Iatropedia

Πώς να αποκτήσετε πιο λευκά και λαμπερά δόντια με απλούς σπιτικούς τρόπους

Ready for clening teeth, toothbrush and toothpaste close up

Πέρα από τα επαγγελματικά κιτ λεύκανσης, υπάρχουν και κάποιο φυσικοί τρόποι να κάνετε πιο λαμπερά τα δόντια σας.

Υπάρχουν αρκετοί ασφαλείς και αποτελεσματικοί τρόποι για να αφαιρέσετε την «κιτρινίλα» από τα δόντια σας. Πριν επισκεφτούμε τον γιατρό για να μας λευκάνει τα δόντια, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας στο σπίτι.

Γιατί κιτρινίζουν τα δόντια μας; 

Όσο μεγαλώνουμε, ο σμάλτος των δοντιών μας φθείρεται. Έτσι, αρχίζει να φαίνεται ο ασβεστοποιημένος ιστός από κάτω, ο οποίος ονομάζεται οδοντίνη και έχει κιτρινωπό χρώμα.

Άλλοι λόγοι που μπορεί να κιτρινίσουν τα δόντια μας είναι η συσσώρευση πλάκας, διάφορα φαγητά (καφές, κόκκινο κρασί, παντζάρια, βατόμουρα κ.ά) και το κάπνισμα.

Πως μπορούμε να δώσουμε λάμψη στο χαμόγελό μας με απλούς τρόπους στο σπίτι;

1. Λευκαντική οδοντόκρεμα

Κανονικά πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά τη φορά για να διατηρήσετε τα δόντια και τα ούλα σας υγιή. Για καλύτερα αποτελέσματα, αγοράστε μια λευκαντική οδοντόκρεμα.

Αυτή η ειδικά διαμορφωμένη οδοντόκρεμα μπορεί να περιλαμβάνει υπεροξείδιο του υδρογόνου ή υπεροξείδιο του καρβαμιδίου για να «ανοίξει» το χρώμα των δοντιών.

Μπορεί να δείτε διαφορά σύντομα και το χρώμα τον δοντιών σας να ανοίξει σταδιακά κατά μία ή δύο αποχρώσεις, αν κάνετε τακτική χρήση της λευκαντικής οδοντόκρεμας.

2. Λευκαντικές ταινίες/τζελ

Οι λευκαντικές ταινίας (whitening strips) κρατούν ένα λεπτό στρώμα ενός πιο συμπυκνωμένου τζελ υπεροξειδίου πάνω στα δόντια σας για μεγαλύτερες περιόδους. Αυτή η πιο εντατική διαδικασία μπορεί να φέρει γρήγορα αποτελέσματα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να διαβάσετε και να ακολουθήσετε τις οδηγίες στο προϊόν.

Η υπερβολική χρήση ταινιών ή τζελ μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή ευαισθησία στα δόντια σας ή σε ερεθισμό των ούλων σας.

3. Βιταμίνη C

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης C μπορεί να επιδεινώσει την περιοδοντίτιδα, η οποία είναι μια συσσώρευση βακτηρίων στα δόντια και τα ούλα. Αυτή η συσσώρευση συμβάλλει στον αποχρωματισμό.

Ως εκ τούτου, η συμπλήρωση της βιταμίνης C μπορεί να μειώσει τον αποχρωματισμό των δοντιών.

4. Ενεργός άνθρακας 

Το βούρτσισμα με ενεργό άνθρακα υπόσχεται ότι τραβάει τις τοξίνες από το στόμα και αφαιρεί τους λεκέδες από τα δόντια.

Η οδοντόκρεμα που περιέχει ενεργό άνθρακα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των λεκέδων στα δόντια.

Ωστόσο, προσέξτε τους λεκέδες που μπορεί να αφήσει γύρω από τα δόντια σας ο ενεργός άνθρακας, αφού είναι μαύρος και συνήθως σε σκόνη που βγαίνει δύσκολα.

5. Μαγειρική σόδα 

Η μαγειρική σόδα μπορεί να «γυαλίσει» απαλά τους λεκέδες στην επιφάνεια των δοντιών. Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν ότι η μαγειρική σόδα είναι πολύ σκληρή και μπορεί να αφαιρέσει το σμάλτο, ωστόσο είναι ασφαλές αν το χρησιμοποιείτε σε κανονικές ποσότητες και δεν το παρακάνετε.

Η μαγειρική σόδα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση των βακτηρίων, γεγονός που μπορεί να μειώσει την πλάκα και να αποτρέψει την τερηδόνα.

Υπάρχουν διάφορες συνταγές που λένε ότι μπορείτε να συνδυάσετε την μαγειρική σόδα με πολτό φράουλας ή λεμόνι, για καλύτερα αποτελέσματα, ωστόσο δεν έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ότι μπορούν να λευκάνουν περισσότερο τα δόντια σας.

Επαγγελματική λεύκανση

Όσο καλά κι αν είναι πολλά προϊόντα λεύκανσης στο σπίτι, συχνά δεν μπορούν να έχουν το  ίδιο αποτέλεσμα με αυτό που θα έχετε στο οδοντιατρείο.

Οι επαγγελματικές θεραπείες λεύκανσης χρησιμοποιούν συνήθως ισχυρότερες συγκεντρώσεις υπεροξειδίου του υδρογόνου ή υπεροξειδίου του καρβαμιδίου. Μια συνεδρία 30 λεπτών με τον οδοντίατρό σας θα σας δώσει άμεσα πιο λαμπερό και αστραφτερό χαμόγελο.

Επιπλέον, ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί είναι αποχρωματισμένα και να αντιμετωπίσει άλλα προβλήματα που ίσως δεν είχατε αντιληφθεί, όπως ουλίτιδα ή τερηδόνα. Η λεύκανση λειτουργεί καλύτερα αφού πρώτα αντιμετωπιστούν και αυτά τα υποκείμενα ζητήματα.

Πώς να διατηρήσετε τα δόντια σας λευκά

Μόλις λευκάνετε τα δόντια σας, θα θέλετε να τα διατηρήσετε λαμπερά.

Για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να εφαρμόζετε συνολικά μια καλή στοματική υγιεινή . Αυτό σημαίνει να βουρτσίζετε τα δόντια σας καλά για δύο λεπτά δύο φορές την ημέρα. Μην ξεχνάτε επίσης να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα.

Αποφύγετε ή περιορίστε τα τρόφιμα και τα ποτά που μπορεί να σας «λερώσουν», όπως καφέ και κόκκινο κρασί, και προσπαθήστε να κόψετε το κάπνισμα.

Φωτογραφία iStock