Οσφυαλγία: Τι να κάνετε αν αρχίσει ξαφνικά να πονάει η μέση σας
Ο πόνος στη μέση (ή οσφυαλγία) είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα στο κόσμο. Οι περισσότεροι άνθρωποι τον εκδηλώνουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.
Το 2020, ταλαιπωρούνταν από αυτόν 619 εκατομμύρια άνθρωποι. Έως το 2050, ο αριθμός των ετήσιων περιστατικών εκτιμάται ότι θα έχει ανέλθει σε 843 εκατομμύρια, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ο πόνος στη μέση μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ο μεγαλύτερος αριθμός περιστατικών, όμως, εκδηλώνεται στις ηλικίες 50-55 ετών. Προσβάλλει επίσης περισσότερο τις γυναίκες.
Πώς πρέπει να αντιδράσουμε, όμως, όταν τον εκδηλώσουμε; Οι SOS ιατροί έχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορεί να μας βοηθήσουν. Όπως εξηγούν, όποια κι αν είναι η αιτία του, οι πρώτες βοήθειες μέχρι να έλθει ο γιατρός είναι σχεδόν ίδιες.
Οι πρώτες βοήθειες
- Ξαπλώστε σε σκληρό κρεβάτι, είτε ανάσκελα με ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα ώστε τα πόδια να μην είναι τεντωμένα είτε στο πλάι (δεν έχει σημασία ποιο), με τα πόδια πάλι ελαφρά λυγισμένα.
- Mια άλλη θέση που μπορεί να ανακουφίσει είναι να ξαπλώσετε ανάσκελα στο πάτωμα και να βάλετε τα πόδια πάνω σε μια καρέκλα με τρόπο ώστε το σώμα, οι μηροί και οι κνήμες να σχηματίζουν ορθή γωνία.
- Είναι καλό να υπάρχει ένα λεπτό μαξιλάρι κάτω από τον αυχένα σας.
- Τοποθετήστε τοπικά στην περιοχή της μέσης κάτι ζεστό. Ένα ζεστό πανί ή μία χλιαρή θερμοφόρα μπορεί να σας βοηθήσουν.
- Να κάντε ελαφρά μάλαξη στην περιοχή που πονά, με καθαρό οινόπνευμα ή λίγο λάδι.
- Αποφεύγετε τις άσκοπες κινήσεις (κυρίως τις απότομες) και το σήκωμα βάρους.
- Μπορείτε να πάρετε ένα ήπιο παυσίπονο φάρμακο.
- Αν με όλα αυτά υποχωρήσει ο πόνος στη μέση σας, τα συνεχίζετε για λίγες ημέρες έως ότου εξαλειφθεί τελείως.
- Αν ο πόνος δεν υποχωρεί, καλέστε γιατρό.
Φωτογραφία: iStock