Πολλά προβλήματα προκαλεί στις γυναίκες το καλοκαίρι, καθώς η ζέστη, η υγρασία και η έστω και ήπια αφυδάτωση ευνοούν την ανάπτυξη μικροοργανισμών που προκαλούν κολπίτιδα και ουρολογικά προβλήματα.
Στην πραγματικότητα, λοιμώξεις όπως η βακτηριακή και η μυκητιασική κολπίτιδα, καθώς και η κυστίτιδα είναι πολύ συνηθισμένες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Όπως εξηγεί η μαιευτήρας-γυναικολόγος Σαμάνθα Κασπαριάν, επιστημονική συνεργάτις του Μαιευτηρίου Λητώ, η μυκητιασική κολπίτιδα είναι νόσος της αναπαραγωγικής ηλικίας. Παρουσιάζει έξαρση τους θερινούς μήνες, καθώς η αυξημένη εφίδρωση και η υγρασία αλλάζουν το Ph του κόλπου. Έτσι δημιουργείται το κατάλληλο περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων, όπως η κάντιντα albicans.
Οι μυκητιάσεις του κόλπου εκδηλώνονται συνήθως με κνησμό (φαγούρα) και η αύξηση της ποσότητας των κολπικών υγρών. Επιπλέον, οι εκκρίσεις γίνονται παχύρρευστες και υπόλευκες (θυμίζουν «κομμένο» γιαούρτι).
Η γυναίκα μπορεί ακόμα να παρουσιάσει ερυθρότητα (κοκκίνισμα) στα έσω και έξω γεννητικά όργανα. Μπορεί επίσης να εκδηλώνει πόνο κατά την σεξουαλική επαφή.
Και από βακτήρια ή πρωτόζωα
Εξίσου συχνή είναι και η βακτηριακή κολπίτιδα που προκαλείται από διάφορους μικροοργανισμούς. Στο 95% των περιπτώσεων οφείλεται στην Gardnerella vaginalis, ένα αναερόβιο βακτήριο.
Τα συμπτώματα που προκαλεί είναι λιγοστό και γκριζόλευκο έκκριμα, με δυσάρεστη οσμή ψαριού. Αποτελεί κύρια αιτία κολπικής υπερέκκρισης ή κακοσμίας και μπορεί να είναι είτε περιοδική είτε να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η κολπίτιδα μπορεί να προκληθεί και από ένα πρωτόζωο, την τριχομονάδα. Το πρωτόζωο αυτό ανευρίσκεται στο περίπου 20% των γυναικών, χωρίς να προκαλεί συμπτώματα κολπίτιδας.
Όταν αναπτυχθεί τριχομοναδική κολπίτιδα, η γυναίκα μπορεί να παρουσιάσει δύσοσμη λευκοκίτρινη κολπική έκκριση, συχνά αφρώδη, που συνοδεύεται από ερυθρότητα και ερεθισμό του αιδοίου.
Αυτή η μορφή κολπίτιδας είναι συνήθης στην αναπαραγωγική ηλικία. Θεραπεία χρειάζονται και οι ερωτικοί σύντροφοι των ασθενών. Συνιστάται επίσης αποχή από τις ερωτικές επαφές έως την ολοκλήρωση της θεραπείας.
Η κυστίτιδα
Οι γυναίκες παρουσιάζουν συχνά και ουρολοιμώξεις το καλοκαίρι, κυρίως κυστίτιδα. Αυτή εκδηλώνεται με συμπτώματα, όπως:
- Επείγουσα ούρηση
- Συχνοουρία
- Δυσουρία (δυσκολία στην ούρηση)
- Αιματουρία (ίχνη αίματος στα ούρα)
- Πόνο χαμηλά στην κοιλιά
Τα συμπτώματα αυτά συχνά εκδηλώνονται αιφνιδίως και είναι έντονα. Για να αντιμετωπιστεί η κυστίτιδα η γυναίκα πρέπει να πίνει πολλά υγρά και να αδειάζει τακτικά την κύστη της. Πρέπει επίσης να τηρεί τις συνθήκες υγιεινής, τονίζει η ιατρός.
Για να διαγνωστούν η κολπίτιδα και οι άλλες γυναικολογικές λοιμώξεις απαιτείται γυναικολογική εξέταση και εργαστηριακός έλεγχος. «Ο εργαστηριακός έλεγχος μπορεί να περιλαμβάνει ανάλυση ούρων και καλλιέργεια για τη διάγνωση ουρολοιμώξεων ή καλλιέργεια κολπικού υγρού για τη διάγνωση βακτηριακής ή μυκητιασικής κολπίτιδας», τονίζει η κυρία Κασπαριάν.
Οι θεραπευτικές επιλογές
Η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά που λαμβάνονται από το στόμα ή κολπικά. Αντίστοιχα, η μυκητιασική κολπίτιδα αντιμετωπίζεται με αντιμυκητιακά φάρμακα. Οι ουρολοιμώξεις μπορεί επίσης να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά και οι μη επιπλεγμένες κυστίτιδες με χρήση προβιοτικών, αναφέρει η ιατρός.
Οι φυσικές θεραπείες μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των γυναικολογικών λοιμώξεων. Τα προβιοτικά συμπληρώματα και τροφές, όπως το γιαούρτι μπορεί να συμβάλλουν στην αποκατάσταση των υγιών βακτηρίων στην περιοχή του κόλπου.
Σε κάθε περίπτωση, η επικοινωνία με τον/την ιατρό σας πρέπει να είναι άμεση, για να λάβετε υπεύθυνη καθοδήγηση.
Τι να κάνετε
Για να προστατευθείτε από την κυστίτιδα και τις άλλες γυναικολογικές λοιμώξεις, η κυρία Κασπαριάν συνιστά τα εξής:
- Χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή
- Ούρηση πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή
- Καλή ενυδάτωση του οργανισμού
- Αλλαγή του βρεγμένου μαγιό με στεγνό αμέσως μόλις βγείτε από τη θάλασσα
- Σχολαστική καθαριότητα της περιοχής των γεννητικών οργάνων
- Χρήση βαμβακερών εσωρούχων
- Σιδέρωμα των εσωρούχων
- Αλλαγή ταμπόν κάθε 2-3 ώρες (αν μπορείτε, αποφύγετε τη χρήση)
- Ούρηση κάθε φορά που νιώθετε την ανάγκη (η αποφυγή ούρησης συμβάλλει στην ουρολοίμωξη)
- Πάντα να ξαπλώνετε σε καθαρή πετσέτα ή ψάθα (όχι απευθείας στην άμμο ή σε ξαπλώστρα)
- Κατανάλωση γιαουρτιού με ζωντανούς μικροοργανισμούς, που προστατεύει τη φυσιολογική χλωρίδα του οργανισμού
- Αποφυγή ζάχαρης που βοηθά στην εμφάνιση λοιμώξεων
«Οι γυναικολογικές λοιμώξεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να είναι άβολες και δυνητικά επώδυνες. Ωστόσο, με σωστή υγιεινή, άνετα ρούχα και επαρκή ενυδάτωση μπορεί να αποφευχθούν. Η αναζήτηση άμεσης ιατρικής φροντίδας είναι σημαντική για την πρόληψη επιπλοκών και τη διασφάλιση της ταχείας ανάρρωσης», καταλήγει η κ. Κασπαριάν.
Φωτογραφία: iStock