Πεντικιούρ: Ποιούς κινδύνους εγκυμονεί – Προσοχή στα πετσάκια το καλοκαίρι

  • Ελισάβετ Σταύρου
πεντικιούρ
Η μόλυνση που προκύπτει, γνωστή ως παρωνυχία, μπορεί να εμφανιστεί στα νύχια μετά από ένα μανικιούρ ή πεντικιούρ, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα πετσάκια είναι ένα λεπτό στρώμα καθαρού νεκρού δέρματος ανάμεσα στο νύχι και το δέρμα και χρησιμεύει ως «φράγμα» ενάντια στη βρωμιά και τους μολυσματικούς παράγοντες όπως βακτήρια, μαγιά ή μύκητες.

Οι τεχνίτριες νυχιών κόβουν συχνά τα πετσάκια πολύ βαθιά, το οποίο μπορεί να προκαλέσει διάτρηση του δέρματος και να κάνει πιο εύκολη την πρόσβαση σε ερεθιστικούς παράγοντες και επικίνδυνους μικροοργανισμούς.

Η μόλυνση που προκύπτει, γνωστή ως παρωνυχία, μπορεί να εμφανιστεί στα νύχια μετά από ένα μανικιούρ ή πεντικιούρ, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, που κυκλοφορούμε πολλές φορές ξυπόλυτοι, ειδικά σε πισίνες και παραλίες, ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Αν περπατάτε ξυπόλητοι στην άμμο για παράδειγμα, είναι πολύ πιθανό οι πληγές από τα πετσάκια να μολυνθούν με βακτήρια και μικροοργανισμούς που βρίσκονται στην άμμο και να σας προκαλέσουν φλεγμονή.

Μετά από ένα πεντικιούρ ή μανικιούρ, αν τα πετσάκια έχουν κοπεί πολύ βαθιά, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείται μια θεραπευτική αλοιφή ή κρέμα για να προστατεύσετε την περιοχή κάτω από την επιδερμίδα του νυχιού.  Η βακτηριακή παρωνυχία συχνά προκαλεί ερυθρότητα, οίδημα και πόνο γύρω από το νύχι.

Πως να αντιμετωπίσετε τις λοιμώξεις

Πέρα από τη λήψη αντιβιοτικών, τα οποία μπορεί να σας χορηγήσει ο γιατρός σας σε περίπτωση που έχετε μια σοβαρή μόλυνση στα νύχια μετά το πεντικιούρ, μπορείτε επίσης να μουλιάσετε τα πόδια σας σε χλιαρό νερό με λίγο λευκό ξύδι, για 10 με 15 λεπτά, όσες περισσότερες φορές μέσα στην μέρα μπορείτε. Αυτή η μέθοδος είναι και αντιφλεγμονώδης και αντιμικροβιακή.

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε τις λοιμώξεις από πεντικιούρ

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συνιστά ορισμένους τρόπους για να αποφύγετε τις μολύνσεις στο δέρμα σας μετά το πεντικιούρ.

  • Αρχικά, φροντίστε και περιποιηθείτε τα νύχια σας συχνά και κόψτε τα ώστε να μην μακραίνουν πολύ.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι τεχνικοί έχουν αποστειρώσει τα εργαλεία περιποίησης νυχιών πριν τα χρησιμοποιήσουν πάνω σας.
  • Αποφύγετε να κόβετε πολύ τα πετσάκια, καθώς λειτουργούν ως φραγμοί για την πρόληψη της μόλυνσης.
  • Μην δαγκώνετε ή μασάτε τα νύχια σας.
  • Εάν τα νύχια των ποδιών σας είναι πολύ παχιά ή παραμορφωμένα, γεγονός που καθιστά δύσκολο το κόψιμο, αποφύγετε τα ινστιτούτα νυχιών και επισκεφθείτε έναν ποδίατρο.
  • Τέλος, βεβαιωθείτε ότι ο τεχνικός νυχιών σας χρησιμοποιεί καθαρά εργαλεία και είναι κατάλληλος να περιποιηθεί το δέρμα σας, ενώ αν νιώθετε πόνο μην διστάσετε να το πείτε.

Φωτογραφία iStock