Mpox – ΕΟΔΥ: Τι μέτρα προφύλαξης πρέπει να λαμβάνουν τα ξενοδοχεία

  • Ρούλα Τσουλέα
mpox
Συστάσεις του οργανισμού για την προστασία των εργαζομένων που καθαρίζουν και φροντίζουν τα δωμάτια.

Συστάσεις προς τα ξενοδοχεία ώστε να προστατευθεί το προσωπικό από ενδεχόμενα κρούσματα της νόσου mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων), παρέχει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Όπως αναφέρει, η νόσος είναι δυνατό να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω:

  • Της εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων
  • Της επαφής κάποιας πληγής στο δέρμα ή των βλεννογόνων  με  δερματικές βλάβες του ασθενούς ή με μολυσμένα αντικείμενα (π.χ. κλινοσκεπάσματα, πετσέτες)

Αυτό σημαίνει πως ο καθαρισμός των δωματίων και η διαχείριση των κλινοσκεπασμάτων (αλλαγή, τίναγμα, τύλιγμα) μπορεί να εκθέσουν το προσωπικό καθαριότητας σε κίνδυνο μετάδοσης της mpox. Επομένως συνιστάται η εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας και η τήρηση των ορθών διαδικασιών σε ότι αφορά στην καθαριότητα χώρων και επιφανειών, αναλόγως με την περίσταση.

Σε δωμάτια στα οποία ΔΕΝ φιλοξενήθηκε ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου mpox

Το προσωπικό συνιστάται να φορά απλή προστατευτική μάσκα προσώπου και γάντια όσο καθαρίζει τον χώρο και διαχειρίζεται τα κλινοσκεπάσματα.

Είναι επίσης σημαντικό να τηρεί ορθές διαδικασίες όσον αφορά την καθαριότητα χώρων και επιφανειών. Το πλύσιμο υφασμάτων, κλινοσκεπασμάτων και πετσετών πρέπει να γίνεται με κοινά απορρυπαντικά, σε θερμοκρασία 60 βαθμών Κελσίου και πάνω.

Απαραίτητο είναι ακόμα να εφαρμόζει το προσωπικό καλή υγιεινή των χεριών. Η χρήση γαντιών δεν την υποκαθιστά, επομένως απαιτείται συχνό και καλό σαπούνισμα των χεριών.

Σε δωμάτια στα οποία φιλοξενήθηκε ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα της mpox

Κατά την καθαριότητα του δωματίου και τη διαχείριση των κλινοσκεπασμάτων συνιστάται στο προσωπικό να χρησιμοποιεί:

  1. Μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2, FFP3, N95)
  2. Γάντια μιας χρήσης
  3. Προστατευτικά γυαλιά
  4. Αδιάβροχη ρόμπα μιας χρήσης με μακριά μανίκια

Τα χρησιμοποιημένα κλινοσκεπάσματα/πετσέτες να τοποθετούνται προσεκτικά χωρίς ανακίνηση ή τίναγμα, σε σακούλες που δένουν, για την αποφυγή διασποράς μολυσματικού υλικού.

Να μην ξαναχρησιμοποιούνται τα προστατευτικά καλύμματα των στρωμάτων, που είναι εμποτισμένα με βιολογικά υγρά/εκκρίσεις. Αντίστοιχα τα στρώματα που είναι εμποτισμένα με βιολογικά υγρά/εκκρίσεις πρέπει να τυλίγονται, να σφραγίζονται και να αποστέλλονται για αποτέφρωση.

Όταν απομακρυνθούν τα προαναφερθέντα αντικείμενα, πρέπει να γίνει:

  1. Καθαρισμός με κοινά καθαριστικά για οικιακή χρήση
  2. Στη συνέχεια απολύμανση των επιφανειών με τη χρήση 0,1% υποχλωριώδους νατρίου (διάλυμα οικιακής χλωρίνης 1 προς 50, με αρχική συγκέντρωση 5%).

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε επιφάνειες που αγγίζονται συχνά (π.χ. πόμολα) και στις τουαλέτες.

Στα δωμάτια όπου υπήρχε ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα της mpox, ο ΕΟΔΥ συνιστά επίσης να αποφεύγονται δραστηριότητες όπως ξεσκόνισμα και σκούπισμα με σκούπα χειρός ή ηλεκτρική σκούπα. Να προτιμώνται μέθοδοι υγρού καθαρισμού.

Χαλιά, κουρτίνες και άλλα έπιπλα που καλύπτονται με ύφασμα μπορούν να καθαρισθούν με ατμό.

Συνιστάται επίσης να χρησιμοποιούνται κατά το καθάρισμα υλικά και εξοπλισμός καθαρισμού μιας χρήσης (π.χ. πετσέτες, σφουγγαρίστρες). Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ο εξοπλισμός πρέπει στη συνέχεια να απολυμανθεί. Να τοποθετείται σε απολυμαντικό διάλυμα με τεκμηριωμένη ιοκτόνο δράση ή σε διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου 0,1%, ειδάλλως να απορρίπτεται.

Ο χρησιμοποιημένος εξοπλισμός ατομικής προστασίας και οποιοδήποτε μολυσματικό υλικό διαχειρίζονται ως μολυσματικά απόβλητα, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία και την καθοδήγηση του υπεύθυνου διαχείρισης αποβλήτων της ξενοδοχειακής μονάδας.

Ο ΕΟΔΥ, τέλος, τονίζει ότι και σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η καλή υγιεινή των χεριών. Το συχνό και καλό σαπούνισμα είναι σημαντικό, διότι η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά την υγιεινή των χεριών.

Φωτογραφία: iStock