Πόνος στο στήθος: Έμφραγμα ή άλλο πρόβλημα υγείας και πότε να ζητήσετε βοήθεια
Ο πόνος στο στήθος είναι ένα σύμπτωμα που ανησυχεί πολλούς ανθρώπους, καθώς έχει συνδεθεί με το έμφραγμα. Ωστόσο, ο πόνος αυτός δεν προέρχεται πάντα από την καρδιά. Ο πόνος στο στήθος είναι ένα ανησυχητικό σύμπτωμα, που μπορεί να σχετίζεται με μια πληθώρα καταστάσεων, από τις πιο αθώες μέχρι τις πιο σοβαρές. Είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε πότε πρέπει να ζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια και πότε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για περαιτέρω έλεγχο.
Ακολουθούν κάποιες πιθανές αιτίες για τον πόνο στο στήθος (εκτός του εμφράγματος):
- Κρίση πανικού: Οι κρίσεις πανικού συχνά συνοδεύονται από ταχυκαρδία, γρήγορη αναπνοή και πόνο στο στήθος, που μπορεί να μοιάζει με καρδιακή προσβολή.
- Κοστοχονδρίτιδα: Φλεγμονή στο σημείο που τα πλευρά συνδέονται με το στέρνο (το οστό του στήθους), προκαλεί πόνο στο στήθος που επιδεινώνεται με την κίνηση.
- Έρπητας ζωστήρας: Ο ιός αυτός μπορεί να προκαλέσει έντονο, διαπεραστικό πόνο στη μία πλευρά του σώματος, συχνά συνοδευόμενο από εξάνθημα που εκτείνεται από το στήθος προς την πλάτη.
- Μυϊκή καταπόνηση: Ο πόνος από τραυματισμούς ή υπερβολική καταπόνηση των μυών και των τενόντων μεταξύ των πλευρών είναι συχνή αιτία.
Πόνος στο στήθος και προβλήματα του πεπτικού συστήματος
Ο πόνος στο στήθος μπορεί επίσης να προκληθεί από διάφορα προβλήματα του πεπτικού συστήματος, όπως:
- Σπασμοί ή στένωση του οισοφάγου: Ο οισοφάγος, που μεταφέρει την τροφή από το στόμα στο στομάχι, μπορεί να εμφανίσει σπασμούς που προκαλούν πόνο.
- Πέτρες στη χολή: Οι πέτρες στη χολή προκαλούν πόνο, συνήθως μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά.
- Καούρα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ): Η παλινδρόμηση του γαστρικού οξέος στον οισοφάγο μπορεί να προκαλέσει έντονο «κάψιμο» στο στήθος, συχνά συγχεόμενο με καρδιακό πόνο.
- Έλκος στομάχου ή γαστρίτιδα: Ο πόνος μπορεί να είναι πιο έντονος όταν το στομάχι είναι άδειο, και μπορεί να ανακουφίζεται μετά από την κατανάλωση φαγητού.
Πόνος στο στήθος στα παιδιά
Στα παιδιά, ο πόνος στο στήθος σπάνια σχετίζεται με την καρδιά. Συχνότερα οφείλεται σε μυοσκελετικά προβλήματα, λοιμώξεις ή γαστρεντερικά ζητήματα.
Φροντίδα στο σπίτι
Πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε θεραπεία στο σπίτι για τον πόνο στο στήθος, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Αν και ορισμένες αιτίες που προκαλούν πόνο δεν είναι σοβαρές, ωστόσο θα πρέπει να αποκλειστούν οι επικίνδυνες καταστάσεις.
Πότε να επικοινωνήσετε με έναν ιατρό
Η άμεση ιατρική βοήθεια είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα υποδηλώνουν σοβαρή κατάσταση. Καλέστε το 166 ή τον τοπικό αριθμό έκτακτης ανάγκης εάν:
- νιώθετε ξαφνικό συνθλιπτικό πόνο ή αφόρητη πίεση στο στήθος
- ο πόνος αντανακλάται στη γνάθο, το αριστερό χέρι ή ανάμεσα στις ωμοπλάτες
- έχετε ζαλάδα, ναυτία, ταχυπαλμία, δύσπνοια ή έντονη εφίδρωση
- έχετε στηθάγχη με τάσεις επιδείνωσης, που ακόμα και με ελαφριά δραστηριότητα διαρκεί περισσότερο από το συνηθισμένο
- τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν είστε σε κατάσταση ηρεμίας
- έχετε οξύ πόνο στο στήθος και δύσπνοια μετά από μακρά ακινησία, όπως μετά από υπερατλαντικό ταξίδι ή χειρουργείο, ειδικά αν το ένα πόδι είναι πρησμένο περισσότερο από το άλλο, κάτι που μπορεί να υποδεικνύει θρόμβο στους πνεύμονες
- έχετε διαγνωστεί με καρδιακή προσβολή ή πνευμονική εμβολή
Παράγοντες κινδύνου καρδιακής προσβολής
Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής είναι μεγαλύτερος εάν ισχύουν οι παρακάτω παράγοντες:
- Έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου.
- Είστε καπνιστής, ή κάνετε χρήση ουσιών (όπως κοκαΐνη) ή είστε υπέρβαρος.
- Έχετε υψηλή χοληστερόλη, υπέρταση ή διαβήτη.
- Έχετε ήδη διαγνωστεί με καρδιακή νόσο.
Άλλα red flags για άμεση επικοινωνία με τον γιατρό σας
Εκτός από τις παραπάνω καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, είναι καλό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, καθώς μπορεί να υποκρύπτονται και άλλα προβλήματα υγείας (π.χ. από τους πνεύμονες)
Έτσι, λοιπόν, δείξτε προσοχή εάν:
- Έχετε πυρετό ή βήχα που συνοδεύεται από κιτρινοπράσινα φλέγματα, καθώς αυτό μπορεί να υποδηλώνει λοίμωξη των πνευμόνων.
- Ο πόνος στο στήθος είναι συνεχής και δεν υποχωρεί.
- Αντιμετωπίζετε δυσκολία στην κατάποση, που μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα στον οισοφάγο.
- Ο πόνος στο στήθος διαρκεί περισσότερες από 3 έως 5 ημέρες, καθώς αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη χρόνιας ή υποκείμενης κατάστασης.