Κολυμπάτε σε πισίνα; Πώς να προστατεύσετε το δέρμα και τα μαλλιά σας από το χλώριο

  • Ρούλα Τσουλέα
χλώριο
Πώς τα επηρεάζει το χλωριωμένο νερό. Πρακτικές συμβουλές από μία δερματολόγο.

Αν παρατηρήσετε ότι το δέρμα ή τα μαλλιά σας μοιάζουν ξερά όταν κολυμπάτε στην πισίνα, η αιτία μπορεί να είναι το χλώριο στο νερό, αναφέρει μία ειδικός από τις ΗΠΑ.

«Το χλώριο είναι πολύ χρήσιμο στις πισίνες, διότι απολυμαίνει το νερό, διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα των βακτηρίων και βοηθά το νερό να είναι καθαρό και υγιεινό», αναφέρει η δερματολόγος-δερματοχειρουργός Dr. Jennifer Lucas, από την Cleveland Clinic του Οχάιο και μέλος ΔΣ της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας (AAD).

Το πρόβλημα είναι πως το χλώριο είναι ερεθιστική ουσία και ξηραίνει το δέρμα και τα μαλλιά. Η συνέπεια μπορεί να είναι ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής, που εκδηλώνεται με δερματικό εξάνθημα.

Επιπλέον, μπορεί να αφαιρέσει το φυσικό σμήγμα και λίπος από το δέρμα και από τα μαλλιά. Έτσι μπορεί να αναπτυχθεί έντονη ξηρότητα, που κάνει τα μαλλιά σκληρά και θαμπά. Τα καθιστά επίσης εύθραυστα, ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί και στα νύχια, κατά την Dr. Lucas.

Τι να κάνετε

Τα μάτια επίσης μπορεί να ερεθιστούν από το χλώριο, προσθέτει. Πώς μπορείτε λοιπόν να προστατευθείτε; Η Dr. Lucas έχει μερικές πρακτικές συμβουλές:

  • Να αλείφετε το δέρμα σας με άφθονο αντηλιακό πριν μπείτε στην πισίνα. Το αντηλιακό θα χρησιμεύσει και ως φραγμός έναντι του χλωρίου
  • Να βρέχετε τα μαλλιά και το δέρμα σας με γλυκό νερό, πριν μπείτε στην πισίνα. Με αυτό τον τρόπο δεν θα απορροφούν πολύ χλώριο
  • Να χρησιμοποιείτε προστατευτική μάσκα στα μαλλιά σας (μοιάζει με μαλακτική κρέμα, την οποία όμως δεν θα ξεβγάλετε)
  • Να κολυμπάτε με σκουφάκι και προστατευτικά γυαλιά
  • Αμέσως μόλις βγείτε από την πισίνα, να κάνετε ντους με γλυκό νερό

«Το τελευταίο που χρειάζεστε είναι να καθίσετε στον ήλιο με το χημικό πάνω στο σώμα σας», τονίζει η Dr. Lucas. «Όσο μένει στο δέρμα σας, θα προκαλεί ερεθισμούς. Επομένως, να κάνετε πρώτα ντους, σαπουνίζοντας το σώμα και τα μαλλιά σας με ήπιο καθαριστικό. Καλό είναι επίσης να ενυδατώσετε στη συνέχεια καλά το δέρμα σας».

Η υδατική σας πρέπει να περιέχει συστατικά που αναπληρώνουν το σμήγμα (λίπος) που έχει αφαιρέσει το χλωριωμένο νερό. Προτιμήστε κάποια που περιέχει κεραμίδια (ceramides) ή άλφα-υδροξυοξέα. Θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον ερεθισμό και την ξηρότητα, σύμφωνα με την ειδικό.

Φωτογραφία: iStock