Ποια προϊόντα οικιακού καθαρισμού αδρανοποιούν τον κορονοϊό: Μέχρι πόσο να τα αραιώνετε
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Viruses, είναι μία από τις πρώτες που εστιάζουν στον κοινές χημικές ουσίες καθαρισμού, που βρίσκονται συνήθως στο σπίτι και χρησιμοποιούνται για την απολύμανση επιφανειών. Επικεφαλής της έρευνας ήταν η δρ. Julie McAuley από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.
Αν και οι εμβολιασμοί είναι το κλειδί για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών και νοσηλείας από COVID-19, ο SARS-CoV-2 μπορεί να μολύνει εμβολιασμένα άτομα. Καθώς η απομόνωση στο σπίτι συνεχίζει να χρησιμοποιείται παγκοσμίως ως εργαλείο για την μείωση της εξάπλωσης της COVID-19, προέκυψε η ανάγκη να τεσταριστεί επιστημονικά η αποτελεσματικότητα των πιο κοινών προϊόντων καθαρισμού οικιακής χρήσης.
Μια έρευνα που διεξήχθη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι περισσότερο από το 80% των ερωτηθέντων δεν ένιωθαν ότι ήξεραν πώς να απολυμάνουν το σπίτι τους και να καθαρίζουν με ασφάλεια για να αποτρέψουν την μετάδοση του SARS-CoV-2, παρά τις προσπάθειές τους για καλύτερη απολύμανση του σπιτιού τους.
Κορονοϊός: Τον αδρανοποιούν χλωρίνη, απορρυπαντικό πιάτων και οινόπνευμα, αλλά όχι το ξύδι
Για να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα, η ερευνητική ομάδα της δρ. McAuley εξέτασε την ικανότητα φθηνών και εύκολα διαθέσιμων οικιακών προϊόντων καθαρισμού να καθιστούν τον SARS-CoV-2 μη μολυσματικό. Τέτοια περιλάμβαναν ουσίες όπως:
- ξύδι
- χλωρίνη
- απορρυπαντικό πιάτων
- αιθανόλη (οινόπνευμα)
“Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το απορρυπαντικό πιάτων, η χλωρίνη και το οινόπνευμα είναι πολύ αποτελεσματικά στο να καθιστούν τον SARS-CoV-2 μη μολυσματικό. Από την άλλη πλευρά, το ξύδι αποδείχτηκε ότι δεν λειτουργεί καθόλου το ίδιο”, είπε η δρ. McAuley.
Μέχρι πόσο να αραιώνετε τα καθαριστικά προϊόντα για να πετυχαίνει η αδρανοποίηση του κορονοϊού
Τα ευρήματα της μελέτης αποκαλύπτουν την ελάχιστη συγκέντρωση, στην οποία οι χρήστες μπορούν να αραιώσουν το προϊόν οικιακού καθαρισμού, ώστε να μπορεί να αδρανοποιήσει τον SARS-CoV-2.
“Για να φτιάξετε ένα αποτελεσματικό διάλυμα καθαρισμού, είναι τόσο απλό όσο να προσθέσετε παρόμοια ποσότητα απορρυπαντικού για τα πιάτα στο νερό όπως θα κάνατε για τα πιάτα σας (2 ml σε 1 λίτρο). Στη συνέχεια να σκουπίσετε την πιθανή επιφάνεια που έχει μολυνθεί από SARS-CoV-2 και να την αφήσετε να στεγνώσει”, είπε η δρ. McAuley.
«Για τη χλωρίνη, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι μόλις 5 mL μπορούν να προστεθούν σε 1 λίτρο νερό και θα μπορούσαν να είναι ιδανικά για την απολύμανση των επιφανειών του μπάνιου.
Τα καθαριστικά χεριών με αιθανόλη, ή αντίστοιχα διαλύματα που χρησιμοποιούνται για καθαρισμό επιφανειών, πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 40% οινόπνευμα για να είναι αποτελεσματικά».
Είναι άραγε ακόμα πιο αποτελεσματικός ο συνδυασμός αυτών των προϊόντων;
Η μελέτη εξέτασε επίσης εάν ο συνδυασμός των προϊόντων οικιακής χρήσης θα αύξανε την αποτελεσματικότητά τους και διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε κανένα όφελος.
“Παραδόξως, όταν συνδυάσαμε χλωρίνη και απορρυπαντικό πιάτων, δεν είδαμε αυξημένη ιοκτόνο δυνατότητα απενεργοποίησης του SARS-CoV-2 σε σύγκριση με τη χρήση κάθε συστατικού από μόνο του”, είπε η δρ. Μακόλεϊ.
«Πρέπει επίσης να προειδοποιήσουμε ενάντια στον συνδυασμό χημικών ουσιών σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η ιοκτόνος δράση τους, καθώς ορισμένα οικιακά απολυμαντικά περιέχουν ρυθμιστικούς παράγοντες που βρήκαμε ότι μπορεί να εξουδετερώσουν την αποτελεσματική ιοκτόνο της άλλης χημικής ουσίας με την οποία αναμίχθηκαν», επισήμανε.
Πηγή: https://medicalxpress.com
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί δεν πρέπει ποτέ να αναμειγνύετε χλωρίνη και αμμωνία
Πώς να φτιάξετε διάλυμα μαγειρικής σόδας για να απολυμάνετε φρούτα και λαχανικά