Κυτταρίτιδα: Ποιες είναι οι καλύτερες ασκήσεις για να την αντιμετωπίσετε

  • Ελισάβετ Σταύρου
Η κυτταρίτιδα είναι ο «χειρότερος εχθρός» των γυναικών και όλες ψάχνουμε τρόπους να την μειώσουμε, αν και είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό.

Η κυτταρίτιδα είναι απόλυτα φυσιολογική και συνηθισμένη και κάθε γυναίκα που έχει πολλή ή λίγη πρέπει να είναι συμφιλιωμένη με το σώμα της.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πράγματα που θα μας βοηθήσουν να την μειώσουμε. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι ένας συνδυασμός καλής διατροφής, φροντίδας του δέρματος και γυμναστικής.

Αν και η γυμναστική από μόνη της δεν μπορεί να εξαφανίσει την κυτταρίτιδα, υπάρχουν κάποιες ασκήσεις που στοχεύουν στις προβληματικές περιοχές των μηρών και των γλουτών και μπορούν να μας βοηθήσουν να συσφίξουμε το δέρμα μας.

Αερόβια άσκηση

Η τακτική αερόβια άσκηση μπορεί να μας βοηθήσει να κάψουμε θερμίδες και, παράλληλα με μια υγιεινή διατροφή, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας ενός ατόμου.

Δοκιμάστε να κάνετε τακτικά περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι ή και σκοινάκι.

Προβολές ποδιών

Οι προβολές (Lunges) είναι μια εξαιρετική άσκηση για να στοχεύσετε τους μηρούς και τους γλουτούς, δύο περιοχές επιρρεπείς στη συσσώρευση κυτταρίτιδας. Αυτή η άσκηση εμπλέκει πολλές μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα, συμβάλλοντας στη σύσφιξη και τόνωση αυτών των σημείων.

Καθίσματα

Τα καθίσματα είναι ασκήσεις για την ενδυνάμωση του κάτω μέρους του σώματος και ειδικότερα των τετρακέφαλων αλλά και των γλουτών.

Αν όταν κάνω καθίσματα νιώθετε «κάψιμο» στο πίσω μέρος των ποδιών, τότε το κάνετε σωστά.

Πέρα από απλά καθίσματα, μπορείτε να ανεβάσετε τον βαθμό δυσκολίας κάνοντας «jump squat», δηλαδή κάνοντας ένα επιτόπιο πηδηματάκι κάθε φορά που σηκώνεστε από το κάθισμα.

κυτταρίτιδα

Steps

Άλλη μια άσκηση που μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την κυτταρίτιδα είναι τα steps, δηλαδή βήματα πάνω σε ένα μικρό κουτί.

Εκτός από κουτί, μπορεί τα βήματα να γίνονται πάνω σε ένα σκαλί ή ακόμη και στο πεζοδρόμιο.

Γέφυρα

Η γέφυρα κορμού γίνεται σε ξαπλωμένη θέση, με λυγισμένα πόδια, ανασηκώνοντας τον κορμό σας ώστε να φτάσει στο ίδιο ύψος με τα γόνατά σας.

Μείνετε σε αυτή τη θέση για αρκετά δευτερόλεπτα και ανεβείτε και κατεβείτε αργά, ώστε να νιώσετε καλά το «κάψιμο» στους γλουτούς σας.

Άρσεις θανάτου (με βάρη)

Οι άρσεις θανάτου είναι μια σύνθετη άσκηση που στοχεύει κυρίως τους μηριαίους και τους γλουτούς, καθιστώντας τες αποτελεσματικές για την τόνωση και τη σύσφιξη του πίσω μέρους των μηρών, μιας περιοχής επιρρεπούς στην κυτταρίτιδα.

Σταθείτε με τα πόδια ανοιχτά στο πλάτος των γοφών, κρατώντας μια μπάρα ή αλτήρες μπροστά από τους μηρούς σας. Με ελαφρώς λυγισμένα πόδια, κρατώντας την πλάτη σας ίσια, χαμηλώνετε το βάρος του κορμού σας προς το έδαφος. Ανεβείτε και κατεβείτε σε αυτήν την θέση αργά, κρατώντας τα βάρη κοντά στο σώμα σας.

Γενικότερα, για να «φύγει» η κυτταρίτιδα πρέπει να κάνετε σωστή διατροφή και ολοκληρωμένη προπόνηση για να μειώσετε το λίπος στο σώμα σας.

Κάθε γυμναστική και άσκηση καλό θα ήταν να γίνει υπό τις οδηγίες και την επίβλεψη κάποιου ειδικού προπονητή, για να αποφύγετε τους τραυματισμούς.

Φωτογραφίες iStock