Iatropedia

Πως μπορούμε να αποφύγουμε το hangover μετά το πασχαλινό τραπέζι;

Μία από τις βασικές αιτίες του hangover είναι η αφυδάτωση που προκαλείται από τη διουρητική ιδιότητα του αλκοόλ που καταναλώσαμε.

Τις μέρες των γιορτών, όπως το Πάσχα, οι περισσότεροι πίνουμε ένα ποτηράκι παραπάνω από το συνηθισμένο, ειδικά άμα βρισκόμαστε σε κάποιο τραπέζι με οικογένεια και φίλους. Κρασί, μπύρες ή και τσίπουρο δεν λείπουν σχεδόν από κανένα πασχαλινό τραπέζι και συνοδεύουν τέλεια το ψητό κρέας.  Πρέπει, όμως, πάντα να κρατάμε το μέτρο στην κατανάλωση αλκοόλ, για να μην έχουμε ανεπιθύμητες επιπτώσεις για την υγείας μας και να προλάβουμε το hangover της επόμενης ημέρας.

Υπάρχουν κάποιες πρακτικές συμβουλές τις οποίες, εάν εφαρμόσουμε, θα απολαύσουμε το ποτό μας χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο βασικότερος κανόνας πρόληψης για να μην μεθύσουμε, είναι να μην πιούμε αλκοόλ. Αλλά επειδή αυτό τέτοιες μέρες θεωρείται μάλλον απίθανο, μπορούμε να κάνουμε τα παρακάτω, που προτείνουν οι SOS Ιατροί:

Δείτε επίσης: Αλκοόλ και hangover: Έχει σημασία με ποια σειρά πίνουμε τι;

Μέθη, εμετός και δηλητηρίαση από αλκόολ – Τι κάνουμε;

Τα πρώτα συμπτώματα της μέθης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων επιβράδυνση στις αντιδράσεις μας, ενώ όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνουμε μπορεί να καταλήξουμε χωρίς συντονισμό κινήσεων ή χωρίς ισορροπία. Ο λόγος μας μπορεί να γίνει συγκεχυμένος, η όρασή μας να επηρεαστεί και να βλέπουμε διπλά ή ακόμα και να παρουσιάσουμε δυνατές συναισθηματικές αντιδράσεις (βία ή κλάματα).

Αν συνειδητοποιήσουμε ότι παρουσιάζουμε σημάδια μέθης, εμείς οι ίδιοι η κάποιος φίλος μας, σταματάμε άμεσα την κατανάλωση του αλκοόλ.

Στις πιο ήπιες περιπτώσεις μέθης, ξεκινάμε άμεσα:
-ΔΕΝ πίνουμε γάλα μετά το μεθύσι
-ΔΕΝ πίνουμε λάδι
-ΔΕΝ καταπίνουμε σκόνη καφέ, δεν πίνουμε καφέ

Όλα αυτά επιβαρύνουν τον οισοφάγο και υπό προϋποθέσεις μπορεί να τον φράξουν, προκαλώντας ολέθρια αποτελέσματα, καθώς αποτρέπουν τη διαφυγή αερίων από το στομάχι. Πίνουμε μικρές γουλιές διαυγών υγρών για ενυδάτωση. Περιμένουμε περίπου 30 λεπτά μετά τον τελευταίο εμετό. Παραδείγματα διαυγούς υγρού είναι το νερό, το Gatorade ή το Powerade. Εάν μπορούμε, πίνουμε 1-2 ποτήρια νερό (όσο αντέχει το στομάχι μας) και συνοδεύουμε και με 1-2 φρυγανιές ή κάποιο παξιμάδι, ώστε να διατηρήσουμε τα υγρά στον οργανισμό, να αποφύγουμε την αφυδάτωση και να διαλυθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα το αλκοόλ.

Πρέπει ή όχι να επιδιώξουμε να κάνουμε εμετό;

Αν και κάποιοι φίλοι, μας συστήνουν να επιχειρήσουμε να κάνουμε εμετό, πρόκειται για μία επικίνδυνη τακτική. Εάν αισθανόμαστε ότι θα κάνουμε εμετό, είναι καλύτερο να το αφήσουμε να συμβεί φυσικά.

Τι πρέπει να κάνουμε αν κάποιος φίλο μας κάνει εμετό:

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε οξεία δηλητηρίαση από αλκοόλ ή σε απώλεια αισθήσεων, κώμα ή και θάνατο. Η ποσότητα αλκοόλ που χρειάζεται για να προκληθεί δηλητηρίαση από αλκοόλ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που περιλαμβάνουν το μέγεθος, το βάρος, την ηλικία, κ.α. Οι έφηβοι και όσοι δεν έχουν εμπειρία στην κατανάλωση αλκοόλ είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι.

Αν υποψιαστούμε ότι κάποιος έχει πάθει δηλητηρίαση από αλκοόλ, το αντιμετωπίζουμε ως επείγον περιστατικό και καλούμε ασθενοφόρο. Μένουμε μαζί του μέχρι να φτάσει βοήθεια! Η αντιμετώπιση της οξείας μέθης, στον κωματώδη ή ληθαργικό ασθενή γίνεται μόνο σε νοσοκομείο.

Δείτε επίσης: Συμβουλές για το Πάσχα: Τι να προσέχετε στην εκδρομή – Ο κίνδυνος της υπερφαγίας

Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζει κάποιος όταν έχει πάθει δηλητηρίαση από αλκοόλ;

Γιατί παθαίνουμε hangover; Ποια είναι τα συμπτώματα

Hangover είναι το άσχημο συναίσθημα της επόμενης μέρας που ακολουθεί μία βραδιά με περισσότερο αλκοόλ. Τα συμπτώματα που προκύπτουν μετά την κατανάλωση ποσότητας αλκοόλ, μεγαλύτερης από αυτή που μπορεί να διαχειριστεί το σώμα σας, είναι τα εξής:

  1. Ναυτία
  2. Ζαλάδα
  3. Πονοκέφαλος
  4. Πόνος στην περιοχή του στομάχου
  5. Έντονη κόπωση και εξάντληση
  6. Φωτοευαισθησία
  7. Διαταραχές ύπνου
  8. Ξηροστομία και δίψα
  9. Συμπτώματα κατάθλιψης
  10. Αύξηση της αρτηριακής πίεσης (σπανιότερα)

Δείτε επίσης: ΕΦΕΤ: Tips για ασφαλή διαχείριση των τροφίμων εν όψει Πάσχα

To αλκοόλ έχει από τη φύση του διουρητική δράση. Μία από τις βασικές αιτίες του hangover είναι η αφυδάτωση που προκαλείται από τη διουρητική ιδιότητα του αλκοόλ, η οποία αυξάνεται αναλογικά με την ποσότητα του αλκοόλ που λαμβάνουμε.

Για αυτό το λόγο οι συχνές επισκέψεις μας στην τουαλέτα μας κάνουν να αποβάλλουμε μεγάλες ποσότητες ύδατος και κατά συνέπεια ηλεκτρολυτών (όπως το Κάλιο και το Μαγνήσιο). Επομένως, η αφυδάτωση είναι ενδεχομένως και η κύρια αιτία του πονοκεφάλου που νιώθουμε κατά τη διάρκεια του hangover. Ακόμα, ειδικά όταν είμαστε νηστικοί, το αλκοόλ ενισχύει την παραγωγή υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι, με αποτέλεσμα τον έντονο πόνο και τις γαστρεντερικές  διαταραχές.

Επιπλέον, το αλκοόλ έχει την ιδιότητα να μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αυτή πολλές φορές είναι η αιτία για την έντονη ζαλάδα, την κόπωση και την ευερεθιστότητα που προκαλείται από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων οινοπνεύματος.

Τα προβλήματα στον ύπνο προκύπτουν από την έκπτωση παραγωγής μελατονίνης (ορμόνη του ύπνου) με την κατανάλωση αλκοόλ.

Οι επιδράσεις του αλκοόλ στον οργανισμό μας ποικίλουν ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνουμε, την κατάσταση της υγείας μας, τη σωματική μας διάπλαση, την ηλικία μας και το φύλο μας. Αν και οι επιδράσεις του αλκοόλ μπορούν να γίνουν αισθητές σε ολόκληρο τον οργανισμό, υπάρχουν κάποια όργανα που επηρεάζονται και επιβαρύνονται περισσότερο από κάποια άλλα.

Φωτογραφία iStock