Κολύμβηση σε πισίνα ξενοδοχείου ή σπιτιού: Τι απαγορεύεται και τι επιβάλλεται να κάνετε

  • Γιάννα Σουλάκη
πισίνα
Αυτοί είναι οι κανόνες ασφαλείας όταν κολυμπάτε σε πισίνα σπιτιού ή ξενοδοχείου.

Νομίζετε ότι τα μάτια σας κοκκινίζουν μετά το κολύμπι εξαιτίας του χλωρίου της πισίνας; Λάθος. Οι ειδικοί λένε ότι τα ούρα και ο ιδρώτας είναι οι πραγματικοί ένοχοι. Ναι, καλά διαβάσατε.

Τα παραπάνω υγρά, όταν έρχονται σε επαφή με το χλώριο δημιουργούν χημικές ενώσεις που ερεθίζουν τον οργανισμό.

Ωστόσο, μην ανησυχείτε. Μπορεί τα μάτια σας να κοκκινήσουν, να ερεθιστούν οι πνεύμονες σας ή να σας φέρει βήχα, όμως, -αν και είναι δυσάρεστο- το χλώριο θα κάνει τη δουλειά του και θα εμποδίσει την ανάπτυξη μικροβίων και βακτηρίων.

Δείτε επίσης: Προσοχή στα μάτια σας στην πισίνα και τα θαλάσσια πάρκα. Τι κίνδυνος υπάρχει

Δείτε όλους τους κανόνες που θα πρέπει να τηρείτε στις πισίνες:

Στην πισίνα ενός ξενοδοχείου

1. Να κάνετε ντους προτού μπείτε σε αυτή.

2. Δεν επιτρέπονται σε όλες τις πισίνες ξενοδοχείων οι βουτιές. Θα πρέπει να περιμένετε μέχρι ο γονέας ή ένας ναυαγοσώστης να σας πει ότι οι βουτιές επιτρέπονται.

3. Πρέπει πάντα να ελέγχετε το βάθος της πισίνας μέσω των ειδικών σημάνσεων και να στέκεστε εκεί που νιώθετε ασφαλείς και πατάτε για να κολυμπήσετε.

4. Επειδή η εξωτερική επιφάνεια της πισίνας γλιστράει από τα πολλά νερά να θυμάστε να μην τρέχετε ή σπρώχνετε κάποιον άλλον. Μπορεί πολύ εύκολα να γλιστρήσετε, να χτυπήσετε ή να χτυπήσετε κάποιον άλλον και να τον ρίξετε μέσα στο νερό.

5. Να θυμάστε πως θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 2-3 ώρες από το τελευταίο σας γεύμα προκειμένου να μπορέσετε να κολυμπήσετε.

6. Τα παιδιά θα πρέπει πάντα να συνοδεύονται και να επιβλέπονται από έναν ενήλικα.

7. Μέσα στην πισίνα απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού, αναψυκτικού ή το μάσημα καραμέλας/τσίχλας και φυσικά η ούρηση.

Δείτε επίσης: Τι συμβαίνει όταν κάνουμε μακροβούτι με ανοιχτά μάτια

Κανόνες ασφαλείας σε πισίνα κατοικίας

  • Τα παιδιά θα πρέπει πάντα να επιβλέπονται από έναν ενήλικά κατά τη διάρκεια κολύμβησης σε οικιστική πισίνα και οι ίδιοι να μην έχουν καταναλώσει αλκόολ.
  • Εάν κάποιο παιδί δεν γνωρίζει καλά κολύμβηση θα πρέπει να παραμείνει στα συνιστώμενα βάθη ασφαλείας της πισίνας και να φοράει τουβλάκια, σωσίβιο.
  • Τα παιδιά πρέπει πάντα να κολυμπούν με παρέα, ποτέ μόνα τους.
  • Θα πρέπει να γίνεται πάντα έλεγχος του βάθους και της διάταξης της πισίνας.
  • Θα πρέπει να υπάρχει κατάλληλη περίφραξη, ύψους τουλάχιστον 1,5 μέτρου σε όλες τις πλευρές της πισίνας, ή τοποθέτηση καλυπτικής επιφάνειας σε περιόδους όπου δεν χρησιμοποιείται. Η περίφραξη πισίνας μειώνει τους τραυματισμούς που σχετίζονται με το νερό σε μικρά παιδιά κατά 50%.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων (CPSC) οι φράκτες πρέπει να πληρούν τα παρακάτω πρότυπα:

  • Θα πρέπει να έχουν ύψος τουλάχιστον 1,5 μέτρου και δεν πρέπει να έχουν χειρολισθήρες για να σκαρφαλώνουν τα παιδιά.
  • Τα πηχάκια πρέπει να απέχουν λιγότερο από 110 χιλιοστά έτσι ώστε ένα παιδί να μην μπορεί να περάσει. Ένας φράχτης αλυσίδας δεν πρέπει να έχει ανοίγματα μεγαλύτερα από 50 χιλιοστά.
  • Θα πρέπει να υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε κατάλληλα βοηθήματα διάσωσης, όπως σωσίβιο, σχοινί, κοντάρι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Θυμόμαστε πως τις φουσκωτές συσκευές επίπλευσης όπως τα γιλέκα και οι σχεδίες να μη χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο της συνεχούς επίβλεψης από ενήλικα. Επιπλέον, οι γονείς δεν πρέπει να αφήνουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν άλλου είδους παιχνίδια όπως »ουρές γοργόνας» ή »πτερύγια» στην πισίνα, γιατί τέτοια παιχνίδια μπορεί να δυσκολέψουν το κολύμπι και να οδηγήσουν σε πνιγμό.

Επίσης,

  • Οι γονείς είναι καλό να παρακολουθήσουν σεμινάρια πρώτων βοηθειών και CPR (Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση).
  • Πρέπει πάντα να ακολουθούνται οι συμβουλές των κατασκευαστών της πισίνας για ελέγχους συντήρησης και ασφάλειας προκειμένου οι πισίνες να παραμένουν καθαρές.
  • Θα πρέπει να γίνεται αφαίρεση των παιχνιδιών από την πισίνα όταν τα παιδιά τελειώσουν το παιχνίδι με σκοπό να μην υπάρξει προσπάθεια ανάκτησης αυτών χωρίς την επίβλεψη ενήλικα. Επίσης, θα πρέπει να γίνεται αφαίρεση της σκάλας όταν αυτή δεν χρησιμοποιείται.
  • Θα πρέπει να δίνονται πάντα συμβουλές και οδηγίες σε περίπτωση επισκεπτών στο σπίτι. Σε περίπτωση που υπάρχει άτομο που προσέχει τα παιδιά, θα πρέπει να βεβαιωθείτε πως γνωρίζουν και εκείνοι τους κανόνες ασφαλείας για την πισίνα.
  • Τα παιδιά δεν πρέπει να σπρώχνουν ή να κυνηγούν ο ένας τον άλλον γύρω από την πισίνα.
  • Σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών, ειδικά αν έχει κεραυνούς, θα πρέπει όσοι βρίσκονται μέσα στην πισίνα να βγαίνουν προς τα έξω.
  • Εάν είστε σε ένα πάρτυ, ορίστε έναν ενήλικα για να παρακολουθεί τα παιδιά στην πισίνα.
  • Τα δευτερόλεπτα μετράνε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στο νερό, γι’ αυτό κρατήστε το κινητό σας μαζί σας όταν έρθει η σειρά σας να παρακολουθήσετε τα παιδιά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Μικρή »πισίνα» εξωτερικού χώρου

  • Μην κρατάτε ποτέ το κεφάλι κανενός κάτω από το νερό. Όταν σας λέει κάποιος να σταματήσετε, πρέπει να σταματάτε.
  • Βεβαιωθείτε ότι ένας ενήλικας είναι πάντα κοντά και επιβλέπει.
  • Το νερό θα πρέπει να το αδειάζετε όταν δε χρησιμοποιείται.

Να θυμάστε: Ακόμη και οι μη θανατηφόροι τραυματισμοί από πνιγμό μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλική βλάβη. Αυτό οδηγεί σε μακροπρόθεσμα προβλήματα μνήμης και μαθησιακές δυσκολίες.

Πηγή: www.rlss.org.uk

Για περισσότερες πληροφορίες ασφαλείας: safewatersports.com, με την συνεργασία του ΕΟΔΥ