Iatropedia

Πασχαλινό τραπέζι: Κάντε αυτά για να μην έχετε καούρα

Το στομάχι μας στο γιορτινό τραπέζι, δέχεται παραπάνω τροφή από την συνηθισμένη ποσότητα που έχουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες γαστρικών οξέων για να χωνέψει την τροφή, τα οποία όταν βρίσκουν διέξοδο προς τα πάνω, προκαλούν καούρες.

Τι προκαλεί την καούρα; Πως μπορεί κάποιος να την αποφύγει; Ποιοί είναι οι τρόποι αντιμετώπισης;

Τι να κάνετε για να μην έχετε καούρα στο πασχαλινό τραπέζι

Τι γίνεται αν δεν «πιάσουν» οι παραπάνω συμβουλές

Αν οι παραπάνω συμβουλές δεν έχουν κάποιο αποτέλεσμα, τότε θα πρέπει να κάνετε χρήση σκευασμάτων που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την καούρα. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και το βασικό πλεονέκτημά τους είναι η ταχύτητα της ανακούφισης που προσφέρουν. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα αλγινικά φάρμακα.

Τα σκευάσματα αυτά έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα καθώς δρουν σχηματίζοντας ένα στρώμα που «επιπλέει» πάνω από το περιεχόμενο του στομάχου, δημιουργώντας έτσι ένα φυσικό φραγμό (τείχος) μεταξύ των στομαχικών υγρών (οξέων) και του οισοφάγου, καταστέλλοντας με αυτό τον τρόπο την παλινδρόμηση.

Ο τρόπος δράσης τους, τους επιτρέπει να επιφέρουν αποτέλεσμα μέσα σε 3 λεπτά από τη λήψη και η διάρκεια δράσης τους είναι έως και 4 ώρες ενώ σημαντικό πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να χορηγούνται παράλληλα με κάθε άλλη θεραπευτική αγωγή, ώστε να επιτυγχάνεται μια συνολική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και ο ασθενής να ανακουφίζεται άμεσα.

Τα αλγινικά συνιστώνται στη θεραπεία της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης για την αντιμετώπιση ήπιων συμπτωμάτων, είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση των επίμονων μεταγευματικών και νυκτερινών συμπτωμάτων, μπορούν να συγχορηγηθούν με άλλα φάρμακα ενώ μπορούν να ληφθούν άφοβα και από εγκύους και ηλικιωμένους.

Τα αλγινικά μπορείτε να τα βρείτε σε μπουκάλι των 500 ml και σε εύχρηστη και πρακτική συσκευασία μονοδόσεων (μασώμενα δισκία και φακελίσκοι με υγρό περιεχόμενο), που μπορείτε να τα έχετε μαζί σας όλες τις ώρες.

Αν τα συμπτώματα επιμένουν είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε το γαστρεντερολόγο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πασχαλινό τραπέζι: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε – Συμβουλές αγοράς, χοληστερίνη και θερμίδες

Τρία κόλπα για να κρατήσετε τις μύγες μακριά από το πασχαλινό τραπέζι

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (καούρα): Τι να πιείτε για να ηρεμήσει το στομάχι σας