Iatropedia

Πόνος στο στήθος: Έμφραγμα ή άλλο πρόβλημα υγείας και πότε να ζητήσετε βοήθεια

Upset stressed mature middle aged woman feeling pain ache touching chest having heart attack, sad worried senior older lady suffers from heartache at home, infarction or female heart disease concept

Ο πόνος στο στήθος μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, γι' αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις πιθανές αιτίες, καθώς και το πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Ο πόνος στο στήθος είναι ένα σύμπτωμα που ανησυχεί πολλούς ανθρώπους, καθώς έχει συνδεθεί με το έμφραγμα. Ωστόσο, ο πόνος αυτός δεν προέρχεται πάντα από την καρδιά. Ο πόνος στο στήθος είναι ένα ανησυχητικό σύμπτωμα, που μπορεί να σχετίζεται με μια πληθώρα καταστάσεων, από τις πιο αθώες μέχρι τις πιο σοβαρές. Είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε πότε πρέπει να ζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια και πότε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για περαιτέρω έλεγχο.

Ακολουθούν κάποιες πιθανές αιτίες για τον πόνο στο στήθος (εκτός του εμφράγματος):

Πόνος στο στήθος και προβλήματα του πεπτικού συστήματος

Ο πόνος στο στήθος μπορεί επίσης να προκληθεί από διάφορα προβλήματα του πεπτικού συστήματος, όπως:

Πόνος στο στήθος στα παιδιά

Στα παιδιά, ο πόνος στο στήθος σπάνια σχετίζεται με την καρδιά. Συχνότερα οφείλεται σε μυοσκελετικά προβλήματα, λοιμώξεις ή γαστρεντερικά ζητήματα.

Φροντίδα στο σπίτι

Πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε θεραπεία στο σπίτι για τον πόνο στο στήθος, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Αν και ορισμένες αιτίες που προκαλούν πόνο δεν είναι σοβαρές, ωστόσο θα πρέπει να αποκλειστούν οι επικίνδυνες καταστάσεις.

Πότε να επικοινωνήσετε με έναν ιατρό

Η άμεση ιατρική βοήθεια είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα υποδηλώνουν σοβαρή κατάσταση. Καλέστε το 166 ή τον τοπικό αριθμό έκτακτης ανάγκης εάν:

Παράγοντες κινδύνου καρδιακής προσβολής

Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής είναι μεγαλύτερος εάν ισχύουν οι παρακάτω παράγοντες:

Άλλα red flags για άμεση επικοινωνία με τον γιατρό σας

Εκτός από τις παραπάνω καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, είναι καλό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, καθώς μπορεί να υποκρύπτονται και άλλα προβλήματα υγείας (π.χ. από τους πνεύμονες)

Έτσι, λοιπόν, δείξτε προσοχή εάν: