Piercing: Απλές συμβουλές για να φροντίσετε σωστά το νέο σας σκουλαρίκι

  • Ελισάβετ Σταύρου
piercing
Τα βήματα για την φροντίδα του νέου σας piercing είναι απλά, αλλά πρέπει να τα κάνετε και να μην παραλείπετε κανένα. 

Τα σκουλαρίκια σε διάφορα σημεία του σώματος (piercing) είναι πλέον συνηθισμένα, ειδικά για τους νέους, μπορεί όμως να κρύβουν ορισμένους κινδύνους αν δεν τα φροντίσετε σωστά.

Οι πιο ευαίσθητες περιοχές για piercing, όπως τα αυτιά, ο αφαλός και οι ρώγες, χρειάζονται προσοχή και φροντίδα για να αποφύγετε μολύνσεις και επιπλοκές που θα σας ταλαιπωρήσουν.

Τα βήματα για την φροντίδα είναι απλά, αλλά πρέπει να τα κάνετε και να μην παραλείπετε κανένα.

Διαλέξτε με προσοχή τον άνθρωπο που θα σας κάνει το piercing

Το πρώτο βήμα για τη φροντίδα του piercing σας είναι να επιλέξετε έναν ειδικό και εξειδικευμένο piercer, τον άνθρωπο δηλαδή που θα σας τρυπήσει.

Αφήστε τα σκουλαρίκια μέσα

Μην αφαιρείτε το νέο σας piercing για έξι εβδομάδες ή περισσότερο, ακόμη και τη νύχτα. Το piercing μπορεί να κλείσει αν αφαιρέσετε τα κοσμήματα πολύ νωρίς.

Δείτε επίσης: Γιατί δεν πρέπει να αφήνετε το ξυραφάκι στο ντους

Διατηρήστε το piercing καθαρό

Πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν ακουμπήσετε οπουδήποτε κοντά στη νέα τρύπα, για να αποτρέψετε τη μόλυνση των περιοχών που τρυπήθηκαν πρόσφατα. Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο καθαριστικό χωρίς πρόσθετα χημικά και αρώματα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Ξεπλύνετε καλά το σαπούνι με άφθονο νερό. Αν το piercing ειναι στο αυτί, προσπαθήστε να μην μπει νερό στο αυτί σας.

Μην καθαρίζετε το piercing σας με οξυζενέ (υπεροξείδιο του υδρογόνου) ή αντιβακτηριδιακά σαπούνια, τα οποία μπορούν να βλάψουν το δέρμα.

Βάλτε βαζελίνη

Απλώστε βαζελίνη γύρω από κάθε τρύπημα για να το διατηρήσετε υγρό και να βοηθήσετε στην επούλωση. Η χρήση βαζελίνης από σωλήνα συμπίεσης αντί από ένα βαζάκι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μεταφοράς μικροβίων.

Δείτε επίσης: Γιατί έχω ξηρό δέρμα: 10 λόγοι και πως να το αντιμετωπίσετε

Δώστε προσοχή στο πώς εξελίσσεται το piercing σας

Εάν είναι επώδυνο, κόκκινο ή φουσκωμένο ή βγάζει κιτρινωπό υγρό, μπορεί να έχετε μόλυνση. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να είστε ακόμη πιο προσεκτικοί και να επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό σας.

Διαβάστε επίσης: Μανικιούρ-πεντικιούρ: Τι βλάπτει και τι όχι τα νύχια – Μύθοι και αλήθειες

Mε πληροφορίες από: AAD / Φωτογραφία iStock