Iatropedia

“Μια χαρά είσαι!” Ο μέσος άνθρωπος λέει 4 ψέματα τη μέρα, σύμφωνα με έρευνα

Τα ενδεικτικά σημάδια που μπορεί κάποιος να λέει ψέματα είναι να αποφεύγει την οπτική επαφή και να μιλάει νευρικά. Αλλά ακόμη και ο πιο… έμπειρος ψεύτης έχει κάποιο αποκαλυπτικό σημάδι.

Αυτό προκύπτει από μια δημοσκόπηση σε 2.000 ενήλικες στις ΗΠΑ, η οποία αποκαλύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί τον εαυτό του καλύτερο από τον μέσο όρο, όσον αφορά την ικανότητα να καταλαβαίνει πότε του λένε ψέματα.

Η μελέτη που ανατέθηκε από την Online Betting Guide και διεξήχθη από την OnePoll, αποκαλύπτει ότι το 53% των Αμερικανών πιστεύουν ότι είναι καλοί στο να εντοπίζουν το πότε οι άλλοι τους λένε ψέματα, ενώ μόλις το 8% πιστεύει ότι δεν τα καταφέρνουν καλά. Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης το πότε οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καλή στιγμή για να χρησιμοποιήσουν τις… δεξιότητές τους στην μπλόφα:

Κατά μέσο όρο, οι Αμερικανοί λένε ψέματα 4 φορές την ημέρα. Οι ερωτηθέντες αισθάνονται επίσης ότι κάποιος τους λέει ψέματα περίπου 6 φορές την ημέρα.

“Η γλώσσα του σώματος δεν είναι μια ακριβής επιστήμη. Όταν ψάχνετε για σημάδια ψέματος, δεν υπάρχει μια τέλεια λύση να σας δείξει την αλήθεια, παρά μόνο ενδείξεις και υποδείξεις”, λέει η Judi James, ειδική στη γλώσσα του σώματος και συγγραφέας του Poker Face. “Οι παίκτες του πόκερ, ειδικότερα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν μικροχειρονομίες, όταν λένε ψέματα ή μπλοφάρουν. Αλλά ένας καλός ψεύτης θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει προς όφελός του, δείχνοντας επίτηδες το… σημάδι του ότι δήθεν μπλοφάρει, για να μπερδέψει τους αντιπάλους του”.

Είναι πράγματι η… ανεντιμότητα η καλύτερη πολιτική;

Περισσότεροι από δύο στους πέντε (42%) θεωρούν τους εαυτούς τους ως άτομα που δυσκολεύονται να κρύψουν τα συναισθήματά τους. Παρά το γεγονός ότι λένε περισσότερα ψέματα και αισθάνονται ότι τους λένε και περισσότερα ψέματα, το 54% λέει ότι η ειλικρίνεια είναι πολύ σημαντική γι’ αυτούς.

Η γλώσσα του σώματος δεν μας δίνει πάντα την πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει, αλλά μπορεί να μας δώσει μια καλή ιδέα. Όπως τα περισσότερα πράγματα, όσο περισσότερο γνωρίζεις κάποιον, τόσο περισσότερο μπορείς να καταλάβεις αν είναι καλός ή κακός ψεύτης. Είναι επίσης συναρπαστικό να βλέπουμε πόσο πολύ εκτιμούμε την αλήθεια, αλλά ταυτόχρονα παραδεχόμαστε ότι λέμε πολλά μικρά ψέματα κάθε μέρα!

Πηγή: https://www.studyfinds.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς καταλαβαίνεις ότι σου λένε ψέματα: Συμβουλές από ντέτεκτιβ του FBI, της CIA και ψυχολόγους