«Πετάει το μάτι» σας; Δείτε τι μπορεί να συμβαίνει και πώς σταματάει

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πετάει το μάτι
Αν υπάρχει ένας ιατρικός όρος που το προσδιορίζει καλύτερα, αυτός είναι ο βλεφαροσπασμός.

Όταν συμβαίνει αυτό, το βλέφαρό σας, συνήθως το πάνω βλέφαρο του ματιού, ανοιγοκλείνει και δεν μπορείτε να το κάνετε να σταματήσει. Μερικές φορές επηρεάζει και τα δύο μάτια. Το βλέφαρο κινείται κάθε λίγα δευτερόλεπτα για 1-2 λεπτά κάθε φορά.

Ως προς το γιατί πετάει το μάτι, οι γιατροί πιστεύουν ότι μπορεί να συνδεθεί με:

  • Κούραση
  • Στρες
  • Αυξημένη καφεΐνη

Οι συσπάσεις του βλεφάρου είναι ανώδυνες, ακίνδυνες και συνήθως υποχωρούν σταδιακά μέχρι που εξαφανίζονται.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συσπάσεις των βλεφάρων είναι κάτι περισσότερο από μια προσωρινή ενόχληση. Μερικοί άνθρωποι έχουν σπασμούς που συμβαίνουν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα συμπτώματα μπορεί να επαναληφθούν για μέρες, εβδομάδες, ή ακόμη και μήνες. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει μεγάλη συναισθηματική δυσφορία, καθώς παρεμβαίνει δραστικά στην ποιότητα της ζωής του ατόμου.

Στις πιο σοβαρές μορφές της, οι οποίες είναι σπάνιες, οι συσπάσεις των ματιών μπορεί να είναι ένα χρόνιο φαινόμενο, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή μείωση της όρασης.

Μερικές φορές, ο βλεφαροσπασμός μπορεί να είναι σύμπτωμα λίγο πιο σοβαρών παθήσεων των ματιών, όπως:

  • Βλεφαρίτιδα (φλεγμονή των βλεφάρων)
  • Ξηροφθαλμία
  • Ευαισθησία στο φως

Πολύ σπάνια, μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας εγκεφαλικής ή νευρικής διαταραχής, όπως:

Οι ακούσιες συσπάσεις των ματιών μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων. Οι πιο “συνήθεις ύποπτοι” σε αυτήν την περίπτωση είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ψύχωσης και της επιληψίας.

Πετάει το μάτι – Είναι δυνατόν να το σταματήσετε;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο βλεφαροσπασμός υποχωρεί από μόνος του. Απλά βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε αρκετά και μειώστε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ και καφέ.

Αν η υποκείμενη αιτία είναι η ξηροφθαλμία, ή κάποιος ερεθισμός στα μάτια, δοκιμάστε τεχνητά δάκρυα που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο. Αυτό συχνά μειώνει τον βλεφαροσπασμό.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι γιατροί δεν έχουν βρει κάποια θεραπεία για το μάτι που πετάει. Αλλά, εκτός από τα τεχνητά δάκρυα, υπάρχουν και μερικές ακόμα μέθοδοι αντιμετώπισης, που έχουν δείξει κάποια αποτελέσματα.

Η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη θεραπεία είναι τοξίνη botulinum (botulinum toxin, σε ουσίες όπως Botox, Dysport, Xeomin). Είναι μια ουσία που εφαρμόζεται και σε γενικότερους μυικούς σπασμούς του προσώπου. Ο γιατρός θα βάλει μικρές ποσότητες της τοξίνης αυτής στους μυς των ματιών σας για να μειωθούν οι σπασμοί. Το αποτέλεσμα διαρκεί μερικούς μήνες, προτού υποχωρήσει σταδιακά.

Σε πιο ήπιες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει φάρμακα όπως:

  • Κλοναζεπάμη (Clonazepam)
  • Λοραζεπάμη (Lorazepam)
  • Υδροχλωρική τριεξυλφαινιδύλη (Trihexyphenidyl hydrochloride)

Αυτά συνήθως παρέχουν μόνο βραχυπρόθεσμη ανακούφιση.

Εναλλακτικές θεραπείες περιλαμβάνουν:

  • Βιοανάδραση
  • Βελονισμός
  • Ύπνωση
  • Χειροπρακτική
  • Διατροφικές θεραπείες
  • Φιμέ γυαλιά

Επιστημονικές μελέτες δεν έχουν αποδείξει ότι αυτές οι θεραπείες λειτουργούν.

Αν οι άνωθεν θεραπείες αποτύχουν, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει χειρουργική επέμβαση αν πετάει το μάτι σας διαρκώς. Πρόκειται για μια διαδικασία που ονομάζεται μυεκτομή, κατά την οποία ο χειρουργός θα αφαιρέσει κάποιους από τους μύες και τα νεύρα γύρω από το βλέφαρό σας.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να ανακουφίσει την πίεση της αρτηρίας στο νεύρο του προσώπου σας που προκαλεί τον σπασμό. Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα, αλλά όπως και με κάθε χειρουργική επέμβαση, υπάρχει πιθανότητα για επιπλοκές.

Πηγή: http://www.webmd.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί το μείγμα ξύδι και μαγειρική σόδα είναι τόσο αποτελεσματικό στο καθάρισμα: Τι συμβαίνει όταν συνδυάζονται

Απίστευτο κόλπο για να φύγουν οι “αιώνιοι” λεκέδες από τις σάλτσες στα τάπερ

Τι είναι η μικροσκοπική τρύπα που έχουν κάποιοι πάνω από το αυτί!

Έγινε viral γιατρός που μας συμβουλεύει (ειδικά τις γυναίκες) να μην κάνουμε αυτό στο ντους!