Ποια είναι τα καλύτερα σαπούνια για τα χέρια – Τι λέει ο FDA

  • Ελισάβετ Σταύρου
σαπούνια
Τα αντιβακτηριακά σαπούνια δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο νομίζουμε. Το απλό σαπούνι είναι ίσως καλύτερο.

Τα σαπούνια και καθαριστικά σώματος τα οποία προωθούνται ως αντιβακτηριακά, πιστεύουμε ότι θα προστατεύσουν ακόμη περισσότερο την οικογένειά μας από τις αρρώστιες, τα μικρόβια και τις μολύνσεις.

Σύμφωνα όμως με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα αντιβακτηριακά σαπούνια είναι καλύτερα στην πρόληψη ασθενειών από το πλύσιμο με απλό σαπούνι και νερό.

Στην πραγματικότητα, ορισμένα δεδομένα υποδηλώνουν ότι μακροπρόθεσμα τα αντιβακτηριακά συστατικά θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

«Το να ακολουθείς απλές πρακτικές πλυσίματος των χεριών είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την πρόληψη της εξάπλωσης πολλών τύπων λοιμώξεων και ασθενειών», σύμφωνα με τον FDA.

Από το 2016, ο FDA εξέδωσε οδηγία ώστε τα περισσότερα αντιβακτηριακά ενεργά συστατικά δεν μπορούν πλέον να διατίθενται στην αγορά σε μη συνταγογραφούμενα αντισηπτικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως σαπούνια και αφρούς, καθώς ήταν ασαφείς οι επιπτώσεις της καθημερινής μακροπρόθεσμης χρήσης τους.

Τι κάνει το σαπούνι «αντιβακτηριακό»

Τα αντιβακτηριακά σαπούνια (μερικές φορές ονομάζονται αντιμικροβιακά ή αντισηπτικά σαπούνια) περιέχουν ορισμένες χημικές ουσίες που δεν βρίσκονται στα απλά σαπούνια. Αυτά τα συστατικά προστίθενται σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα με σκοπό τη μείωση ή την πρόληψη της βακτηριακής μόλυνσης.

«Δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι αυτά τα φάρμακα παρέχουν πρόσθετη προστασία από ασθένειες και λοιμώξεις. Η χρήση αυτών των προϊόντων μπορεί να δώσει στους ανθρώπους μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας», τονίζει η αμερικανική υπηρεσία.

Ο Οργανισμός συνιστά στους καταναλωτές να πλένουν τα χέρια τους με απλό σαπούνι και νερό, ως έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης της εξάπλωσης μικροβίων.

Πηγή: FDA / Φωτογραφία iStock