Oυρολοίμωξη: Συμβουλές για να την αντιμετωπίσετε φυσικά στο σπίτι

  • Iatropedia newsroom
ουρολοίμωξη
Το νερό, ο χυμός κράνμπερι και το σκόρδο είναι κάποιες από τις «σπιτικές συνταγές» για να αντιμετωπίσετε την ουρολοίμωξη.

Η ουρολοίμωξη προκαλείται από ξένα βακτήρια που εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα, συνήθως από το έντερο, και μπορεί να προσβάλλει τόσο άνδρες όσο και γυναίκες. Περίπου το 60% των γυναικών και το 12% των ανδρών θα έχουν τουλάχιστον μία ουρολοίμωξη στη ζωή τους.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα καψίματος όταν πηγαίνεται τουαλέτα, κράμπες, συχνές επισκέψεις στο μπάνιο και έντονη μυρωδιά και θολότητα ούρων.

Η κύρια θεραπεία για την ουρολοίμωξη είναι η πρόσληψη των κατάλληλων αντιβιοτικών που θα σας γράψει ο γιατρός σας, και έτσι η λοίμωξη θα περάσει σε λίγες ημέρες.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες «σπιτικές συνταγές» για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα.

Δείτε επίσης: Ποια φαγητά και ροφήματα να αποφεύγετε για να μην ιδρώνετε περισσότερο

Πιείτε πολύ νερό

Το να πίνετε πολύ νερό και να αδειάζετε την ουροδόχο κύστη σας όταν χρειάζεται, θα σας βοηθήσει να «ξεπλύνετε» τα επιβλαβή βακτήρια από το σύστημά σας. Μπορεί να διστάζετε να πιείτε νερό λόγω της αίσθησης καψίματος που μπορεί να έχετε, αλλά θα σας κάνει πολύ καλό.

Μπορείτε επίσης να φάτε τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως το καρπούζι, πορτοκάλια, μαρούλι και σούπες.

Πιείτε χυμό κράνμπερι χωρίς ζάχαρη

Η κατανάλωση χυμού κράνμπερι είναι πιθανώς μία από τις πιο δημοφιλείς σπιτικές θεραπείες για τις ουρολοιμώξεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα κράνμπερι στην πραγματικότητα δυσκολεύουν τα βακτήρια που προκαλούν ουρολοιμώξεις να κολλήσουν στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος.

Μην «κρατιέστε» αν θέλετε να πάτε τουαλέτα

Αν καθυστερείτε να πάτε στην τουαλέτα δίνει στα βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν ήδη στην ουροδόχο κύστη σας την ευκαιρία να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν, οδηγώντας σε μόλυνση.

Πάρτε ένα προβιοτικό

Το προβιοτικό είναι μια εξαιρετική σπιτική θεραπεία για την ουρολοίμωξη, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση των φυσικών, υγιών βακτηρίων που ζουν στο έντερο. Θεωρείται ότι τα προβιοτικά μπορεί να εμποδίσουν τα επιβλαβή βακτήρια να προσκολληθούν στα κύτταρα του ουροποιητικού συστήματος και μπορεί επίσης να μειώσουν το Ph των ούρων, καθιστώντας τα λιγότερο φιλόξενα για τα επιβλαβή βακτήρια.

Δείτε επίσης: 10 βασικές συμβουλές για υγιή καρδιά και μακροζωία

Φάτε σκόρδο

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το εκχύλισμα σκόρδου μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη μείωση των βακτηρίων που προκαλούν ουρολοιμώξεις.

Προσθέστε βιταμίνη C στη διατροφή σας

Η βιταμίνη C όχι μόνο βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, αλλά μπορεί επίσης να περιορίσει την ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων και μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Ωστόσο, πρέπει να προσέχετε να μην τρώτε όξινα τρόφιμα όταν έχετε ουρολοίμωξη, καθως μπορεί να επιδεινώσει το «τσούξιμο».

Αποφύγετε τροφές όπως εσπεριδοειδή, τεχνητά γλυκαντικά, καφέ και αλκοόλ.

Πηγή: nafc.org / Φωτογραφία iStock