Περπάτημα και απώλεια βάρους: Αποφύγετε αυτά τα 10 λάθη για καλύτερα αποτελέσματα

  • Ελισάβετ Σταύρου
περπάτημα
Το περπάτημα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να χάσετε περιττά κιλά, αλλά πρέπει να γίνεται με τον σωστό τρόπο για να έχει αποτελέσματα.

Αν ο στόχος σας είναι να χάσετε κιλά, ειδικά όσο πλησιάζει η ώρα να βγείτε στην παραλία, το περπάτημα είναι μια εύκολη και αποτελεσματική λύση.

Δεν χρειάζεται συνδρομή στο γυμναστήριο ή κάποιον ακριβό εξοπλισμό. Αρκεί να έχετε όρεξη και χρόνο να περπατήσετε για να βελτιώσετε την φυσική σας κατάσταση και την υγεία σας.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να προσέξετε τις λεπτομέρειες όταν ξεκινήσετε το περπάτημα, να αποφύγετε σημαντικά λάθη που μπορεί να σας κρατήσουν πίσω και να μην δείτε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε.

Τα λάθη που κάνουμε όταν ξεκινάμε περπάτημα

1. Δεν περπατάμε αρκετά

Ενώ το περπάτημα είναι ένας καλός τρόπος για να κάψετε θερμίδες, το «κλειδί» για την αποτελεσματική απώλεια βάρους είναι να διασφαλίσετε ότι περπατάτε αρκετά για να δημιουργήσετε έλλειμμα θερμίδων.

Επιδιώξτε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα. Στοχεύστε σε περίπου 10.000 βήματα την ημέρα.

2. Δεν ανεβάζετε τον βαθμό δυσκολίας

Προφανώς, το να περπατάτε λίγο και σε χαμηλή ένταση είναι καλύτερο από το να μην περπατάτε καθόλου. Ωστόσο, για να δείτε τα αποτελέσματα που θέλετε στο βάρος σας θα πρέπει σιγά σιγά να ανεβάζετε τον βαθμό δυσκολίας. Μπορείτε να βάζετε στόχο όλο και περισσότερα βήματα κάθε εβδομάδα, να επιλέγετε διαδρομές σε ανηφόρες ή να αγοράσετε βαρίδια για τους αστραγάλους σας.

3. Παραλείπετε την προθέρμανση και την αποθεραπεία

Όπως σε όλες τις μορφές ασκήσεων, έτσι και στο περπάτημα δεν πρέπει να ξεχνάμε το ζέσταμα και την αποθεραπεία, για να αποφύγουμε τους τραυματισμούς στους μύες μας. Ξεκινήστε και τελειώστε την άσκησή σας με 10 λεπτά αρκετά χαλαρό βάδισμα και τεντώστε τους μύες σε πόδια, χέρια, κεφάλι και μέση.

Δείτε επίσης: Άσκηση: Είτε μετράτε βήματα είτε χρόνο έχει το ίδιο αποτέλεσμα στην υγεία

4. Δεν ενυδατώνεστε αρκετά

Για να είναι αποδοτική και αποτελεσματική η άσκηση δεν πρέπει να ξεχνάμε την ενυδάτωση. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι απαραίτητο να πίνουμε αρκετό νερό ώστε να παραμείνουμε ενυδατωμένοι. Προσοχή όμως, μην το παρακάνετε με την κατανάλωση νερού πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση, γιατί μπορεί να έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα.

5. Δεν φοράτε τα σωστά παπούτσια

Αν ξεκινάτε περπάτημα για να χάσετε βάρος και έχετε σκοπό να το κάνετε καθημερινά, πρέπει να επενδύσετε σε ένα καλό και άνετο ζευγάρι παπουτσιών. Αν φοράτε τα λάθος παπούτσια μπορεί να τραβηχτείτε, να τραυματιστείτε ή να γίνει το περπάτημά σας ακόμα πιο δύσκολο.

6. Δεν κάνετε ασκήσεις ενδυνάμωσης

Καλό και το αερόβιο, καλό και το περπάτημα, αλλά αν ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους και η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, είναι σημαντικό να βάλετε στη ρουτίνα σας και ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως καθίσματα, προβολές, βάρη κ.ά.

7. Δεν κάνετε σωστή διατροφή

Όσο και να περπατάτε κάθε μέρα, αν δεν ακολουθείτε μια πιο υγιεινή διατροφή και αν δεν περιορίσετε την κατανάλωση παχυντικών φαγητών, δεν θα δείτε τα αποτελέσματα που θέλετε.

Συνδυάστε άσκηση και καλή διατροφή για να δείτε πιο γρήγορα και εύκολα την αλλαγή στο σώμα σας.

8. Δεν αφήνετε το σώμα σας να ξεκουραστεί

Ειδικά αν είστε «αρχάριος» στο περπάτημα, πρέπει να δώσετε λίγο χρόνο στο σώμα σας να συνηθίσει τις αλλαγές και να αποκατασταθεί μετά από μία μέρα έντονης σωματικής άσκησης.

Αν το «παρακάνετε» με το περπάτημα, ενθουσιαστείτε και κάθε μέρα περπατάτε παραπάνω από όσο αντέχετε, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να τραυματιστείτε και να «παρατήσετε» σύντομα την άσκηση.

Δείτε επίσης: Το περπάτημα είναι άσκηση ή όχι; 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

9. Δεν έχετε συνέπεια προπονήσεων

Η ασυνέπεια είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για την επίτευξη απώλειας βάρους μέσα από το περπάτημα. Το να περπατάτε τακτικά και να τηρείτε τη ρουτίνα σας για να σημειώσετε πρόοδο είναι σημαντικό.

Προσπαθήστε να ορίσετε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες που θα βγαίνετε από το σπίτι για περπάτημα για να μην «χάνετε το ραντεβού». Ακόμα και τις πολυάσχολες μέρες, προσπαθήστε να βρείτε χρόνο για τουλάχιστον μια μικρή βόλτα για να διατηρήσετε τη συνήθεια.

10. Ακολουθείτε πάντα την ίδια διαδρομή

Αυτό μπορεί να σας κάνει να βαρεθείτε πολύ εύκολα. Το περπάτημα στην ίδια διαδρομή μπορεί να γίνει μονότονο και μπορεί να σας κάνει να χάσετε το ενδιαφέρον σας για τη ρουτίνα σας.

Επιπλέον, το σώμα σας μπορεί να προσαρμοστεί στο ίδιο επίπεδο άσκησης. Εξερευνήστε νέες γειτονιές, πάρκα ή μονοπάτια.

Δείτε επίσης: Θέλετε να αδυνατίσετε; Μην μετράτε τις θερμίδες, συνιστά κορυφαίος Βρετανός ειδικός

Φωτογραφίες iStock