοχλήματα.
Τι μπορείτε να κάνετε
Για να προστατευθείτε απ’ όλα αυτά, πρέπει κατ’ αρχάς να βάλετε βαθιά μέσα στο μυαλό σας (και ενδεχομένως στις ειδοποιήσεις του κινητού σας) ότι χρειάζεστε συχνά διάλειμμα.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάθε 20 λεπτά θα αφήνετε στο τραπέζι το κινητό σας. Ύστερα θα αφιερώνετε 20 δευτερόλεπτα για να κοιτάξετε κάτι που θα βρίσκεται 20 πόδια (6 μέτρα) μακριά σας, συνιστά ο Dr. King.
Καθώς τα μάτια σας θα κοιτάζουν τον ορίζοντα, ο αυχένας σας θα ισιώνει και οι ώμοι σας θα ωθούνται προς τα πίσω. Επειδή, δε, δεν θα κρατάτε άλλο το κινητό σας, μπορείτε αυτά τα 20 δευτερόλεπτα να κάνετε τεντώματα των δακτύλων και των χεριών σας, για να ξεκουράζονται.
Καλό είναι επίσης να κρατάτε το κινητό σας και με τα δύο χέρια. Ειδάλλως τοποθετήστε υποστήριγμα στο πίσω μέρος του κινητού, για να το κρατάτε σταθερά από εκεί. Είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθούν οι τραυματισμοί που καραδοκούν.
Φωτογραφία: iStock