Κλιματιστικά: Τι να προσέχετε και πως να τα χρησιμοποιήσετε τις ημέρες του καύσωνα

  • Ελισάβετ Σταύρου
κλιματιστικά
Καθώς οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 40 βαθμούς σε κάποιες περιοχές, τα κλιματιστικά έχουν γίνει ο «καλύτερος φίλος του ανθρώπου».

Τα κλιματιστικά μπορεί να κρύβουν κάποιους κινδύνους για την υγεία μας αν τα χρησιμοποιούμε αλόγιστα και δεν τα συντηρούμε σωστά.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή χρήση των κλιματιστικών είναι η τακτική συντήρηση και ο καθαρισμός της κλιματιστικής μονάδας (και των άλλων συσκευών) σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Τι πρέπει να κάνουμε εμείς για να μην έχουν τα κλιματιστικά επιπτώσεις στην υγεία μας;

– Να προβλέπουμε για τη σωστή συντήρηση

– Να καθαρίζουμε τα φίλτρα σε τακτά χρονικά διαστήματα

– Να αερίζουμε συχνά τον χώρο. Αν είναι ανοιχτό το κλιματιστικό όλη την ημέρα, καλό θα ήταν για κάποιες ώρες να έχουμε ένα παράθυρο λίγο ανοιχτό για να ανανεώνεται ο άερας. -Να μην κάνουμε απότομες αλλαγές από το κρύο στο ζεστό και αντίστροφα.

– Καλό θα ήταν να σβήνουμε τα κλιματιστικά 20 λεπτά πριν βγούμε από το σπίτι ή το αυτοκίνητο, ώστε να προσαρμοστεί ο οργανισμός στην μεταβολή της θερμοκρασίας.

– Οι περσίδες πρέπει να είναι στραμμένες προς το πάτωμα ή το μέσο ύψος του δωματίου και να μην «χτυπούν» τον αέρα απευθείας πάνω σε έπιπλα και οπωσδήποτε όχι πάνω σας.

Σε τι θερμοκρασία πρέπει να ρυθμίσω το κλιματιστικό;

Η θερμοκρασία στην οποία πρέπει να έχουμε ρυθμισμένα τα κλιματιστικά στο σπίτι είναι οι 25-28 βαθμοί Κελσίου το καλοκαίρι και οι 21-23 βαθμοί Κελσίου τον χειμώνα.

Οι ειδικοί προτείνουν η θερμοκρασία να ρυθμίζεται σε διαφορά το πολύ 10 βαθμών από την εξωτερική θερμοκρασία. Έτσι, αποφεύγουμε τις ακραίες θερμοκρασίες, αλλά και μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας. Αν έξω έχει 38 βαθμούς και εσείς ρυθμίσετε την θερμοκρασία στους 20 βαθμούς, τότε το κλιματιστικό σας θα κάνει «διπλή δουλειά» για να πιάσει αυτήν την θερμοκρασία, ενώ οι κίνδυνοι για την υγεία σας θα είναι περισσότεροι, από την ξαφνική αλλαγή της θερμοκρασίας.

Νόσος των Λεγεωνάριων από τα κλιματιστικά

Η νόσος των λεγεωνάριων είναι μια σοβαρή μορφή πνευμονίας, μια εκτεταμένη φλεγμονή των πνευμόνων που προκαλείται συνήθως από μόλυνση με το βακτήριο γνωστό ως legionella.

Δεν είναι μεταδοτική ασθένεια από άτομο σε άτομο μέσω της επαφής, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι την «κολλάνε» από την εισπνοή των βακτηρίων. Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, οι καπνιστές και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ασθένεια των λεγεωνάριων.

Η νόσος των Λεγεωνάριων από τα κλιματιστικά αναπτύσσεται συνήθως 2 έως 10 ημέρες μετά την έκθεση του ατόμου στο βακτήριο legionella. Τις περισσότερες φορές ξεκινάει με τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πονοκέφαλος
  • Μυϊκός πόνος
  • Ρίγη
  • Πυρετός

Αν και η νόσος των λεγεωνάριων από τα κλιματιστικά προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει περιστασιακά μολύνσεις σε πληγές και σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς.