Iatropedia

Πώς μπορείτε να μειώσετε τη χοληστερόλη με απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σας

Healthy food for heart care: overhead view of healthy food rich in Omega-3 and antioxidants and a blood pressure monitor, tape measure and stethoscope shot on wooden table. The composition includes a salmon fillet, sardines, avocado, extra virgin olive oil, brown lentils, celery, artichoke blueberries, celery, carrots, brown lentils, asparagus, artichoke, broccoli, flax seeds, chia seeds and some nuts like almonds, pistachio and pecan. High resolution 42Mp studio digital capture taken with SONY A7rII and Zeiss Batis 40mm F2.0 CF lens

Η υπερβολική χοληστερόλη μπορεί να συσσωρευτεί στις αρτηρίες σας, προκαλώντας αθηροσκλήρωση ή σκλήρυνση των αρτηριών.

Η χοληστερόλη είναι μια ουσία στο σώμα που βοηθά στην υποστήριξη των κυτταρικών μεμβρανών, βοηθά στην πέψη, στην πρόσληψη βιταμίνης D δέρμα και στην παραγωγή ορμονών.

Περίπου το 75% της χοληστερόλης στο σώμα παράγεται φυσικά στο συκώτι και το υπόλοιπο προέρχεται από τις τροφές που τρώμε.

Συνήθως, η υψηλή χοληστερόλη δεν προκαλεί συμπτώματα και μπορεί να μην γνωρίζετε ότι η χοληστερόλη στο αίμα σας είναι πολύ υψηλή. Η υπερβολική χοληστερόλη μπορεί να συσσωρευτεί στις αρτηρίες σας, προκαλώντας αθηροσκλήρωση ή σκλήρυνση των αρτηριών. Αυτό περιορίζει τη ροή του αίματος μέσω των αρτηριών και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά ιατρικά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Η χοληστερόλη «χωρίζεται» στην λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) («καλή» χοληστερόλη), στην λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) («κακή» χοληστερόλη) και στα τριγλυκερίδια.

Για να μειώσετε την χοληστερόλη στο αίμα σας πρέπει να κάνετε κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητά σας και στον τρόπο ζωής σας, που αφορούν κυρίως την διατροφή και την άσκηση.

Διατροφή

Για να μειώσετε την «κακή» χοληστερόλη πρέπει να ακολουθείται συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες, που θα συμβάλλουν συνολικά στην υγεία του οργανισμού σας.

Δείτε επίσης: Χοληστερίνη: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Χάστε βάρος

Το να είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι τείνει να αυξάνει τα επίπεδα της LDL («κακής») χοληστερόλης. Η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και να αυξήσει τα επίπεδα της HDL («καλής») χοληστερόλης.

Κάντε τακτικά γυμναστική

Η άσκηση μπορεί να αυξήσει την HDL («καλή») χοληστερόλη σας έως και 6% και να μειώσει την LDL («κακή») χοληστερόλη σας κατά 10%. Μόλις 40 λεπτά άσκησης, όπως περπάτημα, κολύμπι ή ποδηλασία τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα, μπορεί να έχουν αντίκτυπο στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Δείτε επίσης: 10 τροφές που μειώνουν τη χοληστερίνη στον οργανισμό

Κόψτε το κάπνισμα ή/και το άτμισμα

Το κάπνισμα δεν είναι μόνο κακό για τους πνεύμονές σας. Μειώνει επίσης την HDL («καλή») χοληστερόλη σας και αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Όταν κόψετε το κάπνισμα, τα επίπεδα HDL σας θα αυξηθούν.

Πηγή: emedicinehealth.com / Φωτογραφία iStock