Οι θερμιδομετρητές στα μηχανήματα γυμναστικής σας λένε χοντρά ψέμματα: Δείτε την αλήθεια
Ο υπολογισμός του ακριβούς αριθμού θερμίδων που καίγονται απαιτεί την μέτρηση της ενέργειας που καταναλώνεται από μεμονωμένα κύτταρα στο ανθρώπινο σώμα, κάτι που δεν μπορεί να κάνει κανένα μηχάνημα γυμναστικής. Τα στατικά ποδήλατα έχουν συνήθως τις πιο ακριβείς μετρήσεις, ακολουθούμενες από τα μηχανήματα με σκαλοπάτια, τους διάδρομους και τα ελλειπτικά.
Τι αναφέρει το βίντεο
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένα ελλειπτικά μηχανήματα υπερεκτιμούν τις θερμίδες που καίγονται κατά έως και 130 θερμίδες ανά 30 λεπτά άσκησης. Για να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό, εάν τρώγατε επιπλέον 130 θερμίδες φαγητού κάθε μέρα, θα παίρνατε περίπου μισό κιλό κάθε μήνα, ή πάνω από 6 κιλά τον χρόνο! Και όπως αποδεικνύεται, τα ελλειπτικά δεν είναι τα μοναδικά μηχανήματα με ακριβείς μετρητές θερμίδων.
Οι υπολογισμοί είναι αρκετά λανθασμένοι. Είναι τόσο λανθασμένοι μάλιστα, που δεν μπορείτε πραγματικά να εμπιστευτείτε τις πληροφορίες που βλέπετε. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι περισσότερο από 50% λάθος.
Για κάποιους, η μέτρηση θερμίδων δεν είναι τόσο σημαντικό. Τους ενδιαφέρουν τα άλλα οφέλη που προσφέρει η άσκηση. Αλλά για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος, πραγματικά έχει σημασία η μέτρηση θερμίδων. Αυτό συμβαίνει επειδή η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να τρώνε περισσότερο όταν πιστεύουν ότι καίνε περισσότερες θερμίδες.
Οι συμμετέχοντες στην ομάδα που είχαν φορητούς ανιχνευτές φυσικής κατάστασης (π.χ. Fitbit κλπ), στην πραγματικότητα δεν έχασαν τόσο βάρος όσο εκείνοι που δεν φορούσαν τίποτα και ένας λόγος είναι ότι υπερεκτίμησαν το πόση ενέργεια δαπάνησαν κατά την άσκηση. Έτσι επέτρεψαν στον εαυτό τους να φάει περισσότερο και ως εκ τούτου δεν έχασαν τόσο βάρος.
Ο τύπος για την απώλεια βάρους μπορεί να φαίνεται απλός: Αρκεί να καις περισσότερες θερμίδες απ’ όσες καταναλώνεις. Αλλά η μέτρηση θερμίδων δεν είναι το ίδιο απλή, τουλάχιστον στα περισσότερα μηχανήματα γυμναστικής.
Ο λόγος που είναι τόσο δύσκολο να γίνει σωστός ο υπολογισμός των θερμίδων είναι ότι δεν μετράτε πραγματικά θερμίδες. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να μετρήσετε όλα τα κύτταρα του σώματός σας και πόση ενέργεια χρησιμοποιούν. Και προφανώς, δεν πρόκειται να το κάνετε αυτό. Αντίθετα, προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε άλλους τρόπους γι’ αυτό. Έτσι, μπορείτε να μετρήσετε την απόσταση που τρέχετε, ή τον καρδιακό σας ρυθμό, ή να μετρήσετε κάτι άλλο.
Το θέμα είναι το πόσο καλά υπολογίζει κάθε μηχανή το “έργο που παράγετε” με την άσκησή σας, που είναι ένας σχετικά αξιόπιστος τρόπος μέτρησης θερμίδων.
Αλλά όσο πιο περίπλοκο είναι ένα μηχάνημα (τα μηχανήματα σκαλοπατιών και τα ελλειπτικά είναι πιο περίπλοκα από ένα στατικό ποδήλατο) τόσο λιγότερο ακριβές θα είναι στον υπολογισμό του παραγόμενου έργου.
Σε μία άλλη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν τις μετρήσεις θερμίδων στα ελλειπτικά, στα μηχανήματα με σκαλοπάτια, στα στατικά ποδήλατα και στους διάδρομους. Ο αριθμός των θερμίδων στα ελλειπτικά ήταν λάθος κατά 42%. Τα υπόλοιπα μηχανήματα είχαν ένα αισθητό αλλά μικρότερο περιθώριο σφάλματος. Η εισαγωγή του βάρους σας πριν από την άσκηση είναι ένας απλός τρόπος για να αυξήσετε την ακρίβεια. Αυτό συμβαίνει επειδή διαφορετικά σώματα καίνε θερμίδες με διαφορετικούς ρυθμούς. Ακόμα κι αν κάνουν την ίδια δραστηριότητα. Αλλά ακόμα κι αν βάλετε το βάρος σας, υπάρχει ακόμη αρκετός χώρος για λάθη. Για παράδειγμα, το μηχάνημα ενδέχεται να μην είναι καλά ρυθμισμένο.
Το πώς υπολογίζεται το παραγόμενο έργο πρέπει να ρυθμίζεται πολύ πιο συχνά από ό,τι συμβαίνει στα περισσότερα από τα κανονικά γυμναστήρια σήμερα. Εάν ο διάδρομος λέει ότι κάνετε 6 χιλιόμετρα, όταν τρέξατε πραγματικά 5, τότε προφανώς ο αριθμός θερμίδων θα είναι εντελώς λάθος. Το ίδιο ισχύει για όλα τα υπόλοιπα μηχανήματα.
Και τι γίνεται με τα μόνιτορ καρδιακού ρυθμού; Είναι καλύτερα; Μάλλον όχι. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017, ελέγχθηκαν οι μετρητές θερμίδων που βασίζονται σε τέτοιους αισθητήρες καρδιακού ρυθμού. Το πιο ακριβές μηχάνημα έβγαζε λάθος με απόκλιση κατά 27%. Το πιο προβληματικό έβγαζε λάθος κατά 93%! Αυτό σημαίνει εκατοντάδες θερμίδες διαφορά ανάμεσα στον υπολογισμό και την πραγματικότητα. Και αυτές οι συσκευές παρακολούθησης καρδιακού ρυθμού που είναι ενσωματωμένες σε μηχανήματα γυμναστικής στο γυμναστήριο μπορεί να είναι τα πιο ανακριβή όργανα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοήσετε εντελώς τους μετρητές θερμίδων. Μπορούν να σας βοηθήσουν να μετρήσετε την πρόοδό σας, αρκεί να χρησιμοποιείτε πάντα το ίδιο μηχάνημα στο γυμναστήριο. Αλλά αν δεν καλά ρυθμισμένο το μηχάνημα, είναι απίθανο να λάβετε ακριβές αποτέλεσμα.
Πηγή: https://www.businessinsider.com