Iatropedia

Ποιοι είναι οι 3 πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να κόψετε το κάπνισμα, σύμφωνα με νέα μελέτη

Young woman in café

Μια νέα ανασκόπηση περισσότερων από 300 μελετών έχει εντοπίσει τα καλύτερα εργαλεία για να κόψετε το κάπνισμα.

Υπάρχουν πολλά προϊόντα που μπορούν να σας βοηθήσουν να κόψετε μια για πάντα το κάπνισμα. Ωστόσο, οι πολλές επιλογές μπορούν να σας μπερδέψουν και να μην καταλάβετε ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος για εσάς.

Μια νέα βιβλιογραφική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Society for the Study of Addiction, αποκάλυψε τους τρεις πιο αποτελεσματικούς τρόπους διακοπής του καπνίσματος.

Η Cochrane Tobacco Addiction Group (CTAG) διεξήγαγε την έρευνα, η οποία περιελάμβανε περισσότερες από 300 προηγούμενες μελέτες σχετικά με προϊόντα διακοπής του καπνίσματος και 157.179 συμμετέχοντες.

Ποιοι είναι οι τρεις πιο αποτελεσματικοί τρόποι διακοπής του καπνίσματος;

Από όλες τις τρέχουσες διαθέσιμες επιλογές, οι ερευνητές εντόπισαν τρεις παρεμβάσεις που αναδείχθηκαν ως οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες για να κόψετε το κάπνισμα.

1) Βαρενικλίνη (Varenicline) – Ένα από του στόματος συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται παράλληλα με την εκπαίδευση και την παροχή συμβουλών για τη διακοπή του καπνίσματος.

2) Κυτισίνη (Cytisine) – Ένα βοήθημα φυτικής προέλευσης για τη διακοπή του καπνίσματος που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

3) Ηλεκτρονικά τσιγάρα (με νικοτίνη) – Τα στοιχεία σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για διακοπή του καπνίσματος παραμένουν κάπως αμφιλεγόμενα. Ωστόσο, η παρούσα ανασκόπηση διαπίστωσε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν αποτελεσματικά στο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα.

Η βαρενικλίνη και η κυτισίνη ανήκουν και οι δύο σε μια κατηγορία φαρμάκων γνωστών ως μερικοί αγωνιστές των υποδοχέων νικοτίνης.

«Αλληλεπιδρώντας με το τμήμα του εγκεφάλου που επηρεάζει κανονικά η νικοτίνη, συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων στέρησης που εμφανίζουν οι άνθρωποι όταν σταματούν το κάπνισμα, όπως δυσάρεστες αλλαγές στη διάθεση», δηλώνουν οι ερευνητές.

Δείτε επίσης: Κυτισίνη: Η νέα θεραπεία για τη διακοπή του καπνίσματος, αναμένεται στην Ελλάδα σε δύο εβδομάδες

Κάνουν επίσης το κάπνισμα λιγότερο ευχάριστο, αποθαρρύνοντας τους καπνιστές από τη χρήση τσιγάρων.

Η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης (NRT), η οποία περιλαμβάνει προϊόντα όπως επιθέματα νικοτίνης, τσίχλες και παστίλιες είναι επίσης αποτελεσματική. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια τέτοια θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική όταν γίνεται συνδυαστικά, δηλαδή να μασάτε μια τσίχλα ενώ φοράτε ένα έμπλαστρο.

Οι ερευνητές τονίζουν τη σημασία της συμβουλευτικής θεραπείας για όσους θέλουν να κόψουν το κάπνισμα.

Τα οφέλη για την υγεία από τη διακοπή του καπνίσματος

Είκοσι λεπτά: ο καρδιακός ρυθμός επιστρέφει σε φυσιολογικά επίπεδα και πέφτει και η αρτηριακή πίεση.

Μια μέρα: Μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής.

Τρεις μήνες: Η λειτουργία των πνευμόνων σας αρχίζει να βελτιώνεται.

Ένα έτος: Ο κίνδυνος για στεφανιαία νόσο είναι ο μισός από εκείνον ενός ατόμου που καπνίζει.

Πέντε χρόνια: Ο κίνδυνος καρκίνου του στόματος και του λαιμού είναι ο μισός από εκείνον ενός ατόμου που καπνίζει.

Δέκα χρόνια: Ο κίνδυνος να πεθάνεις από καρκίνο του πνεύμονα είναι περίπου ο μισός από εκείνον ενός ατόμου που καπνίζει.

Δείτε επίσης: Το άτμισμα μπορεί να βλάπτει τους πνεύμονες των νέων όσο και το κάπνισμα

Φωτογραφία iStock