Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία μυών και νεύρων, για γερό ανοσοποιητική σύστημα, για επαρκή απορρόφηση του ασβεστίου και προστασία από την οστεοπόρωση.
Δυστυχώς πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν έλλειψη σε αυτή τη βασική βιταμίνη. Τα νήπια που θηλάζουν, λ.χ., μπορεί να έχουν έλλειψη επειδή το μητρικό γάλα δεν παρέχει επαρκείς ποσότητες από αυτήν.
Οι ηλικιωμένοι συχνά έχουν έλλειψη επειδή με την ηλικία μειώνεται η ικανότητα του δέρματος να την συνθέτει όταν εκτίθεται στον ήλιο. Αντίστοιχα, οι άνθρωποι που δεν βγαίνουν καθημερινά στον ήλιο, χάνουν την κύρια, φυσική πηγή τροφοδοσίας του οργανισμού.
Τα αντηλιακά επίσης μειώνουν την παραγωγή της. Επιπλέον, όταν καθόμαστε πίσω από τζάμια, το δέρμα δεν την παράγει όσο ήλιο κι αν έχει, σύμφωνα με το Γραφείο Διατροφικών Συμπληρωμάτων (ODS) των αμερικανικών ομοσπονδιακών Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας (ΝΙΗ).
Οι άνθρωποι με σκουρόχρωμο δέρμα επίσης δεν παράγουν επαρκή βιταμίνη D. Το ίδιο και οι πάσχοντες από διαταραχές που μειώνουν την απορρόφηση των λιπαρών από τα τρόφιμα. Και αυτό διότι η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή και απορροφάται μαζί με τα λίπη στο έντερο. Τέτοιες παθήσεις είναι, λ.χ., η νόσος του Crohn, η κοιλιοκάκη και η ελκώδης κολίτιδα.
Έλλειψη έχουν συχνά και οι πάσχοντες από παχυσαρκία, όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες. Το ίδιο και όσοι έχουν υποβληθεί σε επέμβαση γαστρικής παράκαμψης για τη θεραπεία της παχυσαρκίας.
Αλληλεπιδράσεις με φάρμακα
Οι άνθρωποι αυτοί θεωρητικώς πρέπει να λαμβάνουν συστηματικά συμπληρώματα με βιταμίνη D, διότι η έλλειψή της έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία. Εν τούτοις, όσοι λαμβάνουν φάρμακα για άλλους λόγους δεν πρέπει να τα πάρουν, εάν δεν συμβουλευθούν πρώτα τον γιατρό τους.
Αυτό συνιστάται διότι η βιταμίνη D μπορεί να αλληλεπιδράσει με αρκετά φάρμακα, σύμφωνα με τους ειδικούς του ODS. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:
- Στατίνες (φάρμακα για τη χοληστερόλη). Μπορεί να μειωθεί η δραστικότητά τους όταν κάποιος παίρνει και συμπλήρωμα με πολλή βιταμίνη D. Στις στατίνες που επηρεάζονται συμπεριλαμβάνονται η ατορβαστατίνη, η λοβαστατίνη και η σιμβαστατίνη.
- Στεροειδή όπως η πρεδνιζόνη. Μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα.
- Θειαζίδες (είναι διουρητικά). Μπορεί να αυξήσουν πολύ τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, αν παίρνετε συμπληρώματα βιταμίνης D.
- Ορλιστάτη (είναι φάρμακο για αδυνάτισμα). Μπορεί να μειώσει την ποσότητα της βιταμίνης που απορροφά ο οργανισμός από τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα.
Και για την καρδιά
Άλλα φάρμακα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τη βιταμίνη D είναι τα εξής, σύμφωνα με ειδικούς από την Mayo Clinic, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα:
- Αντιεπιληπτικά: Η φαινοβαρβιτάλη και η φαινυτοΐνη αυξάνουν την διάσπαση της βιταμίνης D και μειώνουν την απορρόφηση του ασβεστίου.
- Ορισμένα φάρμακα για την ψωρίαση: Αν παίρνετε βιταμίνη D μαζί με καλσιποτριόλη, υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν πολύ τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα (υπερασβεστιαιμία).
- Άλλα φάρμακα για τη χοληστερόλη: Η χολεστυραμίνη μπορεί να μειώσει την απορρόφηση της βιταμίνης D.
- Ορισμένα φάρμακα για την καρδιά. Οι υψηλές δόσεις της βιταμίνης D μπορεί να αυξήσουν πολύ τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο επικίνδυνων καρδιολογικών προβλημάτων μαζί με διγοξίνη.
- Ορισμένα φάρμακα για την πίεση. Οι υψηλές δόσεις της βιταμίνης μαζί με διλτιαζέμη ή βεραπαμίλη μπορεί να προκαλέσουν υπερασβεστιαιμία. Μπορεί επίσης να μειωθεί η αποτελεσματικότητα αυτών των δύο αντιυπερτασικών.
- Διεγερτικά καθαρτικά. Η μακροχρόνια λήψη υψηλών δόσεων από αυτά μπορεί να μειώσει την απορρόφηση της βιταμίνης D.
Τα προαναφερθέντα είναι μόνο μερικά από τα φάρμακα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τη βιταμίνη D. Επομένως πριν την πάρετε, το καλύτερο είναι να συμβουλεύεστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν παίρνετε φάρμακα ή άλλες βιταμίνες, με ή χωρίς ιατρική συνταγή.
Φωτογραφία: iStock