Πολύ λάδι, πολύ αλάτι και παραψημένα λαχανικά: Τα λάθη στη μαγειρική που κάνουν το γεύμα μας ανθυγιεινό

  • Ελισάβετ Σταύρου
μαγείρεμα - ανθυγιεινό γεύμα
Η υπερβολική χρήση λαδιού και αλατιού και το μαγείρεμα υποκατάστατων του κρέατος μετατρέπουν ένα γεύμα σε επικίνδυνο για την υγεία μας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το γεύμα μας είναι πιο υγιεινό αν το μαγειρέψουμε μόνοι μας, από το να παραγγείλουμε ή να αγοράσουμε έτοιμο φαγητό.

Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις, δηλαδή λάθη που μπορεί να κάνουμε όταν μαγειρεύουμε, που μπορεί να μετατρέψουν ένα φαινομενικά υγιεινό γεύμα, σε ανθυγιεινό.

Υπερβολική χρήση λαδιού ή βουτύρου

Το βούτυρο και το λάδι χρησιμοποιούνται σχεδόν καθημερινά στο μαγείρεμα, αλλά αν χρησιμοποιηθούν σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να κάνουν το γεύμα μας ανθυγιεινό, προσθέτοντας θερμίδες και λίπη.

Φυσικά, η πιο υγιεινή επιλογή είναι το ελαιόλαδο, αλλά ακόμη και αυτό, σε υπερβολικές ποσότητες έχει πολλές παραπάνω θερμίδες.

Μία κουταλιά της σούπας λάδι έχει περίπου 120 θερμίδες και 14 γραμμάρια λίπους. Για να αποφύγετε το πρόσθετο λάδι ή βούτυρο όταν μαγειρεύετε, χρησιμοποιήστε ένα ταψί σιλικόνης ή μια λαδόκολλα στο ψήσιμο. Άλλες επιλογές που μπορούν να διατηρήσουν υγιεινό το γεύμα μας είναι το ψήσιμο στο airfryer και το σοτάρισμα των λαχανικών στο τηγάνι με νερό και ζωμό, αντί για λάδι και βούτυρο.

Δείτε επίσης: Λάδι αβοκάντο: Τα οφέλη στην υγεία και πως να το χρησιμοποιούμε

Υπερβολικό αλάτι στο γεύμα

Αναμφισβήτητα το αλάτι προσθέτει εξαιρετική γεύση στο φαγητό μας, ωστόσο και αυτό σε υπερβολικές ποσότητες είναι επικίνδυνο για την υγείας μας.

Υπέρταση, κατακράτηση υγρών και φούσκωμα είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα υγείας που μπορεί να μας προκαλέσει η υπερβολική κατανάλωση αλατιού.

Όταν μαγειρεύετε χρησιμοποιήστε ελάχιστο αλάτι, και αν θέλετε να προσθέτε έξτρα γεύση στο γεύμα σας δοκιμάστε άλλα μπαχαρικά, όπως πάπρικα, κύμινο και κουρκουμά, ή δοκιμάστε να προσθέτε περισσότερα κρεμμύδια και σκόρδα.

Δείτε επίσης: 7 απροσδόκητα αλμυρές τροφές: Πώς να ελέγξετε την πρόσληψη του «κρυμμένου» αλατιού

Μαγείρεμα λαχανικών

Φυσικά, τα λαχανικά είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για μια υγιεινή διατροφή, αλλά η προσθήκη τους στο γεύμα μας δεν το κάνει αυτόματα υγιεινό.

Πρέπει να προσέχουμε στον τρόπο που θα μαγειρέψουμε τα λαχανικά μας, αλλά και τον συδυασμό των τροφίμων με τα οποία θα τα φάμε. Το υπερβολικό μαγείρεμα των λαχανικών μειώνει την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες και μέταλλα. Βεβαιωθείτε ότι το λαχανικό διατηρεί το ζωηρό του χρώμα και φροντίστε να μην τα παραψήσετε.

Δείτε επίσης: E.coli, σαλμονέλα: Γιατί τα λαχανικά αποτελούν πολλές φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από το κρέας

Υποκατάστατα κρέατος

Αν ακολουθείτε μια vegetarian (φυτική) διατροφή και αποφεύγετε να τρώτε κρέας, αυτό δεν κάνει απαραίτητα το γεύμα σας υγιεινό.

Τα υποκατάστατα κρέατος, όπως ο κιμάς σόγιας ή τα μπιφτέκια σόγιας, είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που μπορεί να διαταράξουν το μικροβίωμα του εντέρου σας, επιβραδύνοντας το μεταβολισμό σας, αφού περιέχουν τεχνητές πρωτεΐνες.

Δείτε επίσης: Υποκατάστατα κρέατος: Είναι πιο υγιεινά για την καρδιά από το κανονικό κρέας [μελέτη]

Αντικολλητικά τηγάνια με τεφλόν και μαντεμένια σκεύη

Τα αντικολλητικά τηγάνια με PTFE είναι ασφαλή όταν χρησιμοποιούνται με βάση τις οδηγίες χρήσεως. Ωστόσο, σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, η επίστρωση μπορεί να αρχίσει να διαλύεται, δημιουργώντας δυνητικά επιβλαβείς αναθυμιάσεις.

Τα «παντοτινά χημικά» που βρίσκονται στο τηγάνι μας, αν «απελευθερωθούν» μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τα μαντεμέδια μαγειρικά σκεύη, τα οποία είναι φτιαγμένα από χυτοσίδηρο, είναι μια αρκετά ασφαλής επιλογή. Ωστόσο, επειδή είναι αρκετά δύσκολα στον καθαρισμό τους και τη συντήρησή τους, μπορεί να δημιουργηθεί μια επιβλαβής εστία μικροβίων.

Δείτε επίσης: Μήπως σας αρρωσταίνει το τηγάνι σας; Τι πρέπει να ξέρετε για τη «γρίπη του τεφλόν»

Φωτογραφία iStock