Iatropedia

Μυϊκοί κόμποι: Πως προκαλούνται και πως μπορούμε να ανακουφιστούμε

Young fitness woman holding her sports injury shoulder, muscle painful during training. Asian runner female having body problem after exercise outside in summer

Τείνουμε να ασκούμε περισσότερη πίεση στους μύες των ώμων, της πλάτης και των ποδιών καθημερινά, με κίνδυνο να εμφανιστούν κόμποι.

Οι μυϊκοί κόμποι είναι επώδυνα σημεία στο σώμα, κυρίως στους μύς της πλάτης και των ποδιών, που κάνουν δύσκολες απλές κινήσεις της καθημερινότητας.

Οι μυϊκοί κόμποι μπορεί να αισθάνονται διαφορετικά ανάλογα με το πού εμφανίζονται, αλλά συνήθως νιώθετε πόνο, σφίξιμο και δυσκαμψία.

Οι μυϊκοί κόμποι συμβαίνουν λόγω υπερβολικής προσπάθειας, πίεσης ή έντασης που ασκείται στην περιοχή για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, όπως εξηγεί ο ειδικός στην αθλητική ιατρική, Michael Dakkak, DO.

Αυτό το σφίξιμο μπορεί να εμφανιστεί είτε είστε λιγότερο δραστήριοι σωματικά και κάθεστε για μεγαλύτερες περιόδους της ημέρας είτε ασκείστε πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Το να κάθεστε πολλές ώρες την ημέρα δυσκολεύει την σωστή κυκλοφορία του αίματος στους μύες, ενώ από την άλλη, αν κάνετε υπερβολική γυμναστική, οι μύες μπορεί να σφίξουν περισσότερο από όσο πρέπει, δημιουργώντας κόμπους.

Δείτε επίσης: Κακή κυκλοφορία του αίματος: Τι συμπτώματα προκαλεί, πώς να προστατευθείτε

Πώς να απαλλαγείτε από τους μυϊκούς κόμπους

Πιείτε νερό

Η ενυδάτωση είναι το κλειδί για την κίνηση των μυών. Δεν βοηθά μόνο στην ανάκαμψη μετά την προπόνηση, αλλά βοηθά επίσης να διατηρήσετε τους μυς σας υγρούς και σας βοηθά να διασφαλίσετε ότι το αίμα σας ρέει πιο γρήγορα στις περιοχές στις οποίες πρέπει να φτάσει, με αποτέλεσμα μια ταχύτερη διαδικασία αποκατάστασης.

Βρείτε τη σωστή θέση στο γραφείο και κάντε διαλείμματα

Όταν κάθεστε για πολλές ώρες σε μία καρέκλα, πρέπει να έχετε στο νου σας να ακολουθείτε τέσσερα βασικά πράγματα. Να στηρίζετε το κεφάλι, τα χέρια και την πλάτη σας και να κινείστε κάθε τόσο.

Σκεφτείτε να βάλετε ένα προσκέφαλο στην καρέκλα, να πάρετε ένα υπερυψωμένο πληκτρολόγιο και να τοποθετήσετε την οθόνη σας στο ύψος των ματιών.

Κατά την διάρκεια της ημέρας να σηκώνεστε από την θέση σας, έστω και για λίγα λεπτά, ώστε να βοηθάτε την κυκλοφορία του αίματος.

Διατάσεις

Από την άλλη, αν ασκείστε πολύ, δώστε μεγάλη βάση στις διατάσεις πριν και μετά τη γυμναστική.

Δείτε επίσης: Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ποιες ασκήσεις μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο

Δώστε στο σώμα σας ένα διάλειμμα

Αν σας δυσκολεύει μια στάση που κάθεστε ή κοιμάστε, μια άσκηση ή οποιαδήποτε δραστηριότητα, σταματήστε την για λίγο καιρό μέχρι οτ σώμα σας να αναρρώσει και δώστε του χρόνο για σωστή αποκατάσταση.

Εφαρμόστε θερμότητα στην περιοχή

Οι μυϊκοί κόμποι είναι επίπονοι, αλλά αν τοποθετήσετε πάνω στο σημείο κάτι ζεστό, ακόμα και μπάνιο με ζεστό νερό, μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τον πόνο.

«Η θερμότητα τείνει να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία σας, ώστε να έχετε περισσότερη ροή αίματος στην περιοχή», εξηγεί ο Δρ Dakkak. «Περισσότερη ροή αίματος σημαίνει περισσότερο οξυγόνο και περισσότερα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην ενεργοποίηση της επούλωσης».

Επίσης, το μασάζ από έναν ειδικό μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το σφίξιμο στις περιοχές που πονάτε.

Δείτε επίσης: Κυτταρίτιδα: Ποιες είναι οι καλύτερες ασκήσεις για να την αντιμετωπίσετε

Τις περισσότερες φορές, οι μυϊκοί κόμποι δεν είναι κάτι σοβαρό, και φεύγουν μόνοι τους μετά από λίγο καιρό, αν αντιμετωπιστούν σωστά. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν γιατρό, αν πέρα από τον πόνο παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα: φλεγμονή, ερεθισμό, πρήξιμο, ζεστή υφή δέρματος, πύον ή αίμα.

Φωτογραφία iStock