Νερό με λεμόνι: Τα οφέλη για την υγεία μας αν πίνουμε ένα ποτήρι κάθε πρωί

  • Ελισάβετ Σταύρου
νερό με λεμόνι
Ένα ποτήρι νερό με λεμόνι το πρωί μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και να ενισχύσει τα επίπεδα βιταμίνης C στον οργανισμό μας.

Το να πίνετε νερό με λεμόνι κάθε πρωί, εκτός από το ότι είναι μια εξαιρετικά απλή συνήθεια, είναι και εξαιρετικά επωφελής για την υγεία σας.

Το πρωί που ξυπνάμε, ο οργανισμός χρειάζεται αρκετό νερό για να ενυδατωθεί μετά από τόσες ώρες ύπνου, και να «ξυπνήσει» ώστε να μπορείτε να «βγάλετε» την ημέρα.

Αν προσθέσετε και λίγο λεμόνι στο νερό που θα πιείτε το πρωί, θα έχετε μια καλύτερη γεύση, αλλά και καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία σας, όπως εξηγεί η διαιτολόγος Julia Zumpano, RD, LD.

Το νερό με λεμόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά

Το νερό με λεμόνι είναι ένας καλός τρόπος για να ενσωματώσετε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά στην καθημερινή σας διατροφή.

Τα εσπεριδοειδή όπως τα λεμόνια είναι ιδιαίτερα γνωστά για τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C. Αυτή η βιταμίνη λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό που προστατεύει το σώμα των κυττάρων σας από ασθένειες. Με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να βασίζεστε σε ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι με λεμόνι όταν είστε άρρωστοι, ένα καθημερινό ποτήρι νερό με λεμόνι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του σώματός σας από ασθένειες.

Ένα ποτήρι νερό με 48 γραμμάρια χυμό λεμονιού έχει 11 θερμίδες και 18,6 mg βιταμίνης C, δηλαδή το 21% της ημερήσιας πρόσληψης.

– Γιατί πρέπει να το πίνετε το πρωί;

Μπορείτε να πιείτε νερό με λεμόνι οποιαδήποτε στιγμή, αλλά πολλοί προτιμούν να το κάνουν το πρωί. Το λεμόνι ενισχύει την πρόσληψη βιταμίνης C πριν ξεκινήσετε τη μέρα σας και βοηθάει το πεπτικό σας σύστημα, γι’αυτό είναι καλό να το πίνετε με άδειο στομάχι.

Βοηθά στην πέψη

Το οξύ βοηθά στη διάσπαση της τροφής (γι’ αυτό υπάρχει τόσο πολύ στο στομάχι μας). Το οξύ στα λεμόνια μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στη συμπλήρωση των επιπέδων οξέος του στομάχου, τα οποία τείνουν να μειώνονται καθώς γερνάμε.

Παραμένουμε ενυδατωμένοι

Οι περισσότεροι από εμάς δεν πίνουμε αρκετό νερό. Το να προσθέσουμε λίγο λεμόνι στο νερό μας θα μας βοηθήσει να κάνουμε πιο ευχάριστη την καθημερινή αυτή συνήθεια που δεν πρέπει να παραλείπουμε, για να μένουμε ενυδατωμένοι. Πώς καταλαβαίνετε αν πίνετε αρκετό νερό; Τα ούρα σας είναι σχεδόν διαυγή.

Προλαμβάνει τις πέτρες στα νεφρά

Η συνήθεια να πίνετε νερό με λεμόνι μπορεί επίσης να βοηθήσει τα νεφρά σας. Συγκεκριμένα, το κιτρικό οξύ στα λεμόνια εμποδίζει το σχηματισμό πέτρας στα νεφρά και μπορεί να διασπάσει τις μικρότερες πέτρες πριν αρχίσουν να σχηματίζονται.

Βοηθάει τα άτομα που κάνουν δίαιτα

Αντί να πιείτε ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού το πρωί για να πάρετε τη βιταμίνη C, μπορείτε να πιείτε ένα ποτήρι νερό με λεμόνι.

Αυτή η εναλλακτική είναι ιδανική αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, καθώς θα αποφύγετε τις επιπλέον θερμίδες, τα πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά που περιέχονται στους χυμούς.

Τι να προσέχετε

Δεν υπάρχει κάποιο μειονέκτημα στο να πίνετε νερό με λεμόνι το πρωί, ωστόσο υπάρχει κάτι που θα μπορούσατε να έχετε στο νου σας.

Ένας μικρός κίνδυνος που μπορεί να προκύψει είναι να βλάψετε το σμάλτο των δοντιών σας. Αυτό οφείλεται στο κιτρικό οξύ που είναι άφθονο στα λεμόνια. Έτσι, αν θέλετε να προστατεύσετε τα δόντια σας και να τα διατηρήσετε λευκά, πιείτε το νερό με λεμόνι μέσα από ένα καλαμάκι.

Φωτογραφία iStock